Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Grøn strøm: Kæmpestort solcelleanlæg opføres i Aarhus

Af Freja Dumont
Foto: Musikhuset
Foto: Musikhuset

829 solcellepaneler vil fremover pryde Musikhuset Aarhus’ tag, og det kommer til at give en energibesparelse, der er til at mærke.

Panelerne, der udgør et samlet areal på 1.619 m2, vil således bidrage med en årlig elproduktion på cirka 298.300 kWh. Det svarer til forbruget for cirka 66 danske gennemsnitsfamilier med to voksne og to børn.

Det skriver Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune i en pressemeddelse.

“Vi er nødt til hele tiden at finde nye og bedre løsninger, hvis vi skal nå vores mål om CO2-neutralitet, og derfor er jeg utroligt glad for denne.

På toppen af Musikhuset er der plads til at installere et solcelleanlæg, der gør en forskel,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad i pressemeddelelsen.

Turbo på solcellerne i Aarhus

Solcelleanlæget på Musikhuset bliver det første, større solcelleanlæg på kommunens tagflader.

Det er vurderingen, at der kan monteres op mod 71.000 m2 solcelleanlæg på f.eks. skoler, sportshaller og plejehjem, hvilket kan mere end femdoble kommunens produktion af grøn strøm fra solen. 

Aarhus har gennem længere tid arbejdet på at kunne udnytte kommunale tagflader til produktion af vedvarende energi fra solceller.

Udfordringen har blandt andet været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab.

Men en ny vejledning fra Energistyrelsen i 2023 betyder, at kommunen kan nøjes med at oprette ét selskab, Aarhus Kommunes Klimaselskab ApS, til at håndtere produktionen af solenergi fra alle kommunens tagarealer.

Grøn strøm: Kæmpestort solcelleanlæg opføres i Aarhus

Positiv forskel i det skjulte

Helt konkret vil Musikhusets solceller blive monteret på taget over foyeren og Store sal. Trods anlæggets størrelse vil nysgerrige borgere ikke kunne se det fra gaden.

“Solcelleanlægget på toppen af Musikhuset er et godt eksempel på et grønt tiltag, der gør en stor positiv forskel helt uden at genere nogen.

Jeg er glad for, at vi har fundet løsninger på at bruge vores mange tage til at lave grøn strøm til aarhusianerne,” siger rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang i pressemeddelelsen.

Solcellerne kommer i forlængelse af det seneste årtis bestræbelser i Musikhuset på at reducere energiforbruget. Det har resulteret i en reduktion af kWh-forbruget på 47%. Det på trods langt flere forestillinger og gæster.

Anlægget forventes at være færdigmonteret i løbet af sommeren 2024.

Tiltaget med et solcelleanlæg på toppen af Musikhuset går hånd i hånd med Aarhus’ ambitiøse målsætning om at være CO2-neutral i 2030. En ambition der kræver bæredygtige alternativer og grønne tiltag.

Aarhus Kommune har tidligere meldt ud, at man vil sparke til den grønne omstilling ved at opsætte solceller på kommunens tage – et greb, der blev gjort muligt i januar 2023.

Del artikel

Andre læser også