Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Husk det nu: Disse gader lukker til Bilfri Søndag

Af Jonathan Sten Drivsholm
Arkivfoto fra Mejlgade
Arkivfoto fra Mejlgade

Søndag må bilerne vige pladsen i Aarhus.

Her lukker syv veje og én plads for biltrafik, så der i stedet bliver plads til særlige initiativer.

27. august inviterer Aarhus Kommune nemlig til Bilfri Søndag for første gang siden 70’ernes oliekrise.

I den forbindelse er der givet grønt lys til en række gadelukninger. Se hele listen herunder:

Her er gaderne, der lukker til Bilfri Søndag

Forsøget med bilfri søndag blev vedtaget som en del af budgetforliget fra efteråret 2023. Det var Thure Hastrup, der havde fremsat forslaget. 30 af 31 byrådsmedlemmer vedtog budgetforliget.

Til bilfri søndag bliver en række veje og en plads spærret på initiativ af lokale borgere, der har fået tilladelse af Aarhus Kommune til at holde et arrangement:

  • Violvej, Risskov. Vejfest med bl.a. kagearrangement og aktiviteter for børn.
  • Myntevej, Risskov. Fællesskabsfremmende vejfest.
  • J.L. Heibergs Gade, Åbyhøj. Loppemarked og aktiviteter for børn ogvoksne.
  • Ystadgade, Aarhus N. Fællesspisning og masser af aktiviteter ibørnehøjde.
  • Holbergsgade, Aarhus C. Vejfest for nærmiljøet arrangeret afgadeforeningen Wilsters Venner.
  • Ingerslevs Plads, Aarhus C. Markedsplads med tøjsalg oglegeområder for børn arrangeret af Nabo Kiosk.
  • Sankt Johannes Allé, Aarhus C. Naboarrangementet med kaffe, akustisk musik og dialog om planerne for det grønne hjørne mellem Trøjborgvej og Larsen-Ledets Gade.
  • Mejlgade, Aarhus C. Kage, fællessang og simpel leg arrangeret afkollektivet Det Gule Hus.

Sætter fokus på bilernes rolle

Bilfri Søndag skal sætte fokus på bilernes rolle i byen og vise, hvad der sker, når biler bliver forment adgang til enkelte gader, så der bliver plads til både små og store arrangementer.

”Der er rigtig mange meninger om, hvad bilerne må fylde i fremtidens Aarhus. Nogle mener, at byen og butikkerne er afhængige af, at man kan køre i bil til midtbyen, mens andre vil have bilerne helt ud, så der bliver mere plads til udeservering og hygge i gaderne.

Faktum er, at bilerne tager plads, og at størstedelen af dem udleder en masse CO2.

Det er er uforeneligt med ambitionen om, at Aarhus skal være CO2-neutral i 2030, og derfor kommer vi til at snakke meget bilernes plads i byen de kommende år,” lyder det fra Trine Buus Karlsen, der er områdechef i Aarhus Kommune Teknik og Miljø.

Lukker en del af Mejlgade

Bilfri Søndag består af fire dele, som alle finder sted søndag i Aarhus Festuge.

En udstilling om de bilfrie søndage i 1970’erne, en debat om bilernes rolle i byen, gratis kollektiv trafik med de gule bybusser og letbanen samt en række initiativer under overskriften ’Gaden er din’.

Husk det nu: Disse gader lukker til Bilfri Søndag
Mejlgade er en af de gader, der lukker til Bilfri Søndag.

Aarhus Kommune har bl.a. givet tilladelse til vejfester på Violvej i Risskov og på Holbergsgade i midtbyen, ligesom kollektivet Det Gule Hus har fået lov at lukke en del af Mejlgade, så der bliver plads til fællessang for dem, der har lyst.

”Gadelukningerne og arrangementerne skal give os nogle erfaringer, vi kan bruge, når vi debatterer, hvordan vi indretter byer i fremtiden.

Det er meget nyttigt at få prøvet nogle ting af, så vi får set, hvad der faktisk sker, når vi fjerner bilerne og lader aarhusianerne indtage gaderne med hygge, spil og samvær,” lyder det videre fra Trine Buus Karlsen.

Se udstilling om Bilfri Søndag

Udstillingen om 70’ernes bilfrie søndage, som er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Stadsarkiv og Aarhus Kommune, kan opleves i Musikhusparken.

På Festuge-scenen Hvælvingen i Byparken kan interesserede mellem søndag d. 27. august kl. 14.30 og 16.30 overvære arrangementet ’Biler i byen – Hvordan skal Aarhus se ud i fremtiden’.

Eventet består af en talk med Anne Mette Boye, stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Morten Skou Nicolaisen, afdelingsleder for Mobilitet ved Teknik og Miljø og Maria Wass-Danielsen, seniorkonsulent hos Urban Creators.

Derudover vil der være debat mellem Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg og Thure Hastrup, der er byrådsmedlem og initiativtager til Bilfri Søndag.

Del artikel

Andre læser også