Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Centrale torve forvandlet: Nu forlænges forsøget

Af Jonathan Sten Drivsholm
Fredens Torv.
Fredens Torv.

Siden sommerferien har Fredens Torv og Vesterbro Torv været forvandlet.

De to pladser er sammen med Vor Frue Kirkeplads indrettet som midlertidige byrum med siddepladser, blomster, træer – og helt uden biler.

Nu forlænges forsøget med de bilfri torve til årets udgang. Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Forsøget skulle ellers være afsluttet ved udgangen af september, hvor de nye byrum på de tre torve skulle være pakket sammen.

Men rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang vurderer, at det har været så stor en succes, at de nye byrum bevares året ud.

Han peger på forvandlingen af Fredens Torv, som en særligt stor succes – så stor, at det er tvivlsomt, om bilerne nogensinde vender tilbage til den centrale plads.

“Det har været tydeligt at se, at især Fredens Torv kan meget mere og andet, når der bliver skabt plads til byliv.

Vesterbro Torv har et stort potentiale, som vi skal forsøge at forløse. Vi forlænger forsøgene for at få erfaringer med, hvordan aarhusianerne bruger byrummene i en årstid, hvor vejret er mere ustadigt, og så sætter vi samtidig gang i en indsats, der skal afdække, hvordan vi gør omdannelsen af Fredens Torv permanent,” lyder det fra rådmanden.

‘Et fantastisk tiltag’

Teknik og Miljø er nu i gang med at samle erfaringer fra folk, der bruger de forvandlede torve.

De erhvervsdrivende, der holder til ved torvene, og som har en stor andel i, at forsøgene har været succesfulde, bliver også spurgt, hvad omdannelserne har betydet for dem.

Vi har oplevet en entusiasme omkring pladsen. Folk har læst om den og er kommet forbi for at se den

Jens Peter Lund, medindehaver af Plan B

Erfaringerne skal bl.a. bruges til at designe et forslag til en permanent omdannelse af Fredens Torv.

Og det er sød musik for Jens Peter Lund, som er medindehaver af Plan B på torvet. Vinbaren har pga. forsøget haft mulighed for at øge antallet af pladser til udeservering fra ca. 40 til godt og vel 80.

“Vi har i større omfang kunnet tilbyde vores gæster at sidde ude, og det er jo det, de fleste gerne vil. Gæsterne har kunnet sidde i fred og ro i en lille oase.

Vi har oplevet en entusiasme omkring pladsen. Folk har læst om den og er kommet forbi for at se den, og den tilbagevendende kommentar har været, at det er et fantastisk tiltag,” lyder det fra Jens Peter Lund.

4 mio. til nye byrum

Det er kun ved Fredens Torv, Vesterbro Torv og Vor Frue Kirkeplads, kommunen har afprøvet nye tiltag.

Under Festugen var Ingerslevs Plads midlertidigt omdannet fra parkeringsplads til oplevelsesplads, og det er netop besluttet at afsætte penge til at skabe nye og mere permanente byrum i både Aarhus’ midtby og oplandsbyerne.

“Gode byrum er afgørende for gode byer. Byrummene kan invitere til ophold og aktiviteter, og på den måde kan de bidrage til at skabe fællesskaber i hele kommunen. Meget handler naturligt nok om midtbyen, men der er mange oplandsbyer, hvor vi også bør kigge hen.

Det er vigtigt, at vi sørger for at spørge lokale kræfter om, hvad de drømmer om for deres by. Jeg er rigtigt godt tilfreds med, at vi har indgået en aftale, der sikrer at vi kan skabe flere gode byrum,” lyder det fra rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang.

Med aftalen bliver der nu afsat 4 mio. kr. årligt fra 2024 til at skabe grønne byrum i det centrale Aarhus og oplandsbyerne.

Byrummene skal inspirere til aktivitet og ophold til gavn for borgernes velfærd og livskvalitet, og så skal de sammentænkes med behovet for klimasikring.

Teknik og Miljø skal nu finde ud af, hvor i Aarhus Kommune der kan skabes nye, grønne byrum.

Del artikel

Andre læser også