Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Moesgaard Museum: Dialoger – ny udstilling fra 3. februar

Af anders@sommersangdigital.dk

Op gennem historien har møder mellem forskellige kulturer dannet grundlag for, hvordan vi som mennesker forstår hinanden, os selv, og vores fælles verden. Det er i mødet med andre, at vi forstår hvem vi selv er, og lærer at tænke og indrette verden på nye måder.

 

Moesgaard Museum åbner 3. februar udstillingen ’Dialoger’, hvor publikum i museets udstillingslaboratorium inviteres med på en rejse til den frosne sibiriske tundra, op ad Amazon-floden og ind i Australiens brændende stenørken.

Moesgaard Museum: Dialoger - ny udstilling fra 3. februar
Foto: Christian Vium (2015) Umariaçú, Alto Solimões.  Amazonas, Brasilien.

Her har antropolog, fotograf og filmskaber Christian Vium besøgt efterkommere af oprindelige folk, som tidligere også har haft besøg af videnskabsfolk, fotografer og rejsende fra den vestlige verden. Som en del af sin forskning siden 2014 har Christian Vium taget tidligere tiders fotografiske materiale med tilbage til efterkommere af de oprindelige folk, der optræder på de originale fotografier, som han har fundet i arkiverne.

 

I samarbejde med de efterkommere, som Christian Vium har mødt på sine rejser, har han stillet spørgsmål til betydningen af de gamle fotografier, de kulturmøder, der ligger til grund for de gamle billeder og de konsekvenser møderne havde og har dengang og nu. Og med udgangspunkt i samtaler har han sammen med de oprindelige folk lavet nye billeder og fortællinger.

Resultatet er en udstilling i grænselandet mellem antropologi og kunst, der maner til eftertanke og fordybelse.

 

Fra forskning til udstilling

Udstillingen Dialoger sammenfatter og præsenterer et udvalg af materiale produceret i forbindelse med forskningsprojektet ’Temporal Dialogues’ af Christian Vium, der er postdoc stipendiat ved afdelingen for antropologi på Aarhus Universitet. Forskningsprojektet er en del af et fælles forskningsprojekt ’Camera as Cultural Critique’, ledet af professor Ton Otto fra AU og støttet af Det Danske Forskningsråd.

 

Forskningsprojektet ’Temporal Dialogues’ er en antropologisk undersøgelse af vestlige repræsentationer af kulturel andethed på tværs af tid og kulturer. På baggrund af arkivbaseret fotografisk materiale har Vium foretaget feltarbejde blandt oprindelige folk i tre områder: det centrale Australien, brasiliansk Amazonas og det østlige Sibirien. Projektet undersøger og formidler indsigt i, hvordan vestlige etnografer og fotografer har repræsenteret kulturel andethed visuelt, og hvordan disse repræsentationer til stadighed informerer vores forståelse af andre og os selv.

 

Dele af projektet har tidligere været udstillet i blandt andet Amsterdam, Athen, Bruxelles, København, London, New York, Paris, San Francisco, Sydney og Tokyo.

 

Udstillingen Dialoger er støttet af Aarhus Universitets Forskningsfond, Knud Højgaards Fond, Axel Muusfeldts Fond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond og Toyota-Fonden. Forskningsprojektet er støttet af Det Frie Forskningsråd; Statens Kunstfond, Aarhus Universitets Forskningsfond, Danske Filminstruktører og Julie von Müllens Fond.

 

Udstillingen Dialoger vises fra 3. februar til 27. maj 2018 i Moesgaard Museums udstillingslaboratorium.

 

Om Christian Vium

Christian Vium har modtaget en lang række internationale hæderspriser for sit arbejde, senest en af Europas mest anerkendte fotografiske priser, Prix HSBC pour la Photographie 2016, samt en udvælgelse som FOAM Talent 2015. Han blev indstillet til Det Kongelige Videnskabernes Selskabs sølvmedalje i 2016 for sin forskning, og modtog i 2016 et toårigt postdoc stipendie fra Carlsbergfondet.

 

Se mere om Moesgaard Museum her

Del artikel

Andre læser også