ANNONCE
Nyt i Aarhus: Få jeres egen havhave på Marselisborg Lystbådehavn
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nyt i Aarhus: Få jeres egen havhave på Marselisborg Lystbådehavn

Marselisborg Lystbådehavn inviterer mandag den 18. november kl. 17 til en spændende aften, hvor du kan høre om muligheden for at blive en del af en helt ny havhaveforening på Marselisborg Lystbådehavn. Målet er at danne et fællesskab med folk, der har lyst til at drive en havhave, men det er i høj grad også tanken, at havhaven skal kunne bruges i forbindelse med undervisning, så børn og unge kan få indblik i, hvordan blå økosystemer og marine ressourcer kan afhjælpe klima- og miljøproblematikker.

 

Støttet af Salling Fondene

I en havhave kan man dyrke muslinger og tang til glæde for smagsløgene og nysgerrigheden, men det er også meningen, at haven skal skabe en social ramme og binde folk sammen. Havhaven bliver en del af Den blå promenade, som er et større projekt på havnen, der er støttet af Salling Fondene, og som netop lægger op til fællesskab og læring. Fx bliver der bygget et undervisningshus og i det hele taget skabt faciliteter til et godt foreningsliv.

 

”Jeg håber, at en kommende forening vil medvirke til at skabe spændende oplevelser på havnen, og at havhaven kan give indblik i, hvordan vi bruger og passer på vores natur. Dyrkning af blåmuslinger og tang kan måske være et af midlerne til at nå i mål med at forbedre havmiljøet.” Forklarer Thomas D. Fog, havnechef i Marselisborg Lystbådehavn.

Nyt i Aarhus: Få jeres egen havhave på Marselisborg Lystbådehavn

Marselisborg Lystbådehavn er en del af det landsdækkende netværk Havhøst, der med støtte fra VELUX FONDEN, Friluftsrådet og Spar Nord Fonden arbejder for at skabe større forståelse for blå økosystemer og marine ressourcer, bl.a. ved at dyrke og nyde de mest bæredygtige afgrøder, der findes i dette land, nemlig blåmuslinger og tang.

 

Hvor og hvornår:

Infomøde om havhaven på Marselisborg Lystbådehavn, mandag den 18. november kl. 17.00, Mødelokalet, Marselisborg Havnevej 60, 8000 Aarhus C.

 

Landsdækkende bevægelse af havbønder

”Der findes i dag omkring 500 havbønder, som dyrker maritime nyttehaver langs de danske kyster, og der kommer hele tiden flere til. Siden vi i 2011 begyndte at arbejde fokuseret med maritime nyttehaver, er der sket et markant skifte i opmærksomheden og interessen for klima- og miljøudfordringer – og dermed også for livet som havbonde. Det gælder både helt almindelige mennesker som du og jeg, men også fra politisk side, og fra folkeskolerne, der efterspørger maritim undervisning. De seneste år har vi fx haft 4.000 skoleelever ude til undervisning på forskellige dyrkningsplatforme,” uddyber Joachim Hjerl, stifter af Havhøst.

Nyt i Aarhus: Få jeres egen havhave på Marselisborg Lystbådehavn
Fotograf: Eva Helbæk Tram fra Havhøst

 

Havhøst begyndte for otte år siden under navnet ”Maritime Nyttehaver” som en blåudgave af urban farming i København. I dag er organisationen vokset til en landsdækkende enhed, der beskæftiger 3 årsværk og pt har 6 maritime nyttehaver med en aktiv dyrkningspraksis, herunder i Aalborg, Kerteminde og Ebeltoft. Dertil kommer 2 steder i landet, der nyligt har etableret foreninger og er på vej i vandet med dyrkningsanlæg.

Nyt i Aarhus: Få jeres egen havhave på Marselisborg Lystbådehavn
Fotograf: Lars Hestbæk fra Havhøst

 

Udviklingen er hjulpet godt på vej af bl.a. støtte fra VELUX FONDEN, der har været med til at løfte de maritime nyttehaver fra lokale initiativer til en landsdækkende bevægelse.

Nyt i Aarhus: Få jeres egen havhave på Marselisborg Lystbådehavn
Fotograf: Lars Hestbæk fra Havhøst

 

”Mange glemmer, at livet og økosystemet under havoverfladen og langs kysterne er en vigtig del af vores natur, som vi skal værdsætte og værne om. Havhøst er et unikt netværk af ildsjæle, som alle brænder for at skabe opmærksomhed omkring de mange potentialer, havet rummer – og den betydning et sundt havmiljø har,” forklarer Mikkel Klougart, programchef for VELUX FONDENs miljøprogram om fondens engagement.

 

Læs mere om Havhøsts arbejde med maritime nyttehaver på www.havhøst.dk og se hele programmet på www.havhøst.dk/begivenheder.

 

 

 

Seneste nyt