ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Efterårsferie i naturen: Udeaktiviteter for hele familien

Af Line Ingwar Karlsen

Er du også så heldig at holde efterårsferie lige nu, så læs med her. Vi har nemlig i samarbejde med vores venner fra Friluftsland.dk samlet en række gode idéer til familievenlige efterårsaktiviteter, der foregår under åben himmel.

Her kommer 5 børnevenlige bud på, hvordan hele familien får frisk luft i efterårsferien.

Naturlegeplads i Lisbjerg Skov: Motorik, sansning, leg og læring

Ved Kimbrerdalen i Lisbjerg skov nord for Aarhus er der rige muligheder for både leg og friluftsliv. Naturlegepladsen ligger lige bag den store jernalder-shelterplads og udfordrer både motoriske og sansemæssige færdigheder.

Der er både udkigstårn, klatrebaner, balancebomme og muligheder for give adrenalinen et nøk opad på de to svævebaner.

Spredt ud over området står også træskulpturer af dyr i naturtro størrelse, hvilket indbyder til både leg og læring. Her skal børnene nok slippe fantasien løs – så husk termokanden med kaffe til de voksne.

På bålpladsen tæt på naturlegepladsen kan hele familien kaste sig over snobrødsbagning, såfremt I medbringer snobrødsdej og brænde. Der findes muldtoilet til fri afbenyttelse tæt på shelterpladsen.

Efterårsferie i naturen: Udeaktiviteter for hele familien

Svampetur: På jagt efter skovens guld

Efterår er årstid for svampejagt, og udover at være en god anledning til at få frisk luft i skoven, er det også en lærerig beskæftigelse for hele familien.

Tag afsted med kurv eller pose, en kniv og en børste, så I nemt kan samle skovens spiselige guld. Husk også en bog til at identificere svampene. Endnu bedre er det at tage på en guidet tur, hvis det er en helt ny beskæftigelse for jer.

Lad børnene studere forskelle og ligheder på de forskellige svampe og forklar, hvorfor det er vigtigt at være helt sikker på, hvad det er, man samler. Helt små børn skal selvfølgelig være med under tæt opsyn.

I Aarhus er både Marselisborg Skovene, Fløstrup Skov og Lisbjerg Skov gode svampesteder, omend der nok ikke er lige så meget rift om svampene i de mindre befærdede skove uden for byen.

Efterårsferie i naturen: Udeaktiviteter for hele familien
Foto: Marlene Bak Cohr.

Pandekager på brænder i Marselisborg Skovene: Nemt og hyggeligt for store og små

Nyd efterårsfarverne i Marselisborg Dyrehave, se hjortene på tæt hold og medbring pandekagedejen til glæde for måske især de mindste.

Dejen laver I hjemmefra og fylder den på en drikkedunk med bred åbning – fx en Nalgene. Medbring en brænder med pande. Et stormkøkken som Trangia eller Primus Essential Stove Set er en god, stabil og driftssikker klassiker, men det er også muligt at bruge en letvægtsbrænder med tilhørende pande. Husk brændstof, en paletkniv, smør til stegning og tilbehør som eksempelvis sukker og marmelade.

Det er en nem og hyggelig aktivitet i det fri, som gør det muligt at kombinere frisk luft med noget som de fleste børn helt sikkert vil sætte pris på.

Og så kræver pandekagebagning ikke de store kulinariske færdigheder, hvilket betyder, at det er noget alle kan få succes med – også i det fri.

Efterårsferie i naturen: Udeaktiviteter for hele familien

Pluk-selv æbler: Æbleplukning og varm kakao

Efterår er lig æblesæson, og selvom det i oktober måned er ved at være sidste udkald, er der stadig en del æblesorter, som med fordel kan plukkes lidt senere på sæsonen.

Sorter som Elstar, Ingrid Marie, Gala og Filippa er nogle af dem, som det stadig er muligt at finde ude på de danske æbleplantager. Gør en lille tur ud af det og hav eventuelt en termokande med varm kakao med, så I alle har noget at varme jer på, når æbleplukkeriet er ovre.

Når poser eller tasker er fyldte, og termokanden er tom, kan I tage hjem i køkkenet og lave en æblekage – eller endnu bedre – lave bagte æbler på bål serveret med creme fraiche eller flødeskum.

Skal der laves en masse æblekompot til fryseren, kan bålgryden komme i brug. For dem der ikke har bålplads i haven, findes der masser af offentlige bålpladser i de danske skove.

Planetstien i Horsens: Gå på opdagelse i solsystemet

Langs Horsens Fjord er det muligt at gå på opdagelse i solsystemet på den naturskønne sti ”Planetstien”.

Ruten er 3 kilometer, og på turen kommer I forbi planeterne, som er illustreret på store sten. Det er muligt at læse om hver enkelt planet på de opstillede informationstavler, og kronen på værket er den store guldbelagte jernkugle, der er løftet 2,8 meter fra jorden og som illustrerer solen.

Det er desuden nemt at komme til ruten, som starter tæt på Horsens centrum og følger sydsiden af Horsens Fjord til Boller Nederskov.

Ruten kan forlænges, hvis du ved Planetstiens afslutning vil fortsætte videre mod Boller Mole, hvor det er muligt at nyde udsigten over Horsens Fjord.

En anden mulighed er at gå videre gennem skoven, indtil du kommer til Boller Slot med slotspark og blomsterhave.

Rigtig god fornøjelse med at nyde naturen i efterårsferien!

Del artikel

Andre læser også