Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Er der skimmelsvamp i lejeboligen? Se her hvad du kan gøre

Af Annoncør

Skimmelsvamp er enhver lejers mareridt, for hvad gør man lige. Er det ens egen skyld, kommer det fra lejlighedens konstruktion, hvilke rettigheder har man, og hvor kan man få hjælp.

Skimmelsvamp kan på mange måder være farligt for helbredet, og det er ikke noget der forsvinder af sig selv igen, men hvad gør man så når man begynder at kan se små sorte prikker på badeværelset, eller på andre vægge i lejlighedens rum. 

Har du overholdt husreglerne

Skimmelsvamp opstår typisk fordi der er for meget fugt i et rum, det kan både komme udefra, indefra, nedefra osv. Der har f.eks. været sager hvor fundamentet i nybyggeri ikke har været ordentligt tørt, inden der flyttede lejere ind.

Men for meget fugt kan også skyldes manglende ventilation, udluftning, for lidt varme, dårlig rengøring osv.

Derfor følger der ofte en række husregler med når du lejer, har du sørget for at overholde disse, så kan skimmelsvampen ikke påstås at være din skyld

Meld skimmelsvampen til udlejer

Skimmelsvamp er set med lejelovens øjne en mangel, og skal derfor udbedres. Derfor er det vigtigt at du med det samme melder problemet til din udlejer, som herefter er forpligtet til at igangsætte en undersøgelse på hvor skimmelsvampen kommer fra, og evt. udbedre skaden.

Hjælper udlejer ikke kan du evt. kontakte kommunen eller få hjælp af en advokat med speciale i lejemål. Kommunen kan f.eks. erklære lejemålet ugyldigt, og en advokat kan rådgive dig om dine rettigheder, såsom f.eks. øjeblikkelig opsigelse, ret til erstatning osv. 

Ejer du selv din bolig

Ejer du selv din bolig, så er sagen lidt en anden. Selvom du er omhyggelig med at undgå fugt i boligen, kan der i nogle tilfælde alligevel opstå skimmelsvamp, og for dig som boligejer er det utrolig vigtigt, hurtigt at finde ud af hvor skimmelsvampen kommer fra, og hvad den skyldes. 

Der findes forskellige virksomheder som du selv kan kontakte, der gerne rådgiver omkring skimmelsvamp, og som kan hjælpe dig med at lave en analyse, og kigge på hvorfor problemet opstår i dit hus.  

Skimmelsvamp kan ikke altid ses

De fleste reagerer først på skimmelsvamp når der begynder at dukke små sorte pletter op i hjørner og på vægge.

Skimmelsvamp kan dog godt være til stede selv om det ikke kan ses, og det kan give mange forskellige gener f.eks. i form af: 

  • Irritation af luftveje
  • Hovedpine
  • Irriteret hud
  • Dårlig lugt
  • Kløende øjne

Har du nogle af symptomerne og ved du ikke hvor de kommer fra, så kan en fugtmåling være en god ide.

Del artikel

Andre læser også