Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dommen over Smukfest 2017

Af Pernille Søborg
Stjernescenen på Smukfest.
Stjernescenen på Smukfest.

Smukfest 2017 endte igen i år som en god oplevelse. Musikken var, som musikken nu engang er på Smukfest. Ikke overraskende god. I år var den ringere end vi har set meget længe. Øv. Men lad os holde os til det positive. Smukfest er, heldigvis, blevet smuk på madfronten.

 

Festivalen, i Bøgeskoven, rykker for vildt på madfronten. Total ydmyg og underspillet. Ingen store overskrifter og markedsføringsstunts. Stille og roligt har de år efter år forbedret deres udvikling på madfronten. Imponerende og respekt herfra. Især mangfoldigheden på Smukfest er ganske enkelt enestående.

 

Noget for enhver smag

Der er nogle, som er knap så gode. Sådan vil det altid være. En del af dem har været på SmukFest mange år, men det er de ikke blevet synderligt bedre af. Men generelt oplever vi, at der er sket noget på madfronten i bøgeskoven. Mangfoldighed er et kendetegn ved festivalen på grund af udbuddet af de mange forskellige madkoncepter; veggie, glutenfri, palæo og så videre.

 

Mere kvalitetsbevidsthed

For de fleste gæster er det jo festen, og for nogle også musikken, man kommer efter. Ikke maden. Og efter de første fire-fem Ceres Top, eller glas vin, så spiller maden ofte andenviolin. Sådan er det. Men efterhånden ser vi alligevel flere og flere gæster, som er meget målrettede med, hvad de skal spise. Skønt med lidt kvalitetsbevidsthed. Det sætter krav til mere komfort med blandt andet borde og stole og god mad. Det var tydeligt, at de restauranter, som havde siddepladser, var særdeles velbesøgte.

Dommen over Smukfest 2017

Prisniveauet var fair

Noget af det, vi ofte hører, er, at priserne på mad og drikke er høje. Drikkevarerne er i den dyre ende. Men det er der ikke noget nyt i. Derimod, så er prisniveauet på maden meget acceptabelt og fair. Ingen anden festival har så mange seriøse spise- og drikketilbud som Smukfest. De ved åbenbart, hvad vi festivalsgæster vil have. Restauranterne er ikke billige, men der er jo mange med stor købekraft, så det er nok fint. Dog forstår vi ikke, hvorfor en del af restauranterne er i Bøgeskoven. Det kan umuligt være pga. deres gode mad. Men der var også store hits, som løftede niveauet på Smukfest.

 

Med ærlighed kommer man længst

Ærlighed! – Dét må man sige, at Smukfest har forstået. Smukfest hylder det lokale, omend de lever af gæster, som ikke er særlig lokale. Det er prisværdigt, og ved flere lejligheder har madchefen på Smukfest, Jakob Buchbjerg, udtalt, at Smukfest går efter danske og lokalproducerede råvarer, da de er bedre end økologi. Dermed ikke sagt, at Smukfest ikke har et godt forhold til økologi, for det har de. Men de vil hellere have fritgående kødkvæg fra store vidder, som har haft et godt liv, end en 6-årig gammel malkeko fra Aalborg. Ud over det, så har Smukfest ikke noget religiøst forhold til, hvilken type mad vi skal spise. De ved godt, at sundhed ikke altid rimer på en fest med musik og alkohol. Tak for det. Men burger, fritter, stegt flæsk, pizza, pasta og så videre, er en del af en festival og står ikke alene. Der er skam et godt udbud af sundt mad, så alt er, som det skal være.

Dommen over Smukfest 2017

Fællesskabet er afgørende

Smukfest trak flere stik hjem. Vejret viste sig fra sin pæneste side (taget den danske sommer i betragtning). Dog kom der lidt regn lørdag, men det var i småtingsafdelingen. Ellers holdte det tørt, og der var sågar solskin. Logistikken fungerede fint i år. Afviklingen af koncerterne var tæt på perfekt. Lyden er jo, som lyden er udendørs i en skov. Sådan er det, og det ved vi godt. Hvis vi går efter en stor lydoplevelse, så er det ikke på festivaler, vi skal finde den. Som vi før har skrevet, så er fællesskabet på Smukfest unikt. Her kommer bedsteforældre med deres voksne børnebørn. Der kommer flere og flere unge, hvilket kun fortæller, at Smukfest er kommet over generationsskiftet, som for få år siden så ud til at blive ret så mislykket. Dog er det stadig tydeligt, at ungdommen dominerer ude festivalens forskellige camps. Her spiller de øl-bowling, lytter til deres egen musik og holder fest. Mens gennemsnitsalderen inde på festivalpladsen er markant højere.

Dommen over Smukfest 2017

På trods af et ikke så imponerende program, hvor de danske kunstnere – respekt for dem – var dominerende, så blev Smukfest igen en god oplevelse. Lad os håbe, at Smukfest til næste år tager musikken mere alvorligt, end de gjorde i år!

 

Del artikel

Andre læser også