Fylder 90 år: Besøg badeanstalt til historisk spotpris

Badeanstalten Spanien fylder 90 år fredag den 15. september – og det skal fejres.
Derfor er alle aarhusianere og byens gæster inviteret med på en rejse tilbage i tiden. Entré-prisen skrues nemlig på denne dag tilbage til samme niveau som 1933, hvor Spanien for første gang slog dørene op for borgerne i byen.
Du skal derfor blot have 65 øre klar, hvis du vil med indenfor.
Ønsker du dertil at opleve saunagus i Grossererbadet, skal du ligesom i 1933 hive 2,25 kroner op af lommen for at nyde varmen, mens en gusmester hælder vand og æteriske olier på saunaens varme sten.
“Badeanstalten Spanien er en institution i byen, og dens neonskilte er blevet et synonym med Aarhus.
Jeg ser frem til et brag af en fejring, for Aarhus er en by i rivende udvikling, og her er det vigtigt, at vi husker det, der har været med til at gøre vores fantastiske by til det, den er i dag.
Her spiller Badeanstalten Spanien en stor rolle,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad i en pressemeddelelse.
Der vil desuden være følgende aktiviteter på dagen:
• Kaffe og kage i badeanstaltens gamle konditori til de første 200 gæster.
• Historisk rundvisning med stadsarkivar, Søren Bitsch Christensen, kl. 13, 14 og 15. Dette er gratis, men kræver tilmelding på badeanstaltenspanien.dk. Turen afsluttes i tårnet, det er derfor afgørende, at man er godt gående for at kunne deltage.
• Saunagus i Grossererbadet kl. 09.30, 11.00, 12.30, 14.00, 15.30 og 17.00. Pris 2,25 kr. pr. person. Kræver tilmelding på badeanstaltenspanien.dk. En gusmester hælder vand og æteriske olier på saunaens varme sten og får oliernes duft og varmen rundt i saunaen ved at vifte med et håndklæde .
• Vandgymnastik anno 1933 i svømmehallen. Denne dag er de gymnastiske øvelser inspireret af kaptajn Jespersen.
• Skattejagt i svømmehallen (for børn).

En historisk turistattraktion i Aarhus
Badeanstalten Spanien blev officielt indviet den 15. september 1933. I løbet af to dage ankom 60.000 gæster fra hele Jylland for at se badeanstalten og ikke mindst svømmehallen.
Der var kun fire andre svømmehaller i Danmark dengang, og derfor blev svømmehallen én af byens turistattraktioner.
Da tiden skrues tilbage til 1933, vil gæsterne også kunne finde træuld i omklædningsrummene. Træuld blev brugt til at skrubbe skidtet af kroppen, og dengang hjalp bademesteren – i 2023-udgaven må du dog selv føre hånden.