Genialt tiltag: Nu kan du snart få pant for din kaffekop i Aarhus
Kaffeglade aarhusianerne kan snart vælge en pantkop, når kaffen skal nydes to go.
Som den første kommune i landet er Aarhus nu klar til at indføre pant på takeaway-emballage, og målet er at skabe et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.
Det sker i første omgang som et treårigt forsøg, oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse torsdag.
Mange af byens caféer og kaffebarer har vist interesse i at medvirke i forsøget, hvor aarhusianerne kan vælge en pantkop, når de køber varme eller kolde to go-drikke.
Disse caféer deltager
Det nye forsøg er et samarbejde mellem Aarhus Kommune og TOMRA.
Indtil videre er der 44 aarhusianske caféer og kaffebarer, der har bestilt de nye pantkopper og dermed bakker op om forsøget.
Her kan du få den nye pantkop
Fra 17. januar kan pantkoppen fås disse steder:
- Cafe Faust
- Café Fika Jægergårdsgade
- Cafe Fika Nørregade
- Cafe Mellemfolk
- Cafeen Dokk1
- Coffee Collective
- David BreadHead Bakery
- Cafe DavidBreadHead Baking Studio
- Emma Emma
- Espresso House Banegårdspladsen
- Espresso House Bruuns Galleri
- Espresso House Frederiksgade
- Espresso House Ryesgade
- Espresso House Søndergade 15
- Europa Kaffe & Te Jægergårdsgade
- Fikumdik Kaffe
- Gallo Huset
- Go’ Kaffe
- Jumbo Bakery Ankersgade
- Jumbo Bakery Sydhavnen
- Kaffebar’ Rolig (NORMAL)
- Kreuzbar
- Kvickly Bruuns Galleri / Klima Kvickly
- La Cabra Bakery
- La Cabra Graven
- Nabo Kiosk
- Pinot Vin og Spirits
- Street Coffee Brammersgade 15
- Street Coffee Graven 22
- Street Coffee Vestergade 52
- Turbinehallen (Musikhuset)
- Aarhus Street Food
Til februar kan pantkoppen også fås disse steder:
- Bills Coffee
- Cafe Glad
- Cafeteria 37
- Gotfred
- Jespers Torvekøkken (Aarhus Universitet)
- Lagkagehuset M.P. Bruuns Gade
- Lagkagehuset Magasin
- Lagkagehuset Thorvaldsensgade
- Møllens Køkken
- Stillers Coffee
- Street Coffee Bassin 7
- Aarhus Street Food Coffee
Dermed kan deres kunder snart vælge en vaskbar genbrugskop, når de køber varme eller kolde to go-drikke – i stedet for at smide deres to go-kop ud efter kort tids brug
Hovedparten af samarbejdspartnere er lokalt forankrede, men man vil også kunne anskaffe sig en pantkop hos nogle af de større kæder.
Sender stor tak til kaffebarer
Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø, glæder sig over den store interesse.
”Det er meget positivt, at der så stor interesse for forsøget, inden vi er gået i gang, og at der også er nogle af de større kæder, der er med. Jeg håber, at endnu flere vil tilslutte sig løbende.
Mange af de mindre og lokale kaffebarer har investeret meget tid i at være med til at udvikle forsøget. Hvis det ikke var for dem, så var det næppe blevet realiseret, så der skal lyde en stor tak til dem for deres lyst og mod til at gå forrest med nye innovative og grønne løsninger,” udtaler han.
Forsøget bliver sat i gang i næste uge – det sker onsdag 17. januar 2024.
Aarhus Kommune har tidligere lovet, at pantkopperne skal kunne afleveres mange steder i byen, så det bliver så nemt som muligt at pante koppen, når den er tom.
Erfaren aktør står bag
TOMRA leverer allerede tekniske løsninger til Dansk Retursystems pantautomater til flasker og dåser. Virksomheden er derfor en erfaren aktør indenfor udviklingen af cirkulære emballagesystemer.
En engangskop bliver i gennemsnit brugt i 15 minutter, inden den ender som affald. Hvis vi genbruger koppen i stedet for at smide den ud, sparer vi både på jordens sparsomme ressourcer og på mængden af affald, der bliver smidt i byen.
”Vi er begejstrede for at kunne udvikle og teste et pantsystem for takeaway- emballage i Aarhus, der kan facilitere overgangen fra engangs- til genbrugsemballage.
Det er vores mål at skabe et system, som gør det lettest muligt for aarhusianerne at genbruge deres emballage, og som samtidig kan imødekomme det lokale erhvervslivs ønsker og konkrete behov.
Vi starter med to go-kopper. Men forventer at kunne udvide systemet til andre typer af emballage i den nærmeste fremtid,” har Geir Sæther, SVP Circular Economy hos TOMRA, tidligere udtalt.
100.000 engangsbægere i åen
I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og gaden, fra takeaway-emballage.
Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen.
Robotarmen SeaProctorOne ved Dokk1 har eksempelvis samlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus A i løbet af halvandet år.
Det vil stadig være muligt at købe engangskopper uden pant efter 17. januar, hvor den nye pantkop lander hos byens caféer og kaffebarer.
Ifølge Århus Stiftstidende kommer pantkoppen i tre forskellige størrelser og med tilhørende låg. De kommer til at koste 5 kroner stykket.
Når du har drukket koppens indhold, kan du aflevere den i en af de pantautomater, kommunen sætter op rundt om i byen.