Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Flygtninge strømmer til Aarhus-café: Flere ukrainere har meldt sig som frivillige

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Aarhus Kommune
Foto: Aarhus Kommune

Ruslands invasion har sendt mange ukrainere på flugt, og en del af dem er nu nået til Aarhus.

Her står lokale ildsjæle klar til at tage imod, og det gælder bl.a bevægelsen Skraldecaféen.

Hos Skraldecaféen har aktiviteten aldrig været større end nu, og siden weekenden har mere end 100 ukrainske flygtninge hver dag nydt et gratis måltid mad i det hyggelige miljø.

”Det startede med at jeg blev ringet op tidligt lørdag morgen, om vi kunne lave mad til 30 børn og 10 voksne, som netop var ankommet med bus fra Ukraine, og naturligvis kunne vi det,” siger projektkoordinator hos Skraldecafeen, Annbritt Jørgensen ifølge Aarhus Kommune.

Siden er antallet af gæster, der dagligt besøger caféen i Sydhavnen blevet mangedoblet, så nu kigger omkring 100 mennesker forbi hver dag.

Men ikke nødvendigvis for at spise med.

Flygtningene har også mulighed for at tage råvarer med og selv tilberede dem, hvilket dem, der er indkvarteret i kommunale boliger med eget køkken, typisk gør.

Ukrainere på madholdet

Et par af Skraldecafeens frivillige taler russisk, og dem har der været rift om i de seneste dage, men der bliver også talt ukrainsk i køkkenet.

De første ukrainere har nemlig meldt sig som frivillige på madholdet, og Annbritt Jørgensen håber, at flere vil følge deres eksempel.

Maden, der bliver serveret hos Skraldecaféen, er lavet af skraldede og donerede varer fra butikker, kantiner og privater, og hos caféen er alle velkomne til at kigge forbi og lave sig et måltid mad.

Skraldecaféen har aftaler med 14 forretninger i Aarhus og Salling Groups centrallager, som alle leverer råvarer til caféen.

Caféen har også åbnet en Free Shop kaldet ”Sydhavnens flygtningefællesskab”, hvortil man kan donere tøj og legetøj som mennesker fra Ukraine, der besøger stedet kan tage med sig uden beregning.

Sådan kan du hjælpe:

Facebook skriver Skraldecaféen, at caféen altid tager imod basisvarer som olie, ris, pasta, krydderier og lignende til køkkenet.

Der er også brug for bl.a. babymad, bleer og hygiejneartikler til den nye Free Shop.

Derudover er det muligt at hjælpe med økonomiske donationer.

Det sker via MobilePay på 72853.

Del artikel

Andre læser også