Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Det Grønne Torv i Tivoli Friheden: Forener den klassiske tivolioplevelse med moderne energiløsninger

Af anders@sommersangdigital.dk

Med indvielsen af den nye centrale plads Det Grønne Torv, fortsætter Tivoli Friheden i 2019 sin ambition om en bæredygtig udvikling. På torvet bliver der plads til leg og samvær i skønne omgivelser hele året rundt, og som navnet antyder, består den nye plads af bæredygtige elementer, som forener den klassiske tivolioplevelse med moderne energiløsninger.

 

Tivoli Frihedens nye bæredygtige attraktion Det Grønne Torv får en central placering midt i parken med plads til leg og rekreativitet for hele familien. Torvet er det tredje store energivenlige tiltag i parken siden 2016, som alle er blevet skabt med støtte fra elselskabet NRGi.

 

”Tivoli Friheden er en af Østjyllands mest velbesøgte kulturinstitutioner, som skaber værdi og fornøjelse for andelshavere i alle aldre. Deres projekt er et godt konkret eksempel på, at æstetik, bæredygtighed og fornøjelse kan gå hånd i hånd med store ambitioner, og derfor er har vi valgt at støtte projektet via Værdipuljen”, fortæller Eva Ryberg, der er formand hos energiselskabet NRGi.

 

En klassisk og energivenlig tivolioplevelse

Det centrale element på torvet bliver Den Blå Skulptur, en spektakulær og bæredygtig springvandsinstallation, som skifter karakter efter årstiderne. Om sommeren er der plads til leg mellem springvandets stråler, og om vinteren kan springvandet omdannes til en skøjtebane. Vandet fra springvandet opsamles sammen med regnvand under torvet, hvor det renses og recirkuleres tilbage til installationen.

Derudover kan man også opleve Solblomsterne, hvis blade består af solceller, som folder sig ud i takt med solen, og lagrer energi. Energien bruges blandt andet til at drive springvandet, Tivoli-arkaden og belysningen i parken. De bæredygtige tiltag omsættes altså direkte til de attraktioner og elementer, som giver parkens besøgende en klassisk og energivenlig tivolioplevelse.

 

Plads til nytænkning

Pladsen til Det Grønne Torv er kommet med udskiftningen af rutsjebanen Orkanens Øje, som har kørt i parken siden 1987. I stedet for rutsjebanen, kan besøgende fra 2019 prøve den nye frit fald-attraktion Hjertekig med en unik udsigt over Aarhus by. Trods sine 65 meters højde, fylder Hjertekig mindre end Orkanens Øje, og dermed er en stor og central plads i parken blevet ledig. Det har givet Tivoli Friheden mulighed for at gentænke pladsen, som ifølge direktør Henrik Ragborg Olesen bør støtte den grønne udvikling af forlystelsesparken.

 

”Vi udskifter sjældent attraktionerne på grund af de høje omkostninger, så når det endeligt er nødvendigt, er målet at skabe nye og grønne attraktioner. Derfor er jeg meget begejstret for Det Grønne Torv, hvor det er lykkedes at skabe en attraktion, der både er fascinerende og underholdende og samtidig bæredygtig”, siger Henrik Ragborg Olesen.

Det Grønne Torv i Tivoli Friheden: Forener den klassiske tivolioplevelse med moderne energiløsninger

I 2016 renoverede Tivoli Friheden med støtte fra NRGi pladsen foran indgangen med blandt andet LED-belysning og et stort solcelletræ. I 2017 åbnede Energipladsen, også med støtte fra NRGi, hvor energien fra særlige vindtulipaner driver parkens ældste forlystelse Frihedskarrusellen. Forpladsen, Energipladsen og Det Grønne Torv kommer til at ligge som perler på en snor gennem parken, hvor parkens 600.000 årlige besøgende kan samles om de underholdende og bæredygtige attraktioner.

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også