Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gåtur i mørket: Tag på mørkevandring på Samsø

Af Freja Dumont

På Samsø kan det blive mørkt om vinteren, rigtig mørkt!

Her er nemlig meget lidt lysforurening – faktisk så lidt, at Samsø er en del af EU-projektet Night Light, hvor man, sammen med seks andre lande i Europa, udvikler handlingsplaner og etablerer dark-sky områder, der på sigt skal resultere i bl.a. en varig reduktion af lysforurening.

Lørdag den 6. november hyldes Samsøs unikke mørke, og performancegruppen MYRKR gæster øen med en mørknings-workshop og en mørkevandring, der bevæger sig i et spændingsfelt mellem magi, hverdagsfortælling, kunst og videnskab i undersøgelsen af mørket.

Også Samsø Observatorium åbner dørene, når meteorsværmen Leoniderne rammer den mørke nattehimmel.

Gåtur i mørket: Tag på mørkevandring på Samsø

Mørkning – workshop for børn

Mørkningen, som også kaldtes ‘den blå time’ eller tusmørketimen, er et gammelt nordisk ritual, hvor man samledes, når mørket begyndte at falde på og foretog sig aktiviteter, der krævede ingen eller kun svagt lys fra en enkelt lampe eller stearinlys.

Kom til workshop om mørkning for børn fra 8 år og (bedste)forældre, hvor I sammen med MYRKR genskaber den gamle mørkningstradition med kreative syslerier.

Der vil blive lavet mørkningskits, som er små personlige æsker med små rekvisitter til at hylde mørket. Herefter deles fortællinger om mørket og mørkningen afholdes sammen, fra når solen går ned indtil det er helt mørkt.

Under mørkningen kommer de hjemmelavede mørkningskits i brug, der vil være varm saft og lydfortællinger om mørket, mens lyset langsomt forsvinder og mørket falder på. 

Mørkningsworkshoppen finder sted lørdag den 6. november kl. 15.30 hos Kilo for Kilo (i orangeriet), Langgade 26 i Tranebjerg.

Workshoppen er for børn i alderen 8 år og op, i selskab med en voksen. Det koster 30 kr. pr. barn at deltage (voksen ledsager er gratis).

Bestil billet her.

Gåtur i mørket: Tag på mørkevandring på Samsø

Mørkevandring

Det vil også være muligt at komme på mørkevandring med MYRKRs lydcollager i ørerne og opleve, hvordan steder, som du tror, du kender godt, forandrer sig i mørket.

Hvordan påvirker mørket dig, når du bliver guidet af mørke-aktivister og lys-entusiaster?

Få nye perspektiver på mørket fra en arkitekt, en forstkandidat, en jordemoder, en forkæmper mod lysforurening, en shaman og en blind.

Lydcollagerne fylder dine hovedtelefoner, mens MYRKR viser vejen rundt på kendte (og måske ukendte) steder i mørket. Ordene smelter sammen med det improviserede musikstykke BLIND af vokalensemblet IKI.

Mørkevandringen finder sted lørdag den 6. november kl. 20.00 med start ved Kilo for Kilo, Langgade 26.

Mørkevandringen tager 45-60 minutter. Det koster 50 kr. at deltage i vandringen. Inden vandringen er det muligt at spise på Kilo for Kilo.

Bestil billet her.

Besøg Samsø Observatorium

Den 6. november er det også muligt at besøge Samsø Observatorium. Det lille stjerneobservatorium åbnede i 2009 i et tidligere kabelhus syd for Ballen, og arrangerer løbende aktiviteter for alle, der er interesserede i universet og alt det, den mørke himmel åbenbarer.

Netop den 6. november starter en ny meteorsværm, Leoniderne, og der skulle således være gode chancer for at opleve nattemørket afbrudt af lysende stjerneskud.

Leoniderne radierer fra stjernebilledet Løven og meteorsværmen opstår, når Jorden passerer kometens Temple-Tuttles bane.

Denne aften kan man høre oplæg om husets historie i observatoriets mødesal/biograf, samt komme op i kuplen i hold og opleve stjernehimlen.

Samsø Observatorium holder åbent kl. 19.00-22.30, og man kan komme, når det passer. Adressen er Nørreskiftevej 17.

Pris: 100 kr. for voksne / 50 kr. for børn (12-16 år) / gratis for børn under 12 år. (betales i døren – tilmelding er ikke nødvendig)

Del artikel

Andre læser også