Guide: Det bedste smørrebrød i Aarhus
Smørrebrød er en dansk frokostklassiker, men klassisk smørrebrød er ikke, hvad det har været, heldigvis vil nogen nok sige. Standarden i dag har aldrig været bedre. Aarhus Update guider dig hen til otte af Aarhus’ bedste smørrebrødsrestauranter eller Deli’er. Vi går fra det helt klassiske over nyklassiske til det nynordiske for at slutte med en fransk fortolkning af dansk smørrebrød.
Kählers Spisesalon
Man må dog ikke komme med en forventning om smørrebrød i klassisk forstand, for det er det bestemt ikke. Her er der mere tale om nytænkning, af nogle af de gamle klassiskere, og det har bestemt også en berettigelse i disse år, hvor den danske gastronomiske scene har gjort op med befolkningens opfattelse af, hvad dansk mad er. Når man går ind og nytænker noget så helligt som smørrebrød, succesfuldt vel og mærke, så beviser det, at man har formået at revolutionere danskernes suppe-steg-og-is mentalitet. Vi mindes ikke at have set et mere detaljeret og veludført menukort, hvor der i den grad, var fyldige forklaringer og små forhistorier om, hvad man senere hen kunne indtage. Kählers Spisesalon ligger i katogorien “Nynordisk smørrebrød” smørrebrød.
Europa – Mad og vinbar
Europa er navnet på et kontinent, men det Europa, som står mange aarhusianere nærmest, er Restaurant Europa i Aarhus. I daglig tale bare Europa. Du kender sikkert de steder, hvor man bare føler sig velkommen og har svært ved at komme fra. Europa er et af de steder. Stemningen er altid god. Der er ikke så meget, der kan gå galt. Menukortet er gennemprøvet, og serveringerne er velsmagende og tager sig flot ud på fade og tallerkner. Smørrebrød med traditioner er godt dækkende for den lille restaurant ved havnen i Aarhus. Det er godt håndværk, de leverer – og vi smørrebrødet er i kategorien “Klassisk” smørrebrød.
Foodfein
En god grund til er strøgtur er tre stykker smørrebrød på Foodfein. Hos Foodfein maler man selv sit mel, man laver selv sin is, bager selv sit brød og kager. Man kan vel godt sige, at her finder man det bedste håndværk fra den gamle landsby – bare i et mindre størrelsesforhold. Hos Foodfein får selv den hårdeste smørrebrødshader et smil på læben. Stykkerne skiftes løbende ud, alt efter hvad sæsonens råvarer har at byde på. Pålægget er kvalitet. Det kommer fra Slagter Christiansen på Fanø. Ingen tvivl om at pålægget har smag, men det er brødet, der løfter smørrebrødet som helhed. Vi er på ingen måde i tvivl om, at man får yderst flot smørrebrød hos Foodfein til en uhørt lav pris. Foodfein ligger i kategorien, “Nyklassisk” smørrebrød.
F. Høj
Den nye darling i Aarhus er Deli’en, F. Høj. Mange slår sig i disse år op på dansk smørrebrød. Kun ganske få forstår at forny det danske smørrebrød. En af dem, som kan, er Wassim Hallal fra Frederikshøj, som ved åen i Aarhus, på hjørnet af Grønnegade, driver Delien F. Høj. Han kom ind fra siden, på smørrebrødsscenen, og har siden været en af mine absolutte favoritter.
Nu er F. Høj ikke en restaurant, men en Deli. Det vil sige et sted, hvor man henter sin mad og tager den med hjem. Dog, skal der nævnes, at du kan sidde og nyde din mad og drikke på F. Høj, men siddepladserne er begrænset til omkring 20 indendørs og 35 udendørs. På tavlen er der seks forskellige stykker at vælge mellem. De skifter alt efter sæsonen, dog er stykket med okse altid på kortet. Tak for det. Jeg har spist en del stykker af Wassim Hallals stykke med okse, og jeg er ikke blevet træt af det, endnu, tværtimod. F. Høj er i kategorien, “Nyklassisk smørrebrød”.
Den Lille Kro
En ægte frokostrestaurant. Middagen på Den Lille Kro er nærmest blevet kult i Aarhus. Frokostrestauranter er der mange af, men ikke ret mange af den gamle slags, ligesom vi kender dem i København. Den Lille Kro, plus en tre – fire andre restauranter i Aarhus er nok det tætteste, vi kommer på en ægte dansk frokostrestaurant. Til alle retter, og til alle stykker smørrebrød, kommer der små pantentglas med hjemmesyltede surt til. Stykkerne på Den Lille Kro er store. Det ligger lidt i traditionen, at man bliver mæt. Men på Den Lille Kro er det en smørstegt rødspætte du får på din rugbrød. Den er både frisk og sparsomt paneret. Sådan. Mere er der ikke at sige til det. Tyk spætte, og helt tilpas stegt. Den Lille Kro er i kategorien, “Klassisk smørrebrød”.
Kohalen
Det med at kopier andre er stadig meget brugt, bare ikke på Restaurant Kohalen på Kvægtorvet i Aarhus. Her er der ingen grund til at kopiere noget som helst. Tværtimod, vil jeg sige. Her er man sin egen, på den gode og stabile måde. Maden er, som vi kender den. Portionerne er ikke blevet mindre med årene. Betjeningen er stadig den samme. En del af inventaret har over 100 år på bagen, så den er også, som den plejer. Bygningen er historisk smuk og ligger måske en smule malplaceret sammen med de mange gamle industribygninger. Restaurant Kohalen er et spisested, hvor traditioner vejer tungere end smarte trends og smart i en fart – tak for det. Kohalens hjemmelavede stegte, lune sild er svær at komme udenom, især hvis man elsker sild. Silden bliver serveret i en fast tomatlage med bløde, smørstegte løg og masser af purløg. Sildene bliver serveret med rugbrød og smør til. Et signaturstykke, lige som det røgede og ristet ål er. Udvalget af smørrebrød er bredt. Kohalen er i kategorien “klassisk smørrebrød”.
Lecoq
Idéen er god nok. Det er ikke smørrebrød på franskbrød, vi er ude i. Men man har tænkt på, hvordan vi laver smørrebrød i Danmark. Efter de principper har man så set hvilke råvarer, som er typisk fransk. Dem har man så leget med, og vupti, så kom der altså nogle nye og hidtil usetesmørrebrødstyper frem. Der er i hvert fald ros for initiativet. Der er seks stykker at byde på i den afdeling, der hedder fransk smørrebrød.
Hvad indretningen generelt angår på det ”nye” Lecoq, kunne vi lige så vel befinde os i Frankrig som her i hjertet af Aarhus. Ud over renoveringen er der også kommet nye borde, stole og speciel lavet bænke. Det ser hamrende godt ud, og tilmed sidder vi godt. Stilen er holdt meget fransk bistroagtig, hvilket matcher godt med den kendte bar på Lecoq (den ligger i lokalerne ved siden af). Lecoq kan ikke sættes i en af vores smørrebrøds-kategorier.
Restaurant Skovmøllen
Skovmøllen har noget over sig. De lavloftede stuer og møbler, matcher stilen i det gamle møllehus. Historien, skoven, vandmøllen, hyggen og de skæve gamle vægge er en del af restauranten. Det er svært at undgå at tænke tilbage i tiden. Man sidder på bænke med puder i ryggen, eller på polsteret stole ved forskellige gamle borde. Forskelligheden gør bare lokalerne endnu mere hjemlige. Der er noget maskulint ved at komme ind fra skoven, og sætte sig til at spise i de lune stuer. Skovmøllen har speciale i dansk frokost og dermed også smørrebrød. Der er altid en del stykker at vælge mellem. Priserne er jyske og gode. Skovmøllen befinder sig i kategorien “klassisk smørrebrød”, dog med afstikkere til den nyklassiske kategori.