Gammel Jaka-hovedbygning under forvandling: Skal være kulturhus for hele Aarhus
Nyt visionskatalog for den gamle Jaka- og Tulipgrund i Brabrand peger blandt andet mod helsebade, springhal og danseskole
Hvad skal den 7.500 kvadratmeter store tidligere konservesfabrik i Brabrand indeholde fremover? Det er man nu kommet et skridt nærmere.
Arkitekterne Peter Skjalm og Anders Lyhne har gennem det seneste halve år arbejdet på at skabe et visionskatalog, som nu er offentliggjort. Dermed er der sat en retning. “I stedet for bare at tegne et flot hus har vi brugt tid på at diskutere med lokalbefolkningen og kulturaktørerne i området. Vi er startet med mennesket og har skabt et visionskatalog med et fælles værdisæt,” siger Peter Skjalm.
Igennem workshops og møder i det midlertidige Bylivskontor på Høiriisgårdsvej, er man nået frem til, at det nye kulturhus’ indhold skal findes under overskrifterne ‘Dannelse’ og ‘Krop & Sind’.
Arbejdstitlen er ‘Kulturhuset Jaka’, men det er langt fra sikkert, at det bliver det endelige navn.
“Vi vil hellere have substansen før navnet. Men nu har vi valgt med forsigtighed at kalde det Kulturhuset Jaka – det kan jo indeholde tusind ting. Måske vågner jeg op en dag og har fundet på et nyt begreb for det her sted,” siger Peter Skjalm, der ligesom Anders Lyhne er hyret af entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S til at komme med et oplæg til, hvordan huset skal leve videre.
For ambitionerne er høje for bygningen, der blev opført i 1952 som konservesfabrik – 19 jyske andelsslagterier gik sammen, deraf navnet Jydske Andelsslagteriers Konservesfabrik A.m.b.a. (JAKA). Siden blev fabrikken overtaget af Tulip, inden produktionen af kødkonserves blev indstillet i 2008. Da Aarhus Kommune i 2015 solgte området med de mange fabriksbygninger til Enggaard A/S blev det besluttet, at hovedbygningen skulle bevares.
De aktører, der indtil videre er dialog med, fortsætter man med at inddrage.
Helsebade og springhal
Det drejer sig om Brabrand IF, De Blå Spejdere, Badeanstalten Spanien, Aarhus Kommune, Engdalskolen og Birks Køkken. Brabrand IF er i dialog med arkitekterne om at lave spring- og motorikhaller, samt helsebade for sportsudøvere. Der er også kontakt til en danseskole, der er interesseret i at leje sig ind. Og nye aktører kan stadig komme til.
Arkitekterne har ambitioner om at trække Aarhus til Brabrand. “Vi tør godt sætte barren højt. Brabrand er i rivende udvikling. Med det her hus kan vi trække midtbyen ud til Brabrand og gøre afstanden mindre,” siger Peter Skjalm.
Tanken er, at stedet skal være et supplement til kulturlivet i Aarhus. “Vi skal have skabt et robust kultursted, som ikke må lukke sig om sig selv. Men skal supplere kulturlivet i Brabrand og Aarhus. Hvis vi drømmer om at gøre Aarhus større, så skal vi trække byen ud til Viby, Risskov og Brabrand og så videre. Der er jo overhovedet ikke langt, Det er kun mentalt, der er langt,” mener arkitekten.
Peter Skjalm og Anders Lyhne præsenterer i denne uge et 31 siders programforslag for Enggaard. Her giver arkitekterne mere konkrete bud på, hvad der kan være i huset. Derefter er det op til Enggaard, hvordan det videre forløb bliver.
Til august kommer en rapport, der vurderer, hvor kostbart det vil være at istandsætte den historiske bygning.