Food Festival 2019: Sætter sundhed og bæredygtighed på programmet
Der er ingen tvivl, når man spørger befolkningen. Sundhed og bæredygtighed har aldrig været vigtigere, og nu dedikerer Food Festival et helt område til dette i samarbejde med Region Midtjylland Sundhedsinnovation, Innovationsfonden, Tænketanken Frej og Future Food Innovation
Som noget helt nyt i år har Food Festival et område, der hedder Sundhed og bæredygtighed. I samarbejde med Region Midtjylland Sundhedsinnovation, Innovationsfonden, Tænketanken Frej og Future Food Innovation vil vi gøre gæsterne klogere og samtidig skabe en dialog om, hvordan fremtidens fødevarer skal se ud. Området kunne ikke være mere aktuelt. Danskerne har fået et langt større fokus på, hvad kosten betyder for ens sundhed. Det samme har man i de offentlige institutioner, hvor man blandt andet på flere sygehuse har fået større fokus på, at kosten er en del af behandlingen og er medvirkende til hurtigere helbredelse.
Vi har også lige haft det, mange kaldte et klimavalg. Et valg hvor vælgerne fik sat klimaet på dagsordenen, og hvor alle partier viste, at de ville tage klimaet alvorligt.
Nutidens borgere er bevidste borgere. På tværs af kloden og i Danmark marcherer skoleelever på gaderne og strejker for klimaet og en bæredygtig fremtid. De ved, at vores samfund, vores forbrugsvaner og vores fødevarer skaber store udfordringer for vores og klodens sundhed. Nede i supermarkedet vender og drejer borgerne fødevarerne, og 65 procent af danskerne ønsker at handle mere bæredygtigt. Men hvad er bæredygtighed? Hvad er sunde fødevarer? Og hvordan kan vi selv som forbrugere gøre en forskel? Det er noget af det, der vil blive sat fokus på i området. Vigtigst af alt, så er du med til at skabe dialogen og sikre at fremtiden bliver sund og bæredygtig.
Tre aktiviteter du kan opleve i området:
I området kan du opleve producenter, debatter, talks osv. Vi har valgt tre aktiviteter, som du bør komme til ved scenen i Sundhed og bæredygtighedsområdet.
Dialogkaffe – Med Tænketanken Frej, fredag, kl. 16.00-18.00
Danmark er et fødevareland med mange problematikker. Fødevaresektoren står bl.a. over for en grøn omstilling, hvor natur, miljø og klima i endnu højere grad skal blive en del af enhver landmands måde at drive landbrug på. I den anden ende af fødevarekæden er forskellige forbrugere, som på een gang ønsker mere bæredygtigt producerede varer men heller ikke kan eller vil betale for meget for dem. Tænketanken Frej ønsker at blive klogere på, hvordan den almene borger ser på det, som vi kalder Fødevaredanmark. Derfor tilbyder Tænketanken Frej gratis kaffe og valget om at få havredrik eller mælk til, mens vi tager en ganske uformel snak om, hvad din holdninger er, og hvordan du synes, at fremtidens fødevaredanmark bør se ud.
“Fra ernæring til måltid”, Politisk debat – lørdag, Kl. 13.00-13.45
Kom og mød regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau, som inviterer politikere og fagfolk til debat i teltet, hvor de skal diskutere, hvordan vi kommer fra ernæring til måltid.
I dag er underernæring og uplanlagt vægttab et udbredt problem især blandt de svageste ældre. Op mod 42 % af ældre borgere i plejebolig oplever et uplanlagt vægttab i løbet af en 6-måneders periode, mens ca. 43 % af de ældre taber sig under indlæggelse på ældreafdelinger. Årsagen kan være generel nedsat funktionsevne og dermed besvær med at spise selv, dårlig tandstatus, nedsat appetit eller psykiske faktorer, såsom at spise alene. Så hvordan kommer vi fra ernæring til måltid, så vi sikrer de ældre spiser, hvilket ansvar har det offentlige og hvilket ansvar har vi som borgere, pårørende, datter eller barnebarn?
Lækker mad af god kvalitet – også når du er syg, svag eller ældre, søndag, Kl. 12.15-13.15
Bliv indlagt på Det Ny Hospital i Gødstrup, og test det nye digitale bestillingssystem, når du bestiller mad – smag på hospitalsmaden – og smag samtidigt på den gode mad, du som ældre får i Aarhus Kommune.
Se mere om Foodfestival her: