Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tjek vinen: Guide til de bedste vinglas

Af anders@sommersangdigital.dk

Der er få ting der kan forbedre din vinoplevelse. Det kan gode vinglas. Her anbefaler jeg en række gode glas-serier og giver råd med på vejen om, hvad man skal vægte når man vælger glas.  

 

Hvorfor er der forskel?

Glasset betyder noget for oplevelsen af vinen. Formen betyder noget for hvor stor en overflade vinen har og dermed hvor meget af vinens aroma, der frigives. Den klassiske tulipanform samler og videregiver aromaen centreret i glassets top. Smagsløgene er ikke fordelt ligeligt på tungen og vi smager typisk forskellige smage på forskellige steder. Klassisk er sødt på tungespidsen og syre på tungens sider. Der hvor vinen først møder tungen, vil smagen fremhæves. En vin med meget syre, vil derfor ofte føles blødere og fyldigere, hvis den møder tungespidsen først.

 

Tykkelsen af glasset betyder også meget for oplevelsen. De tyndeste glas giver en forførende nærhed med vinen, som er meget dragende og så er det en imponerende kunst at kunne puste så tynde og stærke glas.

 

Hvilke glas skal man vælge?

Der er mage kriterier når, der skal vælges nye glas. Pris og kvalitet naturligvis, men der er også praktiske hensyn: kan de gå i opvaskeren? Ja, det kan stort set alle glas i dag! De højeste er dog svære at finde plads til. De tyndeste er fantastiske, men også sårbare både i håndopvask og i maskinen.

Hvordan man bruger sine glas både til hverdag og fest betyder en hel del for valget.

 

Hvilke glas til hvilken vin?

Der findes glas til mange forskellige typer vin. Nogle producenter laver glas til mousserende, hvid, rød og sød imens andre som Riedel laver glas til en lang række druer og områder. Der er forskel, men det er de færreste, der vil have så stor en glassamling at der både står glas til Pinot Noir fra den nye og gamle verden. Mindre kan også gøre det, men har man en klar favorit kunne glasset dertil være en oplagt idé.

 

Universal-glasset

Flere producenter laver et universalglas. Et glas, der skal præsentere alle vine flot. Her er det kun Zalto, der har et egentligt universalglas, men jeg har noteret mit bud på et universalglas for alle serierne.

 

Desto flere glas man har desto flere muligheder, er der for at finde et der viser vinen fra sin mest charmerende side. Ideen om et universalglas er alligevel ikke så dumt, derfor ses det ofte på restauranter og vinbarer. Et lækkert tulipanformede vinglas giver et godt resultatet og så er det praktisk.

 

Glastrends

Der er trends indenfor alle emner, vinglas inklusiv. Champagneglasset er et godt eksempel på hvordan et glas kan udvikle sig. Det startede som det lave glas vi i dag kender fra cocktails. Her er overflade enorm hvilket gør champagnen hurtigt bliver flad. Den manglende indsnævring gør at duften forsvinder ud i rummet i stedet for at blive samlet og videregivet som duftindtryk. Fluten, det høje slanke glas, modvirker dette. Her er overfladen lille og boblerne kan ses stige til vejrs. Overfladens lille størrelse gør duften en anelse mindre udtryksfuld og derfor er trenden i dag imod større overflade. Flere af testens champagneglas ligner traditionelle hvidvinglas og det klæder champagnerne meget.

 

Sådan bruger jeg vinglas

Til hverdag bruger jeg mest små robuste tulipanformede vinglas. Jeg drikker alle vintyper af samme glas uden at matche vinen og glasset. Det er naturligvis ikke optimalt, men det er godt nok til mig i hverdagen. De har nogle simple fordele som jeg værdsætter: De går ikke i stykker i opvaskemaskinen, er lave og kan derfor nemt klemmes ind uden at maskinen skal køre ekstra. De kan holde til det meste også hvis junior vil have en udskænkning mælk eller juice i et voksenglas.

 

Når jeg tager min bedste vinglas frem, nyder jeg dem til gengæld som de små kunstobjekter de er. Det tynde glas er imponerende stærkt og fleksibelt. Det har en særlig balance i hånden og giver vinen mere plads til at udfolde sig. Den type glas fordrer fordybelse og engagement.

 

Tjek vinen: Guide til de bedste vinglas

 

Spiegelau Authentis

Prisleje: 65-80 kr. per glas

Forhandles af førende isenkræmmere

Universalglas: Tasting glasset

Serien består af 8 vinglas

 

Spiegelau Authentis er en dejlig glasserie, men når først man har haft et af de andre glas i hånden føles den klodset og tung. Formen er rigtig og det er det vigtigste. Derfor er det de meget anbefalelsesværdige og faktisk et af de mest brugte glas hjemme hos mig.

 

Glasset er stort set det samme, det laves i forskellige størrelser med undtagelse af bourgogne, spiritus og champagneglassene. Til champagne laves den høje slanke flute og et champagneglas. Glasset er mindre vovet og mere traditionelt end de øvrige producenters champagneglas. Det virker som et mindre spring og det kan være en fordel.

 

Serien er smuk og praktisk. Praktisk fordi tykkelsen gør dem robuste og så er de mindre glas nemme at få plads til i opvaskemaskinen. Serien består af 8 glas, hvor de fleste er størrelses variationer af samme form. Vælg Authentis hvis du ønsker et robust hverdagsglas.

 

 

 

Tjek vinen: Guide til de bedste vinglas

 

Riedel Veritas

Prisleje: 195 kr. per glas

Forhandles af vinspecialisten

Universalglas: Champagneglasset

Serien består af 9 vinglas

 

Riedel er et af de største glasfirmaer, som har en lang bred række af glas fra basis til meget eksklusiv. Veritas ligger i den bedre ende, men der findes flere niveauer over i det store sortiment.

 

Veritas består af 9 forskellige glas, hvor hvert glas er skabt til primært en drue, med en håndfuld øvrige druer som glasset også anbefales til. Det er tynde, lækre glas som med seriens bredde giver mulighed for at man kan købe netop det glas der passer til ens foretrukne vintype.

 

Det er de færreste der vil gå all-in på en serie som denne både fordi det kræver plads og penge, men det er sjovt at lege med.  

 

Vælg Veritas hvis du ønsker en bred vifte af glas eller muligheden for at fremhæve de bedste egenskaber i meget specifikke vine.

 

Tjek vinen: Guide til de bedste vinglas

 

Italesse Masterclass

Prisleje: 199-239 kr. per glas

Forhandles af Propperiet

Universalglas: Masterclass 48

Serien består af 3 vinglas

 

Masterclass er en ny serie skabt til at rivalisere med Zalto og Riedel når det kommer til toprestauranter og den kvalitetsbevidste forbruger.

 

Serien består indtil videre kun af tre glas, men mon ikke den bliver udvidet en anelse. Hver glas har en slags druespektrer hvor manden bag glassene, Sommelier Luca Bini, og italesse har vurderet en lang række druers udtryk i de enkelte vine. Min egen oplevelse af hvilke vine glassene passer bedst til er ikke i overensstemmelse med Italesses.

 

De er tynde som Riedel og flexible som Zalto. Formsprog og æstetik er anderledes, men det er mere en smagssag end et spørgsmål om kvalitet. En smuk æstetisk detalje er at glasset går ned i en spids, det skaber en trekant i den øverste del af stilken.

 

Vælg Italesse hvis du ønsker få, men enormt lækre glas.

 

Tjek vinen: Guide til de bedste vinglas

 

Zalto Denk’art

Prisleje: 255-278 per glas ved køb af 2.

Forhandles af Bichel vin

Universalglas: Universal glasset

Serien består af 6 glas

 

Zalto er de tyndeste glas jeg har smagt vin af. De føles skrøbelige når først man får dem i hånden, men de tynde glas besidder en enorm fleksibilitet som gør dem stærkere end først antaget.

 

Det ekstremt tynde glas er for mig noget af det ypperligste, jeg har selv haft dem i nogle år og først vasket dem op i maskinen i forbindelse med denne test. Det lykkedes fint, derfor vil jeg i fremtiden med glæde tage dem mere i brug.

 

Serien består af 6 glas som i modsætning til Riedel ikke er druespecifikke, her arbejdes med kategorier som aromatisk og ikke aromatisk hvidvin, ekstraheret og elegant rødvin, champagneglas og et glas til dessertvin.

 

Vælg Zalto hvis du ønsker det ypperligste.

 

Tjek vinen: Guide til de bedste vinglas

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også