Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

Af Redaktionen

Anmelder: Jeppe Honoré

“Når jeg bliver gammel, så vil jeg sidde på en bænk”, sang Gnags engang. Godt tre årtier senere stod de dog på en scene, omtrent lige så vitale og sprællevende som dengang.

Torsdag aften fik det legendariske aarhusband nemlig lov til at tyvstarte den lige så traditionsrige Aarhus Festuge til en komplet udsolgt koncert i Rådhusparken. Og det manglede da bare. 

Ja, for man kan vel efterhånden kalde det en tradition, at lokale, folkekære musikere skyder ballet i gang til en stort anlagt udendørs seance.

De senere år har budt på blandt andre Tina Dickow, Thomas Helmig og tv-2. Ofte har kunstnerne medbragt et es eller to i ærmet i form af overraskelser og gæstemusikere, og denne aften var selvfølgelig ingen undtagelse.

10.000 bysbørn var mødt op for at se inkarnationen af Mr. Swing King svinge festugen i gang med lyden af Aarhus-musikkens guldalder som omdrejningspunkt. Det blev en aften af de helt store.

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

Så velkommen her

Der blev lagt godt fra land med klassikeren “Den dejligste morgen”, hvor Lis Sørensen entrerede scenen som aftenens første gæst ud af mange.

Thomas Helmig og Søs Fenger hjalp efterfølgende til på den ultimative mangfoldighedshymne “Danmark”, hvor de ikoniske linjer “Lige meget hvem du er, lige meget hvor du er – så velkommen her!” lød i smuk fællessang over hele Frederiks Allé.

Dette er ikke bare sådan man starter en koncert med maner – det er sådan man sørger for, at der stadig er fest i festugen!

Fest og halløj på Aarhus’ strøg

Aftenens koncert var alt andet end endnu en dag på kontoret. Frontmand Peter A.G. og co. virkede enormt veloplagte og spillede, som havde de stadig noget at bevise.

Det var tydeligt, at vi havde at gøre med et orkester, der har siddet på tronen længere tid end Dronningen, og historien går helt tilbage til Skjern anno 1966, omend det kun er Peter A.G., der har været med på hele rejsen.

Det var dog i Aarhus, at de vestjyske burhøns udfoldede sine vinger. Bandet boede nemlig sammen i et kollektiv i Haraldsgade i Kongsvang, hvor de også havde lydstudiet Genlyd.

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

Derfor fejrede Gnags ikke bare åbningen af festugen, men også sin egen og Aarhus’ musikhistorie. Udover de førnævnte gæster fik vi yderligere besøg af Henning Stærk, Ida Corr, Sanne Salomonsen samt et slæng af tidligere bandmedlemmer.

Fælles for størstedelen af aftenens gæster var, at de har haft deres gang i Genlyd og rent faktisk medvirket på indspilningerne af de store hits.

Gnags levede altså op til løftet om at spille sangene, som de oprindeligt blev lavet. Også tekstuniverset er præget af hymner til Smilets By, heriblandt “Slingrer ned ad Vestergade” og “Lav sol over Århus”, hvilket gav en udtalt hjemmebanefordel.

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

“Gnags er noget, vi har sammen med publikum”

På trods af prominente gæster må aftenens hovedperson dog siges at være frontmand Peter A.G. Den menneskelige Duracell-kanin – en af de vilde af slagsen selvfølgelig – hoppede rundt på scenen, som gjaldt det livet, og hvis nogen skulle påstå, at alderen trykker, må det i dette tilfælde være på speederen.

Klart – stemmen er ikke, hvad den har været, men den han har, bruger han godt; dog med et til tider deklamerende udtryk og vis hæshed.

De mange år på scenen gav derimod en exceptionel publikumskontakt, og når bandet er i stand til at levere en koncert proppet med udødelige hits, må man blot overgive sig til Rytmehans og hans kumpaner.

Bagkataloget siger spar 2, og der blev serveret præcis det, publikum havde bestilt. Peter A.G. proklamerede til sidst i koncerten, at “Gnags er noget, vi har sammen med publikum”, og dette statement blev næppe anfægtet af nogen tilstedeværende.

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

Når jeg bliver gammel

Efter at hovedsættet blev lukket og slukket med et gensyn med karruselkongen over dem alle, Mr. Swing King, udspillede en sælsom episode sig.

Peter A.G. og guitarist Per Chr. Frost kom ud til ekstranumrene med en refleksion om det at nærme sig slutningen. Slutningen på livet, på en karriere eller blot en koncert. Meget symbolsk trådte de to aldrende herrer tilbage og gav stafetten givet videre til ungdommen, hvorefter Ida Corr leverede sin Toppen af Poppen-udgave af “Når jeg bliver gammel”.

Dette var måske aftenens største overraskelse, og sikke en tryllebindende stemme, hun har. I ekstranumrene fik vi også den evigt smukke “Fuldmånen lyser”, hvor Per Chr. Frost for alvor brillerede med en hårrejsende guitarsolo til synet af en sværm af månelysende mobiltelefoner.

Slutteligt fejredes venskabets bånd med den udødelige Beatles-klassiker “With A Little Help From My Friends”, hvor gæstesangerne fik en sidste tur i spotlightet.

Konklusionen på en stor aften for Gnags og vennerne. Gad vide om vi nogensinde ser dem sammen på scenen igen?

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

Vurdering

“Når jeg bliver gammel, skal bugten være så fuld af liv”, sang Gnags for godt 30 år siden. Sådan skulle det altså gå, og Gnags sørgede for, at festugen peakede, før den overhovedet er gået i gang.

Bandet gav undervejs udtryk for, at karrieren er i sit efterår, og hvis denne koncert ender med at være blandt de sidste, er det et yderst værdigt punktum for en lang og gloriøs karriere.

Jeg håber, at publikum er bevidste om den rockhistorie, der udspillede sig for øjnene af dem, og forlod man ikke Rådhusparken glad i låget, var man selv ude om det.

“I morgen når I vågner, så tænker I: Hold kæft en dejlig aften vi havde der”, sagde Peter A.G. undervejs. Det var ikke blot en dejlig aften.

Det var en historisk aften med et orkester, der sluttede cirklen med de venner, den by og det publikum, der udgør arealet. Denne aften gik alt op i en højere enhed, og vi kan ikke andet end at kvittere med fuldt hus.

Årets uofficielle Festugeåbning: Gnags skrev rockhistorie i Rådhusparken

Sætliste

Den dejligste morgen

Danmark

Fodgænger

Slingrer ned ad Vestergade

Lav sol over Århus

Dansende blå linealer

Sensommer på strøget

På ryggen af en drøm

Kold vinternat

Under bøgen

Kærester

Vilde kaniner

Burhøns

Mr. Swing King

Ekstra:

Når jeg bliver gammel (Ida Corr)

Rytmehans

Fuldmånen lyser

With A Little Help From My Friends

Lineup

Peter A. G. Nielsen

Per Chr. Frost

Henrik Schou Poulsen

Anne Seier

Søren Runge

Niels Mathiasen

Rune Olesen

Lars Daugaard

Del artikel

Andre læser også