ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nej tak til laveste fællesnævner – kaffemesteren i baggården

Af Jan L. Pedersen

Søren Stiller Markussen er navnet på kaffemesteren i Klostergade. Great Coffee ligger godt gemt, det er svært at finde, men hvis du finder stedet, vil du med garanti huske det. Det er råt, fedt, cool og et mekka for kaffeelskere. Lokalerne er lækre. Den rå fabriksstil gennemsyrer stedet. Lokalerne i Klostergade er som skabt til en kaffefabrik, kaffeværksted, kaffeakademi eller et kaffehus – kald det hvad du vil. Stedet skal opleves. Der meget højt til loftet, der er store kafferistere, tunge lærredssække med grønne kaffebønner, stole af kaffesække, sofaer man kan sidde i og tilstødende lokaler med mere ro. Det virker som om, man er kommet til et arbejdende kaffe museum, som holder åbent hus for familien. Men der arbejdes hos Great Coffee, så der er altid en vis form for aktivitet i kaffehuset.

Søren Stiller Markussen

Søren Stiller – en af verdens bedste baristaer og kafferistere

Kaffeduften hos Great Coffee er fantastisk. Man føler sig med det samme hjemme. Søren Stiller Markussen er en af verdens bedste baristaer og kafferistere, med en bunke af mesterskaber, anerkendelser og medaljer, bl.a fra Danmarksmesterskaberne og verdensmesterskaberne for Baristaer. Det kan man nu ikke se på ham – manden er ydmyg og en smule tilbageholdende i starten af vores samtale. Han er ubetinget den mest entusiastiske og passionerede barista, kafferister og kaffenørd, jeg nogensinde har talt med. Jeg vil kalde ham kaffenørd, men på den gode måde. Han er meget udadvendt og god til at formidle sin enorme kaffeviden. Hans tilgang til kaffe er enestående. Jeg har aldrig før snakket med en person, der var så meget inde i hele processen omkring kaffe. Bare det at Søren Stiller Markussen tager sig tid til at forklare sammenhængen igen og igen er prisværdig. Han giver ikke op før han er sikker på modtageren har forstået budskabet. Mange baristaer og kaffebarer har meget at lære af det.

Great Coffe

Det hele starter på kaffefarmen

Et nøgleord som Søren Stiller Markussen har fortalt mig, et utal af gange i vores halvanden times samtale er, kaffefarmen. Alt starter der. Hvis man ikke kan finde de ”rigtige” kaffebønner, så giver det ikke meget mening af diskuterer ristning og brygning. Det skal man selvfølgelig også tale om, men først når de ”rigtige” bønner er fundet. De kaffefarme som Great Coffee samarbejder med er nøje udvalgte. Søren Stiller Markussen har sat som mål, at komme meget tæt på farmerne. Faktisk så tæt at han kan være med til at udvikle og præge dem i den måde, de gør tingene på. Det er alt fra plukning af bønner, behandling, vaskemetoder, transport og ristning. Søren Stiller Markussen besøger selv de kaffefarme rundt i verden, som er udvalgt til, at leverer kaffebønner til Great Coffee.

 

Nej tak til laveste fællesnævner

Jeg tror, at Søren Stiller Markussens livsopgave er, at gøre kaffens proces så transparent som overhovedet muligt, så alle vi kaffedrikkere kan få indsigt og forståelse for processen, lige fra bønne til færdigbrygget kaffe. Alle skal lære at drikke ordentlig kaffe, ikke bare laveste fællesnævner og den billigste fra Aldi. Hvis man skal nå det mål, skal der oplysning og viden til, da flertallet af kaffedrikkere hidtil ikke har oplevet og forstået kaffens mange smagsnuancer.

