Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Her går det godt – restaurationsbranchen er i bedring

Af anders@sommersangdigital.dk
December måned er julefrokostsæson og traditionelt en god måned for de danske restauranter. I år er der ekstra grund til at glæde sig, hvis man er restauratør. Den konjunkturfølsomme restaurationsbranche har nemlig oplevet stigende indtjeningsevne og konsolidering samt en normalisering af konkursniveauet, viser en ny analyse fra Bisnode.

Der bliver spist mange sildemadder og drukket snaps på de danske restauranter og beværtninger i december måned, når der holdes julefrokoster i massevis rundt om i Danmark. En ny analyse fra Bisnode viser, at restauratørerne har god grund til at være i ekstra god julestemning i år, da der sammenlignet med sidste år er sket en forbedring i den generelle rating af kreditværdigheden for virksomheder i restaurationsbranchen.

 

Restaurationsbranchen hører dog fortsat til de brancher, der har en stor andel af virksomheder med lav kreditværdighed målt på Bisnodes AAA rating-skala. Samlet set placerer 47 pct. – næsten halvdelen – af virksomhederne i restaurationsbranchen sig i de mest risikofylde rating-kategorier ”kredit frarådes”(C-rating) og ”kredit mod sikkerhed” (B-rating).

 

Martin Stabell, Risk Management Specialist hos Bisnode, der er Nordens største leverandør af kredit- og forretningsinformation, udtaler om tallene:

”Analysen viser, at restaurationsbranchen er i bedring, men at branchen fortsat er udfordret økonomisk. Sammenlignet med sidste år er der sket en forbedring i det generelle ratingniveau af restaurationsbranchens kreditværdighed. Det betyder, at vi kan forvente et konkursniveau, der ligger under sidste år, men som fortsat er en del højere end det vi ser for gennemsnittet af dansk erhvervsliv.”

 

Indtjeningsevnen og soliditeten er styrket

I restaurationsbranchen er indtjeningsevnen, målt på afkastningsgrad, gået støt frem siden 2009. Restauranterne oplevede en mindre tilbagegang fra 2011 til 2012, men har haft et stærkt comeback på indtjeningsevnen i 2013. Caféer, værtshuse, diskoteker mv. har derimod som de eneste i restaurationsbranchen oplevet en markant tilbagegang i både indtjeningsevnen og soliditeten, som dog kommer efter et enkelt år med ekstraordinær høj indtjening. Konsolideringen i branchen er dog generelt set stigende, idet den gennemsnitlige soliditetsgrad er steget.

 

”Restaurationsbranchen er typisk kendetegnet ved at være følsom overfor udsving i konjunkturen. Vi har i de foregående år set, at soliditeten ikke kunne følge med på trods af en stigende indtjeningsevne i branchen. Det er positivt, at dette billede nu er ved at vende. Det er dog vigtigt at notere sig, at den fortsat lave kreditværdighed og det høje antal konkurser sammenlignet med resten af dansk erhvervsliv varsler, at restaurationsbranchen samlet set også fremover må forventes at være udfordret på økonomien”, siger Martin Stabell.

 

De historiske konkurstal viser, at årets første og sidste kvartaler byder på flest konkurser. Konkurserne i restaurationsbranchen faldt i starten af året, og har herefter stabiliseret sig på niveau med sidste år. Tallene tyder på at konkursniveauet er ved at normalisere sig efter flere år med fald siden niveauet toppede i 2009/10.

 

Del artikel

Andre læser også