Eneste restaurant af sin slags i Danmark: Få en unik bid af Usbekistan
På Spanien nummer 11, lige bag ved Aarhus Street Food, ligger en lille skjult perle med et køkken, du ikke finder andre steder i Danmark.
Ude fra ligner det måske ikke noget særligt, men når du træder ind i Restaurant Samarkand er det som at besøge et land langt borte – nærmere bestemt det centralasiatiske land Usbekistan
Det bliver ikke meget mere eksotisk end det, og vi besøgte derfor stedet for at finde ud af, hvad det usbekiske køkken har at byde på.
Manden bag Samarkand kom til Danmark fra Usbekistan for over 10 år siden for at studere til bygningskonstruktør. I dag driver han restauranten i Aarhus, som har eksisteret siden marts.
“Jeg ville rigtig gerne introducere det usbekiske køkken for danskerne. I de post sovjetiske lande er retten ‘plov’eksempelvis meget berømt og højt elsket. Lidt ligesom italiensk pizza er det i Europa.
Normalt kan danskere godt være en smule konservative i deres madvaner, men alle der først har prøvet vores mad, kommer tilbage igen,” siger Djanik, som ejer og driver stedet.
Som at være gæst i et andet land
På væggene i restauranten hænger der glitrende usbekiske folkedragter og farverige vægtæpper. Porcelænet er smukt dekoreret, retterne eksotiske og serveringen personlig.
Det føles lidt som om, at du er på besøg hos lokale usbekere og netop den stemning gjorde oplevelsen virkelig autentisk.
Samarkand er opkaldt efter en af de mest kendte usbekiske byer, som tilbage i tiden var knudepunkt for den gamle Silkevej.
Byen husede flere end 100 forskellige etniske grupper lige fra russere og tyrkere til iranere og koreanere, hvilket har smittet af på den mangfoldige usbekiske madkultur.
Kulinarisk rejse til centralasien
Hos Samarkand kan du få duftende ‘plov’, sprød ‘samsa’ og saftig ‘manti’. Alt sammen hjemmelavet af stedets usbekiske kok, Nozima, som laver alle retterne fra gamle traditionelle familieopskrifter.
Mange af de usbekiske opskrifter er baseret på lam eller kalv, forskellige slags grøntsager og krydderier – tilberedt efter kulinariske traditioner, der går tusinder af år tilbage.
Vi skulle selvfølgelig smage på den usbekiske nationalret ‘plov’, som består af kalvekød, ris, gulerødder, rosiner, kikærter, krydderi og hvidløg.
Hertil fik vi en ‘achik-chuchuk’-tomatsalat med løg, koriander og dild. Med salaten ovenpå den smagfulde, krydrede kødret blev udtrykket både let og friskt.
Vi skålede over måltidet i øl, mens bordet ved siden at fik en lille vodka til maden. På drikkekortet finder du bl.a. også vine fra Georgien, Slovakiet og Slovenien.
Vi bestilte også ‘samsa’, som er små fyldte dejpakker med oksekød, løg og krydderi indeni.
Samsa minder meget om den arabiske ‘samosa’. Forskellen er blot, at samsa ikke er friturestegt, men bagt i ovnen og lavet på en butterdej, der er toppet med sesamfrø.
Her får du en virkelig smagfuld lille hapser. Det at samsa er ovnbagt, gør den “lettere” end samosa, og så smager de bare virkelig godt.
Det var meget tydeligt, at alt der kom ind fra køkkenet var hjemme- og frisklavet, og man var slet ikke i tvivl om, at de samsa der blev serveret, var nybagte.
Menuen bød også på ‘manty’, store dampede dumplings, som man måske genkender fra det asiatiske køkken.
‘Pelmeni’ er også dampede dumplings med oksekød, løg og krydderi – de er blot mindre og serveres i en smagsgivende fond.
Et lille tip: Du kan meget hurtigt komme til at spise dig mæt i de lækre, små pelmini (vi taler af erfaring).
Men hold lidt igen, så der er plads til at det andet gode. Og gerne også en dessert eller to.
Til dessert fik vi en ‘medovik’, som er en honningkage, der smager af karamelliseret honning. Den helt perfekte afslutning på en virkelig spændende og anderledes spiseoplevelse.
Der er i den grad lagt hjerte og sjæl i maden hos Samarkand, og man kan virkelig smage at maden er hjemmelavet.
Som Djanik fortalte, så kommer der alle slags folkefærd på restauranten – og her skåler russere og ukrainere uden at politiske uoverenstemmelser kommer i vejen.
Det er ejeren selv, Djanik, som er på gulvet, og det gode værtsskab og gæstfrihed skinner i igennem.
Han vil virkelig gerne vise sine gæster, hvad den usbekiske kultur kan, og det lykkes han meget overbevisende med.
De fleste har smagt italiensk, japansk eller fransk mad, men det er altså de færreste, der har udforsket det usbekiske køkken. Og det er en fejl, hvis du spørger os.
Der skal derfor klart lyde en anbefaling af at tage på en kulinarisk smuttur til Usbekistan – lige her i Aarhus.
Du kan også følge med på Samarkands Instagram og Facebook.
Hvad: Restaurant Samarkand
Hvor: Spanien 11