Invitation til fællesspisning: Hvad får 200 gæster ud på en mark ved Ebeltoft en tirsdag aften?
Det Grænseløse Køkken i Ebeltoft er efterhånden blevet ret godt kendt, i hvert fald på Djursland. Kort fortalt, er det en gruppe ildsjæle, som ønsker at skabe møder mellem mennesker omkring det dækkede bord, hvor de så laver maden.
De har i et par år holdt til ved Maltfabrikken, men da den er under renovering, måtte de flytte. Nu er de omrejsende. En af deres to ugentlige fællesspisning var i tirsdags hos Ebeltoft Gårdbryggeri i Hyllested Skovgårde, som er sidste stop, inden du dratter i Kattegat.
Det er fællesspisning – og ikke en restaurant
Man kan ikke sige, det er pop-up, da det i dag mere er en selvfølge, man rykker rundt og laver mad forskellige steder. Desuden er ordet for poppet, og alle bruger det. Men i Aarhus ville man klart kalde det en pop-up restaurant – men arrangørerne herude tager kraftigt afstand fra restaurant. Det er det ikke! Det er fællesspisning. Basta!
Enkelte kommer og tror, det er en restaurant med tjenere – men det er det ikke, selvom det hele bliver serveret ved bordene. I grunden befriende en gang imellem.
Fællesskabet om et måltid
Nu er det ikke prisen på maden, som gør, at man ikke kan deltage. 150 kroner koster det for voksne og 60 kroner for børn. Dertil kan man købe Ebeltoft Gårdbryggeriets forskellige øl og safter til. Her er udvalget, som altid, i den store ende og de brygger i min verden noget af Danmarks bedste øl og saft. Den dag, jeg var forbi, var det friske hele makreller grillet på den store grill. 5 forskellige salater, pesto og masser af hjemmebagt brød (det bedste brød der bages på Djursland) var menuen den dag, jeg var forbi. Enkelt og velsmagende med lokale råvarer.
Der var solgt 200 billetter til fællesspisningen, og der var udsolgt. Men Ebeltoft Gårdbryggeri sælger deres grillpølser, man selv skal grille, med pesto og brød, så ingen gik sultne – eller tørstige hjem.
To gange hver uge i de næste seks uger
Det er en oplevelse at være med til de her fællesspisninger. Der er en ro over det at spise. Selskabet, og det at møde folk man ikke har mødt før, eller snakket med, gør noget. Man sætter sig jo ved langbordene, som man lyster. Selvom man måske ikke gider, at snakke med folk man ikke kender, så kommer man uden tvivl til det, og tro mig, man vil ikke derfra igen.
Nu er det ikke kun hos Ebeltoft Gårdbryggeri, at Det Grænseløse Køkken holder til. De laver også mad på havnen i Ebeltoft, ved det gamle Turistkontor. Det er hver torsdag, de er der. Så de laver mad både tirsdag hos Gårdbryggeriet og torsdag på havnen. Du kan følge med i deres opdateringer på deres Facebookside her. Fællesspisningen her i sommer er til og med uge 32.
En anden verden?
Blomsterboden, gedefetaen, den hjemmeslynget honning, naturvidenskab og masser af salater og grøntsager. Ved fællesspisningen i tirsdags var der også et lille marked med lokale stadeholdere. Fem forskellige boder havde slået sig op på Gårdbryggeriet. Her er også ualmindelig meget plads.
Tænk, at fem lokale producenter, har lyst til at stille op med deres boder, blot for at sælge nogle varer til de måske 300 mennesker, som var forbi. Det er imponerende, og fortæller om den passion, som er drivkraften bag folkene i boderne. At råvarerne var i en kvalitet, som vi alle drømmer om at få, men sjældent får, gør bare beundringen endnu større.
En drøm af en parkeringsplads – for en aarhusianer
Parkeringspladsen kan gøre enhver bilejer i Aarhus grøn af misundelse. Jo flere gæster og jo flere biler, des mere mark tager man i brug. Og der er jord, lige så langt øjet rækker. Der var flere biler den tirsdag, end der kan være i et stort parkeringshus i Aarhus, og så er det tilmed gratis her.
“Vi” inviterer dig
Frans van der Woude, er projektleder på Det Grænseløse Køkken, og dagens grillmester. Han er en mand med sine meningers mod. Han mener, at vi skal mødes oftere ved et veldækket bord, og være mere fælles om måltidet. Stop op, og lev mere i nuet. Og det er lige præcis det, som folkene hos Det Grænseløse Køkken er fænomenale til. De bestemmer menuen. De fortolker de lokale råvarer. Der er tænkt over maden, og den skal for alt i verden smage godt. Men det at byde velkommen til fællesskabet er lige så vigtig for os, fortæller Frans van der Woude. Vi skal møde folk, vi ikke kender. Vi skal dele maden med andre, og som du kan se, gik det godt. Vi har haft over 500 gæster til en fællesspisning, og det er fantastisk at se, hvor mange glade mennesker som deltager. En ren fornøjelse!
Du kan købe billet til de næste fællesspisninger her
Se, vores billeder fra fællesspisningen på Ebeltoft Gårdbryggeri her: