Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fordelene ved energirigtige vinduer

Af anders@sommersangdigital.dk

#SPONSORERET ARTIKEL

 

Det er blevet koldere udenfor, og i denne tid bliver vi hurtigt mere opmærksomme på utætte vinduer og varmeregnskab. Dine vinduer betyder meget for boligens varmetab, derfor bør du undersøge, om det kan betale sig for dig at skifte til energirigtige vinduer. 

Læs med her og lær mere om fordelene ved energirigtige vinduer. 

 

Hvor godt er dine vinduer isoleret? 

Det giver sig selv, at jo flere vinduer huset har, des større betydning har kvaliteten af vinduernes varmeisolering for husets samlede varmeregnskab. Faktisk siges det, at omkring syv procent af varmen forsvinder ud gennem vinduerne i et gennemsnitshus. Men hvis vinduernes varmeisolering er dårlig, kan det tal hurtigt blive meget højere. 

 

Vinduers energitilskud 

Energitilskud er det begreb, der beskriver vinduers evne til at isolere og optage varme. Dermed betegner energitilskuddet forholdet mellem varmetabet indefra boligen ud til det fri og varmetilskuddet fra solens stråler, som kommer ind i boligen. 

 

Beregningen af vinduets energitilskud

Beregningen af vinduets energitilskud er indviklet, og der skal tages hensyn til alt lige fra sprosser, rammer og karme til hvorvidt der er varmt kant i ruden. Det betyder ikke det store, hvorvidt dine vinduer er i træ/alu, træ eller PVC.

 

Herunder kan du læse mere om, hvordan de forskellige elementer har betydning for energitilskuddet og ejendommens samlede forbrugsregnskab

 

Vinduets U-værdi

U-værdien beskriver varmetabet gennem vinduet. Det betyder, at jo lavere vinduets U-værdi er, jo mindre er varmetabet. I bygningsreglementet er energikravet til vinduer formuleret som vinduets energitilskud. Derfor kan U-værdien alene ikke bruges, hvis du vil skifte vinduer til nye, der lever op til bygningsreglementets krav. 

 

Isoleret karm og ramme

Vinduets karm og ramme har stor betydning for vinduets samlede energitilskud. Derfor er det vigtigt at tænke på karmens og rammens isoleringsværdi. Jo varmere overfladetemperatur de har, jo mindre risiko for fugt og kondens 

 

Ruder med varm kant 

Når der er indsat en afstandsprofil af plast eller kulfiber mellem de to lag glas i ruden, kaldes det en “varm kant”. En varm kan isolerer væsentligt bedre en én af metal, som ellers bruges i almindelige ruder. Dermed undgår du også et stort varmetab langs vinduernes kant. 

 

Vinduets g-værdi

G-værdien beskriver rudens evne til at transmittere solvarme og kaldes også for solfaktor. En høj g-værdi betyder derfor, at der transporteres meget gratis solvarme gennem vinduet og ind i boligen. Derfor er det en klar fordel med en rude, der har en høj g-værdi. 

 

Det vigtige overblik

Det kan være svært at finde rundt i. Så for at gøre det nemmere har Energistyrelsen og Vinduesindustrien indført en energimærkning af vinduer, hvor alle de forhold, der skal regnes på, er medtaget. Mærkningen svarer til den, du allerede kender fra hårde hvidevarer. Det vil sige en skala fra A til F, hvor A er det energimæssigt bedste vindue.

 

 

 

Del artikel

Andre læser også