ANNONCE
Aarhus City Forening: Handelsmand med hjertet i Aarhus fylder 60 år
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aarhus City Forening: Handelsmand med hjertet i Aarhus fylder 60 år

Claus Bech runder de 60 år. Foto: Birthe Vembye
Claus Bech runder de 60 år. Foto: Birthe Vembye

Direktøren for Aarhus City Forening, Claus Bech, fylder 60 år. Hele sit liv har han brugt i Aarhus, og det bliver der ikke ændret ved

 

”Jeg startede som avisbud, det gør de fleste,” siger Claus Bech om sin hidtidige karriere.

 

Men det blev handelslivet, der blev valgt, da karrierestien skulle trædes. Det lå måske i kortene, at det skulle have noget med handel at gøre som søn af Orla Bech forretningschef ved Århus Stiftstidendes Bladcentral og Birgit Bech butiksekspedient samme sted.

Til gengæld lå det ikke i kortene, at han skulle blive chef. Det skete dog allerede for Claus Bech som 26-årig, da han blev butikschef for Radio Expert i 1986 på Trøjborg. Siden da byder cv’et udelukkende på chefstillinger, og siden 2003 har han været direktør for Aarhus City Forening.

 

”Jeg har aldrig spekuleret på, at jeg skulle være chef. Det er kommet stille og roligt. Jeg har jo ikke en lang akademisk uddannelse. Jeg har en købmandsskoleuddannelse og har så suppleret med nogle lederuddannelser blandt andet Stifinderuddannelsen som den bedste,” siger Claus Bech om vejen, til det han kalder drømmestillingen i drømmebyen.

At han blev chef som 26-årig i 1986 betyder dog også, at fødselsåret hedder 1959. Dermed når han den 21. april i år et ’rundt hjørne.’

Aarhus City Forening: Handelsmand med hjertet i Aarhus fylder 60 år
Claus Bech runder de 60 år. Foto: Birthe Vembye

 

”60 år kommer lidt bag på mig. Det vil jeg ikke lægge skjul på, for jeg føler mig på ingen måde som en 60-årig. Jeg har også lige skulle tænke over, om der var sket en fejl, fordi tiden går enormt hurtigt,” siger Claus Bech.

 

 

Stor udvikling i hjertebyen

Af de 60 år er over 40 års erhvervskarriere brugt i handelslivet i Aarhus, og Aarhus har derfor også en særlig plads i fødselarens hjerte. ”Jeg har et enormt hjerte for byen. Jeg har altid boet i og omkring byen, og Aarhus er mig. Jeg har ikke nogen ambitioner om, at jeg skal til en anden by,” siger han.

 

Bech peger på, at der er sket en stor udvikling i byen. Han er stolt over selv at have en finger med i spillet blandt på nogle af tingene. ”Aarhus har udviklet sig både som erhvervsby, men også by- og kulturlivet har udviklet sig,” siger han.

Blandt succeserne peger han på Classic Race Aarhus, Climate Planet og det årligt tilbagevendende ‘Verdensbilleder’-event med midnatsåbent, som han også var med til at tage initiativ til. Det event bliver afholdt i blandt andet Ryesgade, som han tidligere var formand for. Han var en af mændene, der kæmpede for, at trafikken blev fjernet fra Ryesgade og blev en del af det sammenhængende Strøget Aarhus.

 

Kulturhovedstadsåret er Claus Bech dog særlig stolt af. De to sidstnævnte ting påpeger han dog som eksempler på, at ikke alle er lige begejstrede i starten for alle tiltag, der bliver kæmpet for.

”Det er en knivsæg, man indimellem går på, men jeg er ikke den, der søger konfrontationerne. Jeg søger løsninger og forsøger at sætte mig ind i, hvordan andre tænker,” siger Claus Bech.

 

Visionen om Aarhus som grøn foregangskommune

Et af de nyere initiativer, som også møder undren hos nogen, er, at Aarhus City Forening sætter så meget fokus på, at butikkerne får en mere grøn profil, en sag som Claus Bech personligt brænder for.

 

”Vi kigger meget ind i bæredygtighed i øjeblikket. FN’s verdensmål er vi nødt til at sætte fokus på. Jeg tror, de butikker og producenter, der ikke har et bæredygtigt sigte om fem år, bliver valgt fra. Den grønne udvikling går enormt hurtigt, og det er dejligt,” siger han.

Blandt andet vil der til årets ‘Verdensbilleder’ i juni være fokus på verdensmålene. ”Vi er nødt til som brancheorganisation at forholde os til det og sende  nogle signaler til byens butikker. Prøv at tænk, hvis Aarhus kunne blive kendt som den handelsby i Danmark, der var den mest bæredygtige,” siger Claus Bech.

 

At det øgede fokus på en grønnere livsstil er en vigtig sag for Claus Bech, skyldes blandt hans fire børnebørn. ”Vi er nødt til at gøre en forskel hver især, hvis vores børnebørn, og dem der kommer efter, skal have en chance for at leve på en anstændig klode,” siger han.

 

Alder er ingen præstation

Det er blandt andet børnebørnene og den nærmeste familie, den runde dag bliver fejret med. Claus Bech ønsker nemlig ikke at gøre et større nummer ud af sin fødselsdag.

 

”For mig er alder ikke noget, man gør sig fortjent til. Den kommer rimelig meget af sig selv. Jeg har ikke noget at skjule, men jeg har ikke behovet, og jeg frabeder mig også gaver i anledningen og holder ikke reception,” siger han.

 

På trods af mange år på arbejdsmarkedet drømmer Claus Bech ikke om snarlig pension, der kan give yderligere tid til interesserne, som blandt andet lyder på at rejse til Sydøstasien og Bali. ”Jeg tror aldrig, jeg stopper med at arbejde. Der er jo selvfølgelig en naturlig grænse i det her job, og næste gang jeg fylder rundt, rejser jeg sikkert verden rundt som globetrotter. Men jeg ser ikke mig selv som pensionist på noget tidspunkt,” siger han.

 

 

 

Del artikel