Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fiskehuset på Norsminde Havn – Skarp som en knivmusling

Af Line Ingwar Karlsen

Sommer, sol, strand, fjord, hav og havn rimer på frisk fisk, kold hvidvin eller fadøl. Underligt? Nej, egentlig ikke. Det ligger i manges dna, at vi får lyst til fisk, når vi er ved vandet og på havnen. Syd for Aarhus ligger Norsminde. Den er mest kendt for kroen og de mange sommerhuse. I mange år har fiskehuset været et sted, man tog hen og spiste fiskefrikadeller, stegte fiskefileter, eller købte fisk med hjem. Det er der ikke ændret på, men der er ændret på så meget andet. Vi tog, på en af de få skyfrie solskinsdage, forbi fiskehuset for at anmelde maden.

Udsigt fra Fiskehuset på Norsminde Havn

Flotte serveringer

Der har været mange ejere af Fiskehuset i Norsminde. Ikke alle var lige vellykket, faktisk har jeg flere gange været skuffet i de 20 år, jeg har spist på Norsminde Fiskehus. Men efter Norsminde Kro for et par år siden overtog, kom der andre fiskeboller på suppen. Tak for det! Nu laves der mad, som smager helt forrygende – og lammetæver meget af det vi ellers ser i sommerlandskabet og ikke mindst i København. Grunden er enkel. Maden og opskriften er lavet, eller tænkt af nogle professionelle kokke, som har deres gang i køkkenet på Norsminde Kro gourmetrestaurant. De kan noget med fisk og smag. Noget som en husmor eller fiskehandler ikke kan, eller de tidligere ejere har kunnet.

Dagens frokost - Fiskehuset på Norsminde Havn

Vi er altså i Jylland – og ikke i Spanien

Fisketapas er et hit, måske overgået af de bedste fiskefrikadeller jeg har smagt i meget lang tid. Tapas betyder små, spanske retter i min ordbog. Men Fiskehuset kalder deres serveringer for fisketapas. Det har dog intet, absolut intet at gøre med spansk tapas. Det er friske og danske fiskeserveringer, som er jyske på den gode måde. Det er lidt kikset at kalde de ærkedanske serveringer for tapas. Nok om ordkløveriet. Men fiskehuset tilbyder to forskellige typer tapas. En med tre serveringer til 75 kroner og en med seks serveringer til 145 kroner. Der er valgfrihed mellem 10 forskellige slags. Alle er med fisk eller i form af tilbehør til fisk – og tak for det.

Lidt tapas - Fiskehuset ved Norsminde Kro

Vi nappede, selvfølgelig, den store omgang. Nyrøgede sild, nyrøget makrel, krabbesalat med “rigtige” krabber i, rejesalat, fiskefrikadeller med laks og hjemmelavet remoulade, friske rejer, salat med perlebyg og pesto, en kartoffelsalat med løg og purløg. Ud over det var der lyst baguettes og rugbrød i rigelige mængder. Hele vejen rundt var der smag for pengene. De nyrøgede sild og fiskefrikadellerne tog især kegler. Jeg har i skrivende stund ikke fantasi til at tro, de fås bedre.

Ingen panik her - Fiskehuset på Norsminde Havn

Proppenge – mere af det

I modsætning til mange lignende steder, så er der rent faktisk både velsmagende og prisvenlig vin i Fiskehuset på havnen i Norsminde.

En sen formiddag ved Fiskehuset på Norsminde Havn

Pommery Champagne smager godt. En lidt overset champagne i de her år. Synd og skam for den smager fremragende. Den fås fast i fiskehuset sammen med en del andre vine. Vores valg var nemt. Såre enkelt. Muscadet-Sevre et Maine sur lie fra Nordfrankrig. Vinen kommer fra området ved Loire floden, og er skabt til sommer, fisk og skaldyr. Prisen var svinebillig. 89 kroner for en hel flaske. Det er prisen, hvis du tager den med hjem. Hvis du nyder den ved fiskehuset, får du den åbnet, de glas du har brug for, og så lægges der 120 kroner oveni prisen. Det gælder for alle vinene, uanset pris. God stil og value for money. Prisen for vores iskolde vin løb op i 209 kroner. High five for det!

Ikke så meget snak her - Fiskehuset på Norsminde Havn

Jyske priser i store portioner

Priserne hos Norsminde Fiskehus er venlige og ikke på turistniveau. En fiskefilet med hjemmelavet remoulade og rugbrød koster 35 kroner. En fiskedelle med remo og brød koster 30 kroner. Den hjemmelavede reje- eller krabbesalat koster 65 kroner inklusiv brød. Hvis du ikke ønsker brød til din fisk, kan du bare købe den med salat i stedet for. Portionerne er store. Den store tapas-servering kan mætte en stor bundgarnsfisker. Vi betalte 534 kroner for to gange tapas, to flasker vand og en flaske vin.

Fiskehuset ved Norsminde Kro

Hellere i dag end i morgen

Den danske sommer er, i år, lige så ustabil som den græske økonomi. Så anbefalingen herfra er, at du skal tage en tur til Fiskehuset, når vejret tillader det. Det er torskedumt og enerverende at gå at vente på bedre vejr. Der er overdækket på havnen, så du kan fint spise din frokost i tørvejr. Men hvis det blæser fra øst og nord, så er rådet at blive hjemme, ellers ikke. Udvalget er fint, det er frisk fisk vi har med at gøre. Smagen er skarp, og langt bedre end man forventer ved et træhus på en havn.

Fisk på Norsminde Havn

Norsminde Fiskehus

Gammel Krovej 1

8300 Odder

Website

 

Åbningstider

Fredag kl.12.00 – 17.00

Lørdag og søndag kl. 11.00 – 17.00

Helligdage kl. 11.00 – 17.00

 

Del artikel

Andre læser også