Det Kgl. Bibliotek i Aarhus: En gennemgribende fornyelse af publikumsområderne
Det Kgl. Bibliotek i Aarhus kan efter mere end to års intensivt udviklings- og ombygningsprojekt nu præsentere en gennemgribende fornyelse af publikumsområderne, og dermed kan biblioteket åbne dørene for et moderne universitetsbibliotek fyldt med nye faciliteter.
Studerende, forskere og borgere kan nu tage Bibliotekshaven i brug, som er den seneste og sidste del af en lang række fornyelser og forandringer, som står klar i forbindelse med den omfattende transformation af Det Kgl. Bibliotek Aarhus. Igennem de seneste to år er bibliotekets fire etager med adgang for offentligheden blevet omdannet med det formål at skabe et endnu bedre biblioteks- og studiemiljø for de mere end 450.000 mennesker, der besøger biblioteket årligt.
En 52 meter lang snoet bænk, en næsten 7 meter høj reol fyldt med smukke læderindbundne bøger, udstoppede fugle og globusser, lyden af rislende vand og et rigt dagslys er nogle af attraktionerne i det nye biblioteks- og studiemiljø.
Arkitema Architects er arkitekterne bag transformationen, hvor udviklingen af koncept og design er sket i et tæt samarbejde med Det Kgl. Bibliotek Aarhus, ledelse- og medarbejderrepræsentanter, brugere og projektets øvrige samarbejdspartnere. “Det arkitektoniske greb er visuelt set at trække Universitetsparken ind i rummet og trække bøgerne ud fra Bogtårnet for at skabe en ny type miljø. Det skal favne både beliggenhed på det smukke campusområde og samtidig synliggøre den samlede viden i tårnet, som disse bøger symboliserer. De fysiske samlinger er til dels ved at blive udfaset som aktivt materiale, men de udgør stadig en væsentlig del af bibliotekets kerne,” siger vicedirektør ved Det Kgl. Bibliotek, Erik Hofmeister.
Både til hjerne, krop og sjæl
For at skabe et endnu bedre studiemiljø for de mange studerende, der dagligt bruger biblioteket som arbejdsplads, er der etableret flere og bedre studiearbejdspladser og udviklet en række faciliteter til pause, fysisk udfoldelse og uformelle aktiviteter som f.eks. bordtennis og mindfulness. På den måde lever biblioteket nu op til de behov, brugerne har, mener Erik Hofmeister, vicedirektør for Det Kgl. Bibliotek Aarhus.
”Et moderne universitetsbibliotek rummer ikke blot bøger, computere og læsepladser. Vi kan se, at de studerende hver dag bruger mange timer på biblioteket, og at de opfatter det som deres daglige arbejdsplads. Derfor er det vigtigt, at vi kan tilbyde nogle faciliteter, som tager højde for de forskellige behov, de som brugere har hen over en dag,” fortæller Erik Hofmeister, vicedirektør for Det Kgl. Bibliotek Aarhus.
Arkitema Architects har fungeret som arkitektrådgivere på den samlede udvidelse og fornyelse af de populære faciliteter. Det Kgl. Bibliotek Aarhus er en del af Danmarks Nationalbibliotek, og er sammen med det Kgl. Bibliotek i København Danmarks største forsknings- og universitetsbibliotek.