Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Endeligt vedtaget: Få pant for din brugte to go-kaffekop i Aarhus

Af Freja Dumont

Kaffeglade aarhusianerne kan snart vælge en pantkop, når kaffen skal nydes to go.

Det er forventningen, at man allerede i år vil kunne nyde sin kaffe med en af byens helt nye vaskbare genbrugskopper i hånden.

Som den første kommune i landet er Aarhus nu klar til at indføre pant på takeaway-emballage, og målet er at skabe et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.

Aarhus Kommune og TOMRA har i den forbindelse netop underskrevet en samarbejdsaftale om et treårigt forsøg, der i første omgang fokuserer på to go-kopper med pant.

”Aarhus skal turde gå forrest og teste nye grønne løsninger. Vi er glade for at have fundet en samarbejdspartner, der deler vores ambitioner og visioner, og som vil investere i et system, som potentielt kan reducere vores forbrug af engangsemballage markant,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

Erfaren aktør indenfor cirkulære emballagesystemer

TOMRA leverer allerede tekniske løsninger til Dansk Retursystems pantautomater til flasker og dåser. Virksomheden er derfor en erfaren aktør indenfor udviklingen af cirkulære emballagesystemer.

En engangskop bliver i gennemsnit brugt i 15 minutter, inden den ender som affald. Hvis vi genbruger koppen i stedet for at smide den ud, sparer vi både på jordens sparsomme ressourcer og på mængden af affald, der bliver smidt i byen.

”Vi er begejstrede for at kunne udvikle og teste et pantsystem for takeaway- emballage i Aarhus, der kan facilitere overgangen fra engangs- til genbrugsemballage.

Det er vores mål at skabe et system, som gør det lettest muligt for aarhusianerne at genbruge deres emballage, og som samtidig kan imødekomme det lokale erhvervslivs ønsker og konkrete behov.

Vi starter med to go-kopper. Men forventer at kunne udvide systemet til andre typer af emballage i den nærmeste fremtid,” siger Geir Sæther, SVP Circular Economy, TOMRA.

Let og effektiv tilbagebetaling

I første omgang bliver der produceret 40.000 to go-kopper og etableret 25- 30 pantautomater i det centrale Aarhus. Herefter bliver der produceret flere kopper efter behov.

Pantkopperne skal kunne købes og afleveres mange steder i byen, med en let og effektiv tilbagebetaling af panten.

Det er frivilligt om byens kaffebarer og cafeer vil være med i forsøget – men flere end 50 kaffebarer, caféer, restauranter og kulturinstitutioner er allerede interesserede.

Endeligt vedtaget: Få pant for din brugte to go-kaffekop i Aarhus

100.000 engangsbægere i åen

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande, og smidt på gaden, fra takeaway-emballage.

Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen. Robotarmen SeaProctorOne ved Dokk1 har eksempelvis samlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus å i løbet af halvandet år.

”Genbrug sparer på jordens ressourcer og vores udledning af CO2. Mere genbrug betyder, at der er mindre affald, der ender som skrald i vores by og vores natur,” siger Nicolaj Bang.

Del artikel

Andre læser også