Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Er Aarhus på det gastronomiske landkort?

Af Jan L. Pedersen

Vi er nogle der undre sig over, hvorfor Aarhus ikke er mere synlig som et “gastronomisk fyrtårn”. Jeg har boet en del år i Aarhus efterhånden og har spist over 1000 måltider på de aarhusianske restauranter og caféer, så selvom jeg er beskeden, vil jeg mene at have belæg for at udtale mig om det gastronomiske niveau i byen.

 

Som en del efterhånden har set, er det småt med samarbejdet mellem århusianske restauranter. Hver har mere eller mindre holdt kortene tæt ind på kroppen og konkurrenterne langt fra livet. De bruger uden tvivl en del ressourcer på at markedsføre sig hver især og ikke samlet. Hvis man ikke ligefrem bor I Aarhus og bruger en stor del af sin tid på at besøge restauranter og caféer, ja så er “markedet” mild sagt uoverskueligt. Der er en hel del gastronomiske kræfter i Aarhus som gør meget ud af at Århus skal være dygtigere til at markere sig inden for gastronomien. Der har været et samarbejde om gastronomisk udvikling, under navnet “Taste Aarhus”, men det er ophørt pr. 1. Januar 2012, hvilket er et signal om der vel ikke var enighed om hvilken vej man skulle gå.

 

Med det hatrick Noma lavede i år – kåret tre gange som verdens bedste restaurant – er København for alvor kommet på verdenskortet som en by der har satset på gastronomi og gastroturisme. Noma har gjort det godt, stor ros og respekt, de er fyrtånet i København som folk for hele verden kommer for at besøge. Nomas succes smitter selvfølgelig af på andre restauranter i København, som også gør deres bedste for at markedsføre sig som niveauet under Noma. Den megen opmærksomhed mangler dog at sprede sig til resten af Danmark. Hvis Århus skal have del i den stadigt stigende opmærksomhed på gastronomi og spiseoplevelser,  bliver det nødvendigt at skærpe byens gastronomiske profil. København er bare bedst til at profilere sig, men hvorfor ikke tage kampen op?

 

Vi er godt på vej

I dag favner Aarhus’ madpalet næsten alt, fra det klassiske franske, det traditionelle danske og det oprindelige italienske over spanske tapas til det ypperste indenfor den nye nordiske gastronomi. Men byen har et grundlæggende problem med at trække udenlandsk opmærksomhed til, ja endda også med at trække opmærksomhed fra andre dele af Danmark. Udadtil er Aarhus stadig en andedam, lille, måske endda undseelig i et internationalt perspektiv. Storebror København høster anerkendelse og Michelinstjerner som aldrig før og er destination for gastronomiske tilrejsende fra hele verden, også fra Aarhus. Køen for bord på de bedste restauranter i København er op til 4 måneder.

 

På de gastroture jeg har været på har vi typisk besøgt mellem 3 og 10 restauranter på en tur. Vi har været en 8-10 mænd/kvinder der bl.a har besøgt Wien, London, Strassbourg, Oslo, Island, Munchen, Paris, Schweiz, Luxembourg udelukkende med det formål, at spise på de bedste restauranter. Der er uden tvivl et stort marked inden for gastroturisme, men det kræver samarbejde og satsning.

 

Madanmelderne fra København kommer jo sjældent til Århus for at anmelde en restaurant. Vi har da de lokale madanmeldere som udgiver en madanmeldelsen pr. uge i JP-Århus/Spiseguiden og en i Århus Onsdag/Århus Stiftstidende, altså to restauranter/Caféer anmeldes maksimalt pr. uge. Denne opgave fordeles på en seks – syv anmeldere, som enten har det som bijob eller som et appendix til deres primær job. Husk lige på der bor over 315.000 indbyggere I Aarhus Kommune og der er vel en godt stykker over 200 spisesteder. Madanmeldelser er gode, ingen tvivl om det, men det er min opfattelse at de ikke trækker særlig mange nye kunder fra resten af landet eller udlandet. Det ser jeg som et klart problem for fremtidens gastronomiske Aarhus.

 

Jeg har spist på mange Michelinrestauranter, både med 2 og 3 stjerner, hvor kvaliteten og servicen har været I top, men ikke, meget bedre end hos Frederikshøj, Malling & Schmidt eller Substanst, Svineriet, hos Palle Enevoldsen på Varna, Brasserie Ferdinand, Restaurant Mellemrum, Canblau, Restaurant ET, Norsminde Kro –  ja nogle steder har både maden og servicen været markant dårligere end hos de ovennævnte restauranter i Aarhus. En del restauranter i Aarhus der har gjort det rigtig godt, stor ros. Faktisk er de blandt de bedst I Danmark, men det er der stadigvæk en del der ikke har opdaget. Hvorfor mon?

 

Aarhus har et mere fascinerende og unikt køkken end nogensinde før, problemet er at der ikke er så mange der ved det. Flere af mine venner der bor i udlandet eller uden for Århus ringer eller mailer ofte med råd over gode spisesteder, caféer og forlystelser i nattelivet. Problemet er der ikke er et sted hvor spiselivet i Aarhus er beskrevet og fortalt, gerne på andre sprog end dansk. Jeg så gerne at de gastronomiske kræfter i Aarhus gik sammen og gjorde en seriøs indsats for at få Aarhus på det gastronomiske landkort.

 

Jeg håber inderligt at de betragtninger jeg har fremsat her, vil munde ud i nogle gode og konkrete forslag, til hvordan Aarhus for alvor bliver mere synlig i den gastronomiske superliga. Den 6. – 9. September i år er Aarhus vært for Food Festival 2012. Det er Nordens største madfestival og den kommer til at foregå ved Tangkrogen I Aarhus. Lad os håbe det bliver startsskuddet til mere gastronomisk synlighed I Aarhus.

 

 

Del artikel

Andre læser også