Ebeltoft: Danmarks første Gastronomiske Turistkontor er en kæmpesucces
I Aarhus´ baghave ligger Ebeltoft. Byen, som mest er kendt som badeby og for Fregatten Jylland, rykker også på andre områder. Et af dem er Det Grænseløse Køkken, som har stor succes med deres fællesspisninger. Men også de mange lokale fødevareproducenter og kunstnere er på vej frem. Det samme med Fuglsøcentret, Ebeltoft Gårdbryggeri og Naturpark Mols Bjerge. Det er som om, det meste lykkes der ude i sommerlandet.
Ikke langt fra idé til handling
Det nyeste skud på stammen af gode idéer er Det Gastronomiske Turistkontor, som har til huse i en af de gamle brostensbelagte gader i Ebeltoft. Bare navnet får en til at spidse ører. Jeg tænkte, da jeg hørte det; genialt navn, og hvorfor har jeg eller andre ikke fundet på det før nu? Men nej, det var Jakob Vinkler og sine medspillere, som tog den ære. Det var de første. Der er ikke andet at sige, end hatten af for det. Godt set!
Jakob Vinkler driver blandt andet SMAG, og det er i en af bygningerne hos SMAG, som er lavet om til Det Gastronomiske Turistkontor.
Det gamle turistkontor er jo digitaliseret
Trenden er, at så meget som muligt skal digitaliseres. Sådan er det. Visit Djursland er også gået med på den bølge. Det gør, at der dagligt er turister, som ikke kan få, eller finde svar på deres spørgsmål. For det hele er, trods alt ikke på nettet endnu.
Søger du jordbær, lokalt vin, honning, fisk, kød, blomster, øl eller brød? Hvor finder jeg de gode fiskepladser? Jeg søger efter nogle lokale kunstnere, hvor man køber fisk henne, hvor man spiser god lokalt mad henne og så videre. Folkene hos Det Gastronomiske Turistkontor ved meget om Djursland, og er ikke bange for at fortælle om det.
“Vi vil gerne være her hele året”
Det grå guld, eller måske rettere, de gråhårede har Syddjurs Kommune satset på i en årrække. Det er der ikke noget galt i. Turistforeningen har tilsyneladende forelsket sig i nordmænd, svenskere og tyskerne. Det er der heller ikke noget galt i. Men folkene bag Det Gastronomiske Turistkontor vil noget andet. De vil lave noget hele året, og vil gerne gøre noget for områdets indbyggere, herunder de godt 325.000 mennesker som bor i Aarhus Kommune.
Her får du en viden, som Google endnu ikke har
Ja. Du læste rigtigt. Folkene hos Det Gastronomiske Turistkontor har samlet alt den viden, som, næsten, er værd at vide om Djursland. Ikke kun sådan noget typisk turistagtigt noget, som turistforeningerne gjorde i, og som de i dag gør sig med på nettet. Nej, her er rigtige mennesker, som bor i området, og som har en imponerende viden om Djursland. De er flinke, taler flere sprog, ikke mindst et sprog alle kan forstå. Udover det, så gør de alt, hvad de kan for at hjælpe dig.
Her er nogle af de spørgsmål, som du kan få svar på:
- Jeg er vegetar, hvad har området at byde på der?
- Er der spændende spisesteder?
- Hvor køber man alle de lokale råvarer, som Djursland er kendt for?
- Hvor går man hen og spiser, hvis man er en børnefamilie?
- Har I forslag til spændende og anderledes gåture?
- Hvor finder man en “rigtig” slagter henne?
- Hvor er der en god vinbar?
- Hvor er de bedste badestrande?
- Hvad er der af attraktioner, vi skal se på Djursland?
- Hvordan finder jeg det der gårdbryggeri, alle snakker om?
- Hvorfor har de fleste butikker lukket om søndagen, når byen vælter med gæster?
- Er fællesspisningerne kun for de lokale?
- Kan man fange fisk med harpun, og hvor?
- Hvor bliver man klippet?
- Hvor spiser vi god frokost henne?
- Hvad sker med Maltfabrikken, og hvornår åbner den?
- Kan man besøge Friland, og må man bare dumpe ind?
- Hvad er der af oplevelser for børn?
- Hvor er der nogle uberørte steder, vi kan besøge?
- Jeg kan ikke finde den der Nationalpark, hvor ligger den henne?
- Er der steder, som ikke er fyldt med turister?
- Hvor finder jeg de lokale vindyrkere henne?
- Er der steder med livemusik eller koncerter?
- Er der kunstudstillinger, og hvor finder jeg de lokale kunstnere?
En landhandel som eyecatcher
Der er flere lokale aktører, som samarbejder med Det Gastronomiske Turistkontor. Lad os bare kalde dem aktører, for det er i princippet alle dem, der gerne vil markedsføre sig for turisterne. Ikke kun de tyske og norske, men også alle os som kommer fra Aarhus og København, som i princippet også er turister. Flere af dem laver et eller andet, som kan spises eller drikkes eller ses på (kunst mv.).
Ikke langt fra tanke til handling
Det, som jeg har fundet ud af, efter mit besøg på Det Gastronomiske Turistkontor er, at det er driftige folk, vi har med at gøre. De sidder ikke i rundkreds mere end højst nødvendigt. De elsker fællesskabet og at arbejde. Det fornemmer man med det samme. Der er og kommer del mennesker forbi, hvem der er med på holdet, og hvem der ikke er, ved jeg ikke. Men det er let at se, at de fleste har noget på hjertet, og en mission med det de laver.
Kig forbi – det skal opleves
Nu har jeg skrevet lidt om Det Gastronomiske Turistkontor. Det skal man ikke, for man får mest ud af at besøge dem. De skal opleves og ikke læses om. Men de gør ikke det store væsen ud af sig. Tværtimod. Der er faktisk ingen, som kender det Det Gastronomiske Turistkontor, med mindre man lige går forbi.
Der er åbningsreception for Det Gastronomiske Turistkontor den 17. august klokken 15.00 til 17.00.
Se mere her