Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Guide: Sådan vælger du den rigtige udsigtskikkert

Af Annoncør
Annonce fra Kikkertland
Annonce fra Kikkertland

Drømmer du om at studere naturen på nært hold? Så er en udsigtskikkert den helt rigtige løsning. Det er et praktisk redskab, som tager over, når den almindelige kikkert ikke længere er tilstrækkelig. Du får et langt mere detaljeret syn på de objekter, som befinder sig på afstand, så du kan se ting, du ikke ville kunne se med en traditionel kikkert. Her kan du blive klogere på, hvordan du vælger den rigtige kikkert.

Hvad skal du bruge udsigtskikkerten til?

Før du køber en udsigtskikkert, bør du overveje, hvad du skal bruge den til. Nogle bruger en udsigtskikkert til at observere dyrene og naturen, mens andre bruger den i sommerhuset til at kigge ud over vandet og holde øje med forbipasserende skibe. Når du har fundet ud af, hvad du vil bruge din udsigtskikkert til, kan du overveje, hvor kraftig den skal være.

Du kan få udsigtskikkerter i mange udgaver, og som med alle andre kikkert er der nogle modeller, som er kraftigere end andre. De kraftigere modeller kan forstørre op mod 100 gange, mens andre forstørrer op til 20 gange. Til sammenligning har en almindelig kikkert typisk en forstørrelse på mellem 8 og 10 gange, hvilket betyder, at du får en meget kraftigere forstørrelse med en udsigtskikkert.

Husk at medregne prisen for stativet

Når du skal vælge udsigtskikkert, er det en god idé at lave en liste over de krav, som du har til den. Du bør starte med at overveje, hvad dit budget er, samt hvor stor forstørrelse kikkerten skal have. Det er de væsentligste parametre, og det er derfor det første, som du skal have styr på, før du påbegynder din søgning efter den rigtige model.

Herudover bør du være opmærksom på, at en udsigtskikkert også kræver et godt stativ. Den egner sig nemlig ikke til at blive holdt i hånden, og derfor bør du sørge for at medregne prisen for stativet, medmindre du køber et komplet sæt, hvor du både får kikkert og stativ med i pakken.

Et stativ til en udsigtskikkert bør ikke nødvendigvis give et lige så stabilt underlag som et stativ til fotografering, men du bør stadig ikke vælge den billigste løsning. Et fornuftigt stativ giver et mere roligt billede uden rystelser, hvilket gør det muligt at bruge kikkerten til at få et skarpt og tydeligt billede.. Herudover bør du sikre dig, at stativet kan indstilles i højden.

Hvilke funktioner skal udsigtskikkerten have?

Udover selve forstørrelsen er der en række andre parametre, som adskiller de forskellige udsigtskikkerter fra hinanden, og de har indflydelse på både anvendelsesmuligheder og pris. Jo flere funktioner, desto højere pris. Nogle modeller giver dig mulighed for at justere forstørrelsen, så du kommer på den helt rigtige afstand af det, du observerer.

Generelt er det en god idé at gå efter en udsigtskikkert med en god linse, da linser af lav kvalitet kan resultere i det, der hedder kromatisk aberration. Det giver en forskydning af farverne omkring det objekt, du iagttager, og dermed opnår du en lavere billedkvalitet. Det kan derfor være en fordel at vælge en lidt dyrere model, hvis du skal bruge den ofte.

Del artikel

Andre læser også