Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Godsbanen i Aarhus: Ny, ambitiøs festival for vestafrikansk musik, dans og kultur

Af anders@sommersangdigital.dk

Diaraby Jamm Festival tager dig med på en oplivende rejse under den vestafrikanske sol

 

Den 22. og 23. juni 2018 afholdes Diaraby Jamm Festival på Institut for (X) på Godsbanen. Festivalen er en fejring af den enorme kulturelle og musikalske rigdom som man finder i de vestafrikanske lande, og et forsøg på at udbrede kendskabet til Vestafrika i Danmark. Festivalen byder over to dage på workshops i dans og trommer med erfarne undervisere, koncerter med lokale såvel som udenlandske kunstnere, vestafrikansk mad med varme, skarpskårne klæder, og små, bitter- søde glas ataya (grøn te som den laves i mange vestafrikanske lande).

 

 

En festival for alle

Ordene ’diaraby’ og ’jamm’ betyder kærlighed og fred på de to vestafrikanske sprog bambara og wolof. Festivalen vil gerne invitere et bredt publikum til at opleve den kulturelle og musikalske mangfoldighed man møder i Vestafrika, og samtidig hylde det smukke og frugtbare møde mellem mennesker og kulturer. Målet for festivalen er at skabe en begivenhed hvor mennesker, med eller uden kendskab til Vestafrika, kan komme og blive klogere – og mere nysgerrige – på den musik, dans og kultur som strømmer så overflødigt fra de vestafrikanske lande. Alle er velkomne.

Samlingspunkt for Vestafrika i Danmark

 

Et andet formål med festivalen er give lokale kunstnere der arbejder med musik og dans fra Vestafrika en væsentlig platform for deres kunst. Til festivalen vil du derfor både kunne opleve lokale artister og uden- landske kunstnere, upcoming bands og rutinerede kræfter. Diaraby Jamm Festival skal udgøre et naturligt samlingspunkt for vestafrikansk kultur i almindelighed og musik og dans i særdeleshed i Aarhus og Danmark.

 

Lokale kunstnere og internationale artister

I år spiller Basiru Suso, der i mange år har fortryllet Danmark med sin mesterlige kora – den 21-strengede harpe. Basiru får på scenen besøg af sin lillebror, Jally Kebba, der har fået stor succes på musikscenen i London. Bandet Faratuben, der består af unge musikere fra Danmark og Mali, kommer også på besøg og spiller en yderst dansabel omgang malimusik. Fra Aarhus kommer bandet Djala hvis musik tager udgangs- punkt i maliske og senegalesiske musiktraditioner. Også Hadjy B fyrer op under festen med sin blanding af afrotrap, hiphop og reggae. Begge aftener lukker DJ Peter Peter ballet med knivskarpe tracks fra det urbane Vestafrika.

Dans, dans, dans…

 

I Vestafrika er musik og dans uadskilleligt. Derfor sætter festivalen i lige høj grad fokus på dans som på musik. Der er workshops i forskellige dansestilarter, og alle der har prøvet at danse før, kan være med. Fredag varmer Mamadou Tonde publikum op til koncert med nogle enkle trin i genren afrobeat der for tiden danses over det meste af det afrikanske kontinent. Lørdag er der workshops i ’traditionelle’ stilarter – sabardans fra Senegal og Soko fra Guinea. Disse workshops akkompagneres af levende trommer. Taneber er navnet på en natlig dansefest i Senegal præget af sabar trommens rå energi. Alle kan være med og opfordres til at komme og vise deres flotteste og vildeste bevægelser. Taneber’en bliver ført an af dansegruppen Ngatch Fall Family.

 

Praktisk:

 

Festivalen foregår på Institut for (X) på Godsbanen i Aarhus (Skovgaardsgade 5C, 8000 Århus C). Pris for fredag og lørdag aften (efter 20.30): 50kr.

Hele lørdag (inkl. workshops): 350kr. Børn under 12 har gratis adgang.

Det er muligt at købe drikkevarer i baren, og lørdag serveres der syrisk street food fra Habibi og senegalesiske klassikere. MobilePay og kontant.

 

Se mere her

 

Godsbanen i Aarhus: Ny, ambitiøs festival for vestafrikansk musik, dans og kultur

Del artikel

Andre læser også