ANNONCE
Gamle aviser: Dengang der var hele fem dagblade i Randers
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gamle aviser: Dengang der var hele fem dagblade i Randers

Gamle aviser kan ikke bruges til andet end at pakke fisk ind i, siger man. Og for godt 100 år siden havde randrusianerne hele fem dagblade at vælge imellem, når de ville læse de seneste nyheder – og emballere makrellen! I dag er der kun Amtsavisen tilbage.

 

Håndværksmuseet inviterer nu til en halv times foredrag om gamle aviser i Randers med et historisk tilbageblik og rundvisning i det gamle trykkeri på museet.

 

30 minutters-fortælling: Gamle aviser i Randers torsdag den 27. september 2018 kl. 13 – 13.30 på Museum Østjylland – Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.


Gratis adgang. Begrænset antal pladser – husk tilmelding på museumoj.dk under ”Program”.

 

Museumsinspektør og daglig leder af Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård giver et overblik over de gamle avisers historie. ”Om de trykte aviser i dag er ved at have udspillet deres rolle, skal jeg ikke afgøre. Men indiskutabelt er det, at de mange dagblade i Randers har spillet en stor rolle for byens borgere. Det er et stykke meget spændende byhistorie, ” fortæller Inger Marie Hyldgård, der foruden de gode historier også har fundet gamle billeder frem fra gemmerne.

 

Trykker viser rundt

Efter Inger Marie Hyldgårds historiske gennemgang af alle tiders aviser i Randers, vil frivillig trykker Bent Sørensen vise rundt i Håndværksmuseets trykkeri. Her vil han fortæller om arbejdsgange, gamle maskiner og teknikker.
I trykkeriet kan dagens gæster se, hvordan de gamle aviser blev trykt. Der er også mulighed for at bladre i nogle af de godt 100 år gamle aviser, der er trykt med ”krøllede” bogstaver/gotisk skrift.

 

Fra Højre til Socialdemokratiet

Randers Amts Avis er byens ældste avis, grundlagt allerede i 1810, og dermed en af byens allerældste eksisterende virksomheder. Først i slutningen af 1800-tallet dukker den næste avis op. Det var Randers Folkeblad, der begyndte som en aflægger af Århus-avisen Demokraten. Bag Randers Folkeblad stod det nystiftede Socialdemokratisk Forbund – det senere Socialdemokratiet. Der var hermed kommet en modvægt til det gamle Højre-blad, Randers Amts Avis.

 

Spirende bevidsthed – flere aviser

Herefter går det stærkt med de trykte dagblade. Samtidig med den spirende politiske bevidsthed dukkede fagforbund og politiske partier op i alle større byer. Og en del af dem udgav egen avis. Venstrebladet Randers Dagblad blev stiftet i 1874, det moderate Randers Venstreblad i 1891, Socialdemokraten for Randers og Omegn i 1907 og det radikale Randers Amtstidende i 1916. ”I en by med cirka 20.000 indbyggere, som Randers havde dengang, har det betydet, at de fleste husstande læste mindst et lokalt dagblad hver dag!- ” fortæller Inger Marie Hyldgård.

Del artikel