Dinner with a view: Vi har besøgt perle på Aarhus Ø
Du har muligvis hørt om Bavn Restaurant, som ligger på toppen af Lighthouse med Aarhus’ bedste udsigt fra 44. etage.
Men vidste du, at restauranten på toppen også har en lillebror – nemlig Bavn Brasserie, som er at finde på 1. etage i Lighthouse?
Vi har været forbi brasseriet – og spørger du os, er det en overset perle, som er ikke bare er ét men mange besøg værd.
I hvertfald hvis du vil have en spiseoplevelse, der byder på et ærligt og kreativt køkken, spektakulær udsigt og nærværende kompetent betjening.
Oplevelsen starter allerede, så snart du træder ind ad døren til den imponerende 142 meter høje bygning på Aarhus Ø.
Her bliver du som det første mødt af en stor hall med vandmænd-lignende lamper hængende ned fra de dekorative loftsplader, som giver assosiationer til bølgende vand.
Fra de store panoramavinduer er der udsigt til bugten, Riis Skov og indsejlingen til containerhavnen.
Når man står i restauranten og kigger ud, føles det lidt som om, at man befinder sig på et skib, og rummet indfanger vitterligt alt det smukke, Aarhus Ø har at byde på.
Væggene er prydet af farverige værker af de lokale Aarhus-kunstnere Hans Krull og Peter Birk, og lokalet er indrettet stilrent med snedkermøbler og egetræsgulve.
Ligesom med restauranten på Lighthouse’ øverste etage er det makkerparret Mia Christiansen og Stefanie Ezra Petersen, der står bag.
De to har arbejdet sammen i mange år – blandt andet på Nomas søsterrestaurant Barr på Christianshavn, men også mange andre prominente steder.
Folkene bag beskriver brasseriet som drømmen om et spisested, der samler alle, og som et livligt indspark i Aarhus med velsmag, værtskab og udsøgte drikkevarer.
En sanselig oplevelse på flere parametre
Når man ser på omgivelserne kunne man – med rette – tro, at det må være dyrt at spise på Bavn Brasserie.
Men her blev vi faktisk endnu en gang overraskede. For med forretter fra 155 til 185 kr. og hovedretter fra 225 til 400 bliver du altså på ingen måde ribbet for et måltid.
Og taget madens kvalitet og retternes størrelse i betragtning, får du virkelig value for money.
Restauranten byder både på frokost og aftensmad – og på menukortet finder du bl.a. klassikere som oksetatar, tartelet med stuvet kylling, peberbøf og endda rødgrød med fløde.
Vi gik all-in og bestilte nærmest alle kortets ‘appetitvækkere’:
Cruditeés og syltede sager med rygeostcreme, Gastro unika caviar med creme & æbleskiver, kolde østers med citrus og havtorn samt friterede fjordrejer med chilimayonaise.
Wow. Det var vitterligt et festmåltid, hvor hver en lille ret var en oplevelse i sig selv.
De sprøde æbleskiver med den fede cremefraiche, løg, purløg – og kaviar på toppen – var en bid fra himlen.
Østersene havde en perfekt størrelse og gled let net med den friske smag af havtorn. Og det lille fad med grønt, som lignede, at det lige var blevet plukket 5 minutter forinden, var en fryd for øjet såvel som smagsløgene.
Man kunne med andre ord snildt gå ombord i appetitvækkerne og få stillet appetitten lige dér.
Men vi skulle jo prøve lidt af det hele! Så til forret bestilte vi hummerbisque med torsk, fennikel og grønne toppe samt en tatar af okse med æggeblomme, peberrod og tændstikkartofler.
For 185 kroner får du et perfekt tilberedt stykke torsk med en smøragtig smag, der smelter på tungen.
Nedenunder gemte der sig en lille sø af hummerbisque, og den dybe umamismag fra hummerne kombineret med den let sødlige torsk var intet mindre end delikat.
Ligesom med alt andet i restauranten er der også gjort noget ud af retternes visuelle udtryk, og man føler sig tilfredsstillet på alle sanselige parametre, når man får serveret sit måltid.
Bavns drikkekort er også fyldt med spændende sager – ligefra hjemmelavet dram og kombucha til juicer, moster og livlige safte.
Vores tjener introducerede os for en masse forskellige naturvine, som gjorde sig yderst godt til maden – og de blev hver især præsenteret med stor viden og engagement.
Til vores hovedret, som bl.a. bestod af peberbøf af rib eye med stærk pebersauce, fik vi en rød naturvin.
Naturvinens lette og mere ufiltrerede smag gjorde sig rigtig godt til kødet, der var utrolig saftigt og mørt. Bøffen var toppet med smørstegte svampe, som gjorde spiseoplevelsen endnu bedre.
Vi fik også serveret en hel fladfisk med beurre blanc, ørredrogn og dild.
Kokken overøsede den lækre fisk med beurre blanc ved bordet – en klassisk fransk sauce, der er lavet af smør, hvidvin og eddike.
Saucen havde en rig, smøragtig konsistens og en syrlig smag, der balancerede den fede smag i fisken til perfektion.
Vi var helt mættede, men fik at vide af tjeneren, at vi ikke måtte slutte før “den store finale”. Og det havde vi egentlig heller ikke lyst til.
For menukortet afslørede, at desserten bestod af softice med lun chokoladesauce og ristet hasselnød samt
rødgrød med uartig fløde og sorbet af røde stikkelsbær.
Der var ikke et øje tørt, og det var vitterligt en finale, vi ikke ville gå glip af.
Desserterne var nemlig det perfekte prikken over i’et på en rejse i et livligt og humoristisk smagsunivers.
Stedets ærlige og kreative køkken rummer nye tendenser, samtidig med at de vækker minder, og Bavn Brasserie må i den grad siges at være et nyt og hidtil uset indspark på madscenen i Aarhus.
Vi synes i hvertfald at både velsmag, æstetik og værtskab gik op i en højere enhed, og vi var helt høje på oplevelsen, da vi forlod stedet.
Bavn Brasserie er åben fra torsdag til og med søndag, og du kan læse mere om restauranten og booke bord her