Kafferister hos Great Coffee i Aarhus

Kaffe og vinens verden

Søren Stiller Markussen har siden 2007 arbejdet og kæmpet for at få kaffe sidestillet med vin, øl cognac, whisky og andre lignende smagninger af alkoholiske drikke. Det har ikke været lige til. Mange har ikke det samme forhold til kaffe, som de for eksempel har til vin eller øl. Men det satte Søren Stiller sig for at lave om på. Han vil lære danskerne, at kaffe er en så mangfoldig, nuanceret og spændende drik, som sagtens kan tåle at blive sidestillet med vin og øl. Det giver god mening. Jeg har ikke tænkt på, at man kan smage kaffe på samme måde som vin, men selvfølgelig kan man det. Rigtig mange mennesker har vænnet sig til, at vi skal købe kaffebønner i supermarkederne. Mange af os er opdraget til det, vi tror oven i købet at kaffen er friskristet. Måske er den billig, men det meget sjældent man køber frisk kaffe i et supermarked, desværre. Hos Great Coffee svinger priserne, det er ikke vildt billigt, men jeg synes, priserne er acceptable, når man ser på hvad man får for pengene.

Kaffeudvalg hos Great Coffee

Livet er for kort til dårlig kaffe

Sådan er det bare ifølge Søren Stiller Markussen. Der er mange muligheder for at smage kaffe Hos Great Coffee. Han brygger kaffen på flere forskellige metoder, så her gælder det ikke om at have den dyreste og bedste espressomaskine, men mere om at have de helt rigtige kaffebønner og mestre den rigtige teknik. På et tidspunkt vil vi gerne på Byens Spiseguide lave en mere teoretisk artikel med Søren Stiller Markussen om valg af bønner og ristemetoder.

Tlstødende lokale hos Great Coffee

Få et kursus i kaffe

Søren Stiller Markussen rister i øvrigt alt kaffe selv. Han vil ikke, eller måske tør han ikke overlade den vigtige proces til andre. Men hans kvalitetskrav og skyhøje ambitioner er svær at overse. Det virker lidt på samme måde hos Great Coffee, som når man besøger de store vinmagere i Bourgogne. Hvis man vil lære mere om kaffe, og kunsten af brygge den helt rigtige kop kaffe, så holder Søren Stiller Markussen kurser i sit kaffehus. Han afholder fast to kurser om måneden.

Flot café latte på Great-Coffee

Det handler om kaffe – ingen kager og blød brød

I modsætning til de andre kaffebarer i byen, så kan du kun få kaffe hos Great Coffee. Så kager og brød kan ikke købes i kaffehuset. Der er fokus her, og fokus ligger på kaffen – intet andet. Det er utroligt, at folk som Søren Stiller Markussen er så dedikeret til en ting, og tør holde fast i det. Jeg tør slet ikke spå om hvor meget kage og boller med videre der kunne sælges de mange kunder der kommer hos Great Coffee, men det er mange. Men nej, det er et kaffeværksted og der drikker man kaffe – også uanset hvor mange penge man kunne tjene på at sælge noget til kaffen. Det er sjældent man møder den type forretningsindehaver, men når man gør, så er det altid spændende.

 

En oplevelse at besøge Great Coffee

Dem der holder af god kaffe, og elsker de godt gemte steder i Aarhus, har for længst fundet vej til baggården i Klostergade. Her kan man tale med ligesindede kaffenørder, men også ikke nørdede gæster, eller blot nyde de mange forskellige kaffetyper som der altid er. Der ristes kaffe hver dag, så der er altid nyristet kaffe at få.

Hos Great Coffee i Klostergade

Hvis man bare vil smage kaffen og ikke selv lave den, så er det cupping du skal til. Cupping er kaffesmagning, hvor man på samme måde som til en vinsmagning smager på forskellig kaffer. Det er åbenbart ved at være et hit at gå til cupping, og Søren Stiller Markussen har allerede en del faste kunder, herunder firmaer der kommer til cupping-arrangementer i baggården hos Great Coffee. Hylderne hos Great Coffee er fyldte med kaffe, og de fleste af dem der smager kaffe hos Søren Stiller Markussen, køber da også kaffe med hjem. Great Coffee har også en del faste restauranter og caféer, som køber deres kaffe hos dem.

Cuppingrum hos Great Coffee

Aarhus Update anbefaler at besøge Great Coffee, også selvom du ikke ved noget som helst om kaffe. Du får med garanti byens bedste kaffe vejledning, og så kan du smage, hvordan kaffen smager, inden du køber bønnerne med hjem.

 

Great Coffee

Klostergade 32 H – i baggården
8000 Aarhus C
Telefon + 45 28 49 83 23
Mail: soren@greatcoffee.dk
www.greatcoffee.dk

 

Del artikel

Andre læser også