Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fisk med god samvittighed: Bæredygtig og skånsom fanget torsk

Af Line Ingwar Karlsen

Det er heldigvis lykkes for Havnens Fiskehus, at få fingrene i den bæredygtige og skånsomt fanget torsk til nytåret. Der er kun en vis mængde af torsk fanget på den humane måde. Ellers er de fleste torsk fanget af kæmpestore skibe, velsagtens ejet af de få kvotekonger.

 

Stil krav til dine fisk

Vi forbrugere stiller krav til æg, kød, grøntsager og mælk. Men til fisk gør vi ikke. Her virker det som om, at mange af os er glade for de gaspakkede fisk, som ligger i supermarkedsdisken, og som ifølge varedeklarationen kan holde sig i 9 dage. Tankevækkende. Men det sker ikke, hvis du køber dine fisk hos Havnens Fiskehus. De støtter det bæredygtige fiskeri, og deres fisk er kendt for deres friske og høje kvalitet.

 

Skånsom torsk

Alt det torsk, som bliver solgt i butikken hos Havnens Fiskehus på Aarhus fiskeri- og lystbådehavn op mod nytår, er garanteret fisket på skånsom vis. Det sikrer en minimumsbelastning af havbunden, et minimum af bifangst, og for “slutbrugeren” sikrer det den højeste kvalitet, uden skader på kødet fra sten og andre forstyrrende elementer, som vi typisk ser ved fisk fanget med bundtrawl.

 

Kvaliteten er bare bedre

Hos Havnens Fiskehus har de også linefanget helleflynder. Det er prisværdigt i tider, hvor alting skal gå hurtigt og være større. “Laksen er fra Færøerne, hvor der ikke er brugt antibiotika eller vækstfremmer,” fortæller fiskehandler, Anders Andreasen.

 

Nytårstorsk er en tradition

Torsken er klart en modpol til julens fede mad. I et religionshistorisk perspektiv handler det om, at fisken er en bodsspise inden for katolicismen. Men det er også en fisk, der findes i farvandet omkring de nordiske lande, og som smager fremragende.

Nytårstorsken var indtil for et par årtier siden den foretrukne mad på nytårsbordet. Desværre er den ikke det mere. Men der er mange, som stadig spiser torsk til nytår. Med tiden er østers, hummere, krabber, pighvar og hellefisk kommet til. Men det er oksen, som ofte er hovedretten. Flere og flere fiskehandlere melder om stigning i salget af fisk op til nytår, hvilken kunne tyde på, at flere og flere spiser fisk til nytår.

 

Del artikel

Andre læser også