Dommen over NorthSide 2016
På mad og drikkesiden, vel at mærke. Festivalen skal have ros for deres logistik i år. Den fungerede perfekt. Ingen nævneværdig kø ved boderne. Den kontantløse festival fungerede helt perfekt. Der var en del nye madboder, som vandt, men desværre også en del der floppede. Økologi og bæredygtighed er et varemærke for NorthSide. Sympatisk. Men man kan nogle gange tænke over, om man ikke misbruger begreberne i kampen for at sælge billetter med videre. Det, ved jeg ikke, om er tilfældet, men jeg kan godt undre mig over, at man markedsfører noget så voldsomt, og har så mange kiksere med tilberedning og smag af maden. Det hænger ganske enkelt ikke sammen, når man netop markedsfører NorthSide som en festival med et højt niveau med mad og drikke.
Faldende besøgstal og “rigtig” god stemning
Pudsigt nok, meldte festivalen ud den 9. juni i år, at der var udsolgt af partoutbilletter. Men det passede ikke helt. For første gang, har der ikke været udsolgt. Det virkede som om, der var oceaner af plads i Ådalen i året. Specielt hen på aftenen. Til tider måske lidt for meget plads. Man kan næppe give vejret skylden for, at der ikke var udsolgt. Om NorthSide har toppet ved jeg ikke. Det håber jeg ikke. Men for første gang oplevede jeg en afmatning. Ikke foran scenerne, hvor der var pænt gang i den, men rundt på pladsen. Fredag og lørdag var der ikke mange gæster efter midnat. Faktisk tankevækkende få. Det var som om, festen var ved at ebbe ud, og de var smuttet videre ind i byen.
De siger, at vi skal udvikle os sammen
Samarbejdspartnere er vigtige for NorthSide. Det er jo en privat festival, hvilket gør, at de på mange måder tænker anderledes. Det ser jeg kun som noget positivt. De finder selv små fødevareproducenter, kokke, kreativt tænkende iværksættere og så videre. De får en mulighed for at prøve nogle ting af på NorthSide. Blandt andet med en madbod eller det der ligner. Hvis de er gode, og kan sælge noget som gæsterne kan lide, ja, så får de en større bod næste år – og måske en endnu større og bedre næste år. I grunden meget sympatisk. Men problemet opstår først, når bundniveauet er for lavt. Det så vi nogle gange i år. I flere af boderne var det de rene amatører, som troede, de skulle lege mesterkokken, uden nogen som helst forudsætning. Det holder ikke. I skal sgu lave mad, vi andre skal spise!
Den bedste restaurant var kun for VIP´er
Måske er det i grunden fair nok. VIP-restauranten var kun for dem med VIP-billet i år. Ferdinand stod for den i år. Deres mad var høj klasse. Der var for alvor styr over tingene. Alt fungerede, men det var kun for dem, som havde betalt de 1.100 kroner mere, som sådan en koster. Det var der, selvsagt, mange der ikke gjorde, hvilket resulterede i, at Ferdinand i perioder havde en masse tomme borde. I tidligere år, var der VIP-restaurant i en aflukket del, og almindelig restaurant i den anden del. Det fungerede glimrende, da det gav muligheden for os helt “almindelige” festivalgæster, at få os et måltid mad på festivalens bedste restaurant. NorthSide burde overveje, om den her model er smart. Og i givet fald, hvem den er smart for.
Lidt mere på den øverste hylde
Vi havde Madværket og Sdr. Bjert Kro, Restaurant Komfur, som lavede mad, hvor man kunne sidde ned og spise. De gjorde det godt, og er uden tvivl en luksus-festival, som NorthSide, værdig. Det samme med Ferdinand, som kun var for de få, men helt sikkert den bedste restaurant i år. Der var også et par andre, der kørte det koncept, men det gik ikke så godt. Resten af maden var håndholdt eller bakke-mad. Her så vi en del, som tog kegler. Blandt andet Wild Life Burgeren, Gourmensch og deres porchetta burger, Sliders med deres miniburgere, LêLê, De fire Årstider, Oles Gård, Rodfast med deres toast og Fika. Det er eksempler på festival-mad, som smager godt, og hvor der er tænkt over tingene. Sådan skal det gøres! Mere af den slags.
Fortsæt bare – I gør det, trods alt, godt
Om det er den festival, som har den bedste mad, ved jeg ikke. Men NorthSide er klart dem, som markedsfører sig mest på maden. Derfor skal det også være godt. Og der var mange boder, som ikke havde styr på det. Men der var heldigvis flest, som havde styr på det, de lavede. Lad os få nogle flere gæster, og en generelt højere kvalitet på maden og måske en gennemgang af prisniveauet. Vi har fået en del tilbagemeldinger om, at priserne på maden og drikkevarerne er for høje. Det kan diskuteres. Men billigt er det ikke! Økologisk mad koster mere, og er smagen derefter, kan priserne godt forsvares. Ellers giver jeg gæsterne ret. Jeg synes i grunden, at den gode mad har et fair prisniveau. Om en fadbamse skal koste 35 eller 45 kroner er ikke afgørende hos mig, men mere der er et større udvalg. Og der var et større øludvalg i år. Tak for det! Fortsæt med at udbygge det.
Alt i alt så vi en festival med fornyelser, bedre logistik, pænt og rent, bæredygtighed, god stemning og større variation på madsiden. Der var festglade festivalgæster og, næsten, kun gode oplevelser.
Tak for en god fest, NorthSide. I gør det godt!