Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Festugen: Det turkise telt fejrer sin 10. udgave med program og tyrkisk kædedans

Af Jan L. Pedersen

Når det turkise telt på fredag slår op til farverige koncerter og kulturmøder i Musikhushaven, er det med mere swung i teltdugen end normalt. 

 

Teltet fejrer nemlig det 10. år med musik på mellemøstlige tæpper under Aarhus Festuge, hvor det har etableret sig som et samlingspunkt for publikum med smag for musikalske genrer fra alverdens himmelstrøg.

 

Netop mødet og udveksling mellem personer med forskellig baggrund har i alle årene været fundamentet for det turkise telt. 

Festugen: Det turkise telt fejrer sin 10. udgave med program og tyrkisk kædedans

”Når publikum træder ind på tæpperne i teltet, så kommer paraderne ned og skaber et rum for nysgerrighed og tryghed til anderledes musik og indtryk,” siger Evrim Citirikkaya.

 

Han var med fra starten i 2010, da hans bror og fætter fik ideen til et alternativ til festugens mange øltelte. 

 

”De havde gået rundt og konstateret, at demografien i Aarhus ikke var lige bredt repræsenteret blandt publikum. Deres fædre havde 25 år forinden organiseret kulturelle koncerter i Aarhus, og det ville de så genskabe, siger Evrim Citirikkaya, der i dag er en del af projektlederteamet bag det turkise telt.

 

Startede på bedsteforældrenes tæpper

Det startede på blot 100 kvadratmeter i Mathilde Fibigers Have ved Rosensgade i Latinerkvarteret. Der var scene i den ene ende og tehus i den anden, mens bedsteforældrenes tæpper blev rullet ud på jorden for at danne autentiske rammer for musik, litteratur og madlavning. 

 

”Vi fandt nogle musikere, som passede ind i profilen, og pludselig skabte vi en kæmpe fest. Musikken var nem at danse til, der var gang i vandpiberne, og der blev solgt te stride strømme.”

Festugen: Det turkise telt fejrer sin 10. udgave med program og tyrkisk kædedans

Øl var der nemlig ikke noget af i 2010. For at lokke et publikum ind til byen, der generelt har det svært med alkohol, så man i starten bort for fra den foretrukne drikkevare under Festugen. I dag brygger og serverer det turkise telt sin egen øl, da teltet har etableret sig på tværs af kulturerne, og da man også gerne vil lokke den gængse festugegæst indenfor.

 

Fokuserer på international musik

Mens det turkise telt i 2010 tog udgangspunkt i arrangørernes tyrkiske baggrund, er der i dag musik fra både Balkan, Latinamerika og Afrika. For netop sin musik er teltet også prisbelønnet og fik i 2015 en Danish Music Award som Årets Danske World Spillested.

Festugen: Det turkise telt fejrer sin 10. udgave med program og tyrkisk kædedans

”Prisen medførte en tro på egne evner, og derfor udfordrer vi kraftigt på musikken og vil gerne skabe en arena, hvor vi lytter til musik på samme vilkår som etablerede musikgenrer. I år har vi det største program nogensinde, og byder på alt fra desertblues fra Niger til colombianske rytmer og indiske tablaspillere,” siger Evrim Citirikkaya.

 

Ligesom i 2010 er alle koncerter gratis, hvilket mellem 20.000-25.000 sidste år nød godt af. For 50 kroner kan publikum dog erhverve sig et støttearmbånd til at hjælpe arrangementet, som afholder mellem to til fire daglige koncerter i løbet af Festugen. Der vil som altid også være madboder, ligesom der også arrangeres falafelkursus og fællesspisning.

 

Markerer jubilæet med kædedans 

Den store fejring af jubilæet finder sted lørdag den 7. september i teltet, hvilket kulminerer med et kæmpe rekordforsøg i kædedans klokken 20.

 

”Det bliver desværre ikke et officielt Guinness rekordforsøg, men vi vil forsøge at slå rekorden på 1144 personer i tyrkisk kædedans. Alle kan være med og det tager 30 sekunder at lære trinnene,” siger Evrim Citirikkaya, der håber på et fremmøde over 1500 personer.

 

Om det lykkedes eller ej, tror han også på at teltet fremover kan bygge bro mellem alle borgere i byen, når festugen stopper med ”bridging” som tema:

Festugen: Det turkise telt fejrer sin 10. udgave med program og tyrkisk kædedans

”Jeg håber da, at teltet eksisterer om 10 år. Lige nu er der et solidt fundament, og der vil opstå et stort tomrum for Festugen uden det turkise telt, da der vil være en stor del af byen, som ikke længere er repræsenteret. Der er mange festivaler i byen, men hvis man er lidt kæk, så repræsenterer de meget af det samme. Det turkise telt er noget helt andet, og samtidig udvider vi den kulturelle horisont på folk.”

 

Den første koncert i det turkise telt starter klokken 18.30 fredag den 30. august. 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også