Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nyhed: Det Grænseløse Køkken er nomineret til to turismepriser

Af anders@sommersangdigital.dk

Det Grænseløse Køkken – Det smukke væksthus der i to sæsoner stod i gården på Maltfabrikken og samlede områdets borgere og turister til fællesspisninger, for at få hverdagsmåltiderne ud i det offentlige rum og skabe møder mellem mennesker, er af Region Midtjylland nomineret til de to turismepriser ved TurismeVÆKSTprisen 2017 – Kulturturisme som ny vej til vækst og Innovation i turismen.

 

Det Grænseløse Køkken

”Der er måske ikke mange der har set det som et turismeprojekt og det er jo heller ikke hele sandheden” fortæller Jakob Vinkler, der står bag projektet og har skaffet midler til at gennemføre projektet gennem Aarhus 2017 og Underværker – Real Danias projekt for Ildsjæle.
Ideen og projektet startede egentlig tilbage i 2014, kort efter at Aarhus 2017 var udnævnt til kulturhovedstad. Regionen ville udvælge 10 kulturturisme projekter, der skulle undersøge muligheden for kulturbyens potentiale for kulturturisme.

Det Grænseløse Køkken

Det Lokale fødevarenetværk Molbordet indsendte et projekt kaldet ” Det internationale potentiale i det lokale”. Et tredelt projekt, hvor det handlede om hvordan lokale fødevarevirksomheder kunne arbejde sammen med store turistattraktioner og kulturinstitutioner.

 

 

Det handler om at være sig selv

”Tanken bag Det Grænseløse Køkken var at skabe en autentisk turistattraktion. For mig har de største ferieoplevelser været at komme på et lokalt marked i Sydeuropa, hvor man mødte hverdagsliv og en lokal kultur. Hvis man kigger på Ebeltoft eller Danmark i det hele taget, er der mange af de sociale aktiviteter bundet op på foreninger, sportsklubber eller lignende. Vi lever ikke på samme måde i det offentlige rum. Så tanken bag Det Grænseløse Køkken var at bringe hverdagsmåltidet ud i det offentlige rum, så turisterne kunne møde de folk der lever det sted de besøger.” fortæller Jakob Vinkler videre og fortsætter; ”Det har været vildt at opleve den opbakning der har været fra vores gæster, hjælpende hænder og glæde om at skabe et møde omkring måltidet. Vi fik mulighed for at arbejde med Ebeltoft by om at skabe ejerskab og involvering i forhold til Den Ny Maltfabrik og samtidig udviklede projektet sig også til en mulighed for at skabe meningsfyldte praktikforløb for de flygtninge og gæster vi har i landet.”

 

Mere end et køkken

”At Det Grænseløse Køkken har kunne være en platform for integration og har kunne skabe en værdi for både gæster og kogekoner og mænd, der lige er landet i Danmark har virkelig givet stor mening” udtaler Frans van der Woude, der har været projektleder på Det Grænselæse Køkken. ” Det giver så meget mening, at de mennesker der kommer til landet kan få en mulighed for at formidle noget af de kommer fra og møder den verden de er landet i.”

Holdet bag Det Grænseløse Køkken arbejder med at finde en form for hvordan projektet kan køre videre, som bliver lanceret i starten af 2018 i Ebeltoft.

Projektet har også fået en storesøster – Ildstedet – der arbejder med at få syriske kvinder i arbejde. Ildstedet har sit fundament ved Institut for X ved Godsbanen i Aarhus og har netop fået midler af Aarhus Kommune, Real Dania og NRGI til at fortsætte deres arbejde med integration gennem måltider.

 

Del artikel

Andre læser også