ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hvad sker der her?: Ekstra høje bybænke placeres i Aarhus

Af Freja Dumont
Foto: Morten Bo Johansson
Foto: Morten Bo Johansson

Globale temperaturstigninger vil medføre et anderledes klima med flere oversvømmelser, storme og forhøjede vandstande. Fortsætter udviklingen som nu, skal vores bybænke hæves med op mod 1 meter.

Det kan du nu opleve to steder i Aarhus.

Meget tyder på, at fremtidens byer skal indrettes anderledes end i dag, hvis vi fortsætter med at udlede CO2 og andre drivhusgasser som nu. Også i Odense.

Forskning fra FNs klimapanel viser nemlig, at vandstanden i verdenshavene vil stige med op mod 1 meter i 2100.

“Vandstandene kommer til at stige meget voldsomt og hurtigt frem mod 2100. Det betyder, at storme ikke behøver at være nær så kraftige for at overvælde vores kystbeskyttelse, og det vil give flere oversvømmelser.

Men hvis vi udleder mindre, kan vi sætte farten ned på vandstigningerne og købe tid til at indrette os bedre,” siger Aslak Grinsted, der er lektor på Niels Bohr Institutets sektion for Is, Klima og Geofysisk ved Københavns Universitet.

Hvad sker der her?: Ekstra høje bybænke placeres i Aarhus
Foto: Morten Bo Johansson

TV 2 står bag kampagnen

For at gøre opmærksom på klimaforandringerne og en fremtid med øgede vandstande har TV 2 udviklet særligt forhøjede udgaver af den ikoniske og klassiske bybænk.

“Bænkene er hævet med 85 cm for at gøre klimaforandringerne visuelle og tydelige for alle danskere – og for at give stof til eftertanke,” siger indholdsdirektør i TV 2, Lotte Lindegaard.

Hun fortsætter;

“Klimaforandringerne kan føles ubegribelige for mange og derfor svære at tage rigtigt ind. Som public service-medie er det vores ansvar at formidle vigtig viden på en måde, som alle forstår.

Med de forhøjede bænke vil vi give danskerne et konkret billede af, hvordan fremtiden bliver, hvis vi ikke ændrer noget nu – alle sammen. Det er vores jord og dermed vores ansvar at handle på det.”

En række kendte danskere – heriblandt Rasmus Botoft bakker op om TV 2s klimafokus – med en opfordring til danskerne om at tage stilling og være med til at vende udviklingen.

“Klimaforandringerne er den største udfordring, vi står overfor. Men selvom vi hører klimaeksperter fortælle os, at det går den forkerte vej, så handler vi ikke nok på det.

Men det er vi nødt til, og selvom der er meget ballade i verden lige nu og mange svære ting at tackle og forholde os til, så er klimaforandringerne her stadig, og det er vores kæmpe ansvar at handle på det,” siger Rasmus Botoft.

Bænken kan opleves på Store Torv og Strandvejen i Aarhus fra mandag den 11. april og fire uger
frem.

Om kampagnen

De forhøjede bænke bliver placeret på prominente adresser i Aarhus, Odense og København og vil stå der i fire uger. Bænkene vil efterfølgende blive genbrugt eller genanvendt af producenten GH Form.

En række kendte danskere bakker op om kampagnen.

 • Rasmus Botoft
 • Bjarke Ingels
 • Henrik Vibskov
 • Stine Bramsen
 • Christian Stadil
 • Mick Øgendahl
 • Mikkel Beha
 • Emil Erichsen
 • Puk Elgård
 • Tommy Ahlers
 • Rasmus Brohave
 • Anders Morgenthaler
 • Selma de Montgomery
 • Neel Rønholt

 Om FNs undersøgelse

FN’s klimapanel, IPCC, udgav i 2021 en rapport, der viser, at den globale vandstand vil stige med op mod 1 meter i 2100: https://www.ipcc.ch/assessment-report/ar6

Del artikel

Andre læser også