Früd: Hjemmelavet takeaway som vor mor lavede, eller burde lave, den
Fremtidens takeaway har dybe rødder i fortiden, vil nogle mene. Hjemmelavet mad som takeaway rykker i de her år. Flere og flere vil, gider eller kan ikke lave god mad selv. De vælger at købe maden med hjem. Nu er der kommet en ny spiller på banen, som laver maden fra bunden, og som har noget at byde ind med. Det er Früd Brasserie & Restaurant, som også har slået sig på takeaway.
Metoden er kendt og enkel
“Alle kan finde ud af at tilberede vores mad”. Det var ordene fra den flinke mand, som betjente os forleden. Altså det, han mente, var at varme en portion hjemmelavet mad i en gryde.
Hos Früd er der altid fem retter mad på takeaway-tavlen. Den ene er dagens ret, som er frisklavet. De andre fire er konserveret retter, som hentes på glas. De er henkogt, som er en konserveringsmetode, hvor retter opbevares i lukkede glas. Maden opvarmes til 80-100 °C i et passende tidsrum. Herved dræbes mikroorganismer. Ved den efterfølgende afkøling indtræder et undertryk, og beholderen lukkes hermetisk; det forhindrer udvikling af nye mikroorganismer.
En ældgammel opbevaringsmetode, som er blevet moderne igen, da den er bæredygtig og uden brug af E-numre og kunstig fremstillet konserveringsmidler.
Dagens ret
Confiteret andelår med kartoffelmos, kraftig andesauce, salat og en sidedish med champignon, tomat og løg var dagens ret. Ænderne kommer fra Gråsten og var confiteret i andefedt og godt møre. Der var smag i dem, og de smagte ganske enkelt fremragende. Der var to andelår per person.
Salaten var med æbler, hjertesalat, dampet blomkål, karse, valnødder og hasselnødder. Den kraftige sauce tog klart kegler. Fin indkogt og ikke for fed i konsistensen.
Dagens ret var mere restaurant-mad end typiske takeaway-færdigretter.
Østrigsk gullasch
Signaturretten er gullasch. Den er altid at finde hos Früd. Store stykker kød som er til at få øje på. Den søde paprika gør retten egnet til hele familien, børn, ung og gammel. Det er comfort food, når det er bedst. Salt og peber er det eneste, du kan justere på. Familien her var delt. Halvdelen mente, den var perfekt saltet. De lidt mere modne mente, den godt kunne trække lidt mere salt og peber.
Men det vigtigste var, at alle kunne lide gullaschen. Kødet var oksebov, og vi fandt ingen fedt i kødet. Det var meget store stykker. To eller tre stykker kød per person.
Lige dele løg og kød. Løgene skal svitses i 2 – 3 timer. Det er her sødmen kommer fra. Det er uden tvivl løgene, som binder saucen sammen, da de er kogt ind i den.
Retten her vil hedde “Herren-gullash” i Østrig, da der er lidt fløde i, og det spiste man i det bedre borgerskab. Nu spiser vi den i Aarhus – og her er den forbeholdt alle.
Kylling i karry som vor moder burde lave den
Det var helt sikkert ostindisk karry, som var brugt i retten. Den er en del mildere end eksempelvis madras karry. Her var ingen mælkeprodukter i, og der var brugt kokosmælk. En moderne mormor-ret, som smagte godt, selvom den var i den milde ende. Vi fik den med ris til, og der var mere end rigeligt med sauce.
Svinekæber med gulerødder og bacon
Den sidste ret, vi spiste, var braiserede svinekæber. De var møre, og igen nemme at have med at gøre. Rødvinssaucen var knap så kraftig. Her var masser af små gulerødder og bacon. Jeg vil komme med den påstand, at alle kan lide den her ret. I hvert fald smagen. En pleaser, som er nem at have med at gøre. Tilbehøret var kartoffelmos, men grøntsager eller ris ville være fint til den.
Grundig gennemgang og plads til “dumme” spørgsmål
Retterne i glassene var lette. Man hælder retten i en gryde og varmer den op ved svag varme. 10 minutter er nok. Dagens ret skal blot efterlunes i bakken 120 grader – og ikke mere.
Vi fik en grundig forklaring, selvom det meste gav sig selv. Vi spurgte mest ind til holdbarheden, og den var mindst 5 uger på køl. Der er 10 kroner i pant på glassene, og dem får du igen, når du afleverer dem. Man kan godt kalde det genbrugsvenligt, hvilket også tæller op.
Du skal ikke bestille maden på forhånd, men blot smutte forbi og hente den.
Konditorkager som tilkøb
Vi købte et par store konditorkager med hjem. Den røde kage var frisk og rig på frugtsmag. Flager af kokos og solbærmarmelade var med som tilbehør. En fin og stor kage, og måske også lidt for voldsom til dessert.
Chokoladekagen var med karamel, nødder og marineret appelsinskal. En god solid kage, med en afbalanceret sødme. Klart min favorit. Igen en stor omgang oven på den ret mættende mad.
Hvad måtte vi slippe?
- Dagen ret kostede 85 kroner
- Østrigsk gullasch 125 kroner for to personer
- Kylling i karry kostede 125 kroner for to personer
- Svinekæber i rødvinssauce kostede 125 kroner for to personer
- Kagerne kostede 45 kroner stykket
Dommen
- Ja, den er klar. Forrygende god takeaway til prisen. 62,50 per person var prisen plus lidt ris, mos eller salat. Det er på ingen måde dyrt for hjemmelavet og velsmagende mad.
- Dagens ret til 85 kroner for to confiteret andelår med det hele til er en lav pris. Det kan ganske enkelt ikke gøres billigere, og da slet ikke når det hele er hjemmelavet.
- Früd kan lave mad. Det er ejeren og køkkenchefen Jürgen Frühwirth, som selv er i køkkenet, og med sin østrigske opvækst og internationale kokkeerfaring ved han, hvad der virker. Det må jeg blot erkende. Hele familien var tilfreds, og det er ikke hver dag, vi alle er enige om, at maden smager godt. Det var vi her, og det er i sig selv en anbefaling.
- Kald det, hvad du vil. Men jeg kalder det hverdagsmad lavet med omhu med respekt for traditionerne. Retterne i henkogningsglassene er geniale at have stående i køleskabet – det vil aflaste alle børnefamilier, ældre, studerende, og inden jeg går i selvsving i grupperinger, så burde vi alle have et “reserve”måltid eller to stående i køleskabet.
- Dejligt, vi nu kan få den slags mad som takeaway. En klokkeklar anbefaling til prisen.
Früd Brasserie & Restaurant
Dalgas Avenue 54
8000 Aarhus C
Mail: info@frud.dk
Telefon: +45 21 60 02 64
Website: