Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har eksisteret i næsten 100 år: Nu lukker ikonisk Aarhus-fabrik

Af Freja Dumont
Foto: DLG
Foto: DLG

Hvis man har opholdt sig i Aarhus i længere tid, har man med garanti også oplevet den særprægede lugt, som af og til lægger sig over byen, når der er østenvind.

Der er delte meninger om, hvor lugten, som er svær at beskrive, egentlig kommer fra. Et bud som dog ofte dukker op er foderfabrikken DLG på Aarhus Havn.

Fabrikken er et vartegn i det aarhusianske byrum, men pr. den 1. marts 2023 lukker størstedelen af foderproduktionen på havnen i Aarhus.

De knap 300.000 tons kvægfoder, som fabrikken årligt producerer, flyttes dermed til andre lokationer. Det skriver DLG i en pressemeddelelse.

Antallet af husdyr har været faldende

Grunden til lukningen er, at antallet af husdyr i Danmark over de seneste år har været faldende, og det smitter naturligt af på efterspørgslen på foder.

Som et led i optimeringen af fabriksstrukturen stopper DLG derfor foderproduktionen på fabrikken i Aarhus, der årligt producerer cirka 300.000 tons non-GM kvægfoder. Produktionen flyttes i stedet til andre fabrikker, primært Skærbæk.

”Vi har et kontinuerligt fokus på at optimere vores struktur og dermed også vores omkostninger. Det er på den baggrund, at vi flytter produktionen fra Aarhus til andre fabrikker.

Langt størstedelen af de 19 medarbejdere, der er tilknyttet Fabrik Aarhus, bliver tilbudt et andet job i DLG, men vi er desværre nødt til at sige farvel til enkelte kolleger.

De berørte medarbejdere er blevet informeret her til morgen, og vi har fokus på at hjælpe dem godt videre,” siger Bøje Kjær, vicekoncerndirektør for produktion og logistik i DLG.

Den ældste fabrik i DLG

Fabrikken på Aarhus Havn er den ældste af DLG´s aktive fabrikker med en lang historie, som strækker sig helt tilbage til 1927, og den har gennem årene forsynet danske landmænd med millioner af tons foder. 

”Fabrik Aarhus er et vartegn i det aarhusianske byrum, men det er også en fabrik, der står over for nogle omfattende renoverings- og moderniseringsprojekter, hvis den høje produktivitet skal opretholdes.

Derfor er det også rettidig omhu at flytte produktionen ud af Aarhus, inden omkostningerne til at holde fabrikken i drift bliver for store,” siger Bøje Kjær. 

Efter 1. marts vil DLG fortsat lave mindre produktioner af foder til kalve på fabrikken i Aarhus. Samtidig vil dele af bygningerne efter behov blive brugt som lager.

DLG har en lejekontrakt på arealerne, der udløber i 2045. Man vil indgå i en dialog med Aarhus Kommune og andre parter om, hvad der skal ske med bygningerne, som ejes af DLG, når alle aktiviteter er lukket ned.

Lukningen af aktiviteterne på fabrikken får ikke betydning for DLG´s import af råvarer til bulkterminalen på Aarhus Havn.

Del artikel

Andre læser også