Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En af årets bedste opdagelser: Verdenskendt avis hylder østjysk attraktion

Af Jonathan Sten Drivsholm
Jernhatten på Djursland.
Jernhatten på Djursland.

Er du bekendt med Ringenes Herre-trilogien, kender du sikkert til Isengard, Esgaroth og Helms Deep.

Navnene er inspireret af steder på Djursland, hvor du nu kan lære mere om forbindelsen til det eventyrlige univers på en række nye skilte.

Det har en rejseredaktør fra den verdenskendte, britiske avis The Guardian gjort, og hun var mildest talt imponeret.

Faktisk så imponeret, at den østjyske attraktion nu er at finde på avisens liste over de 22 bedste rejseopdagelser i 2022.

Rejseredaktør Nazia Parveen skriver, at hun for nylig besøgte Djursland med sin familie, hvor de blev vist rundt af historiker, forfatter og foredragsholder Casper Clemmensen, der har udgivet en bog om forbindelsen mellem Tolkien og Jylland.

“Vores børn – der på det tidspunkt var 8 og 4 – taler stadig i ærbødige toner om ‘Casper the Viking’ og hans fortællinger om død og ødelæggelse.

Han er endda kommet på deres top 3-liste over favorit-feriekarakterer sammen med bl.a. en, der engang gav dem tredobbelte iskugler. Virkelig en stor ros,” lyder det i artiklen.

Havde godt øje til Syddjurs

Den verdensberømte forfatter J.R.R. Tolkien, der har skrevet Ringenes Herre-bøgerne, var forsker ved Oxford Universitetet i England, hvor han bl.a. undersøgte Østjyllands ældste historier og landkort.

Undervejs blev han så inspireret af de nordiske sagaer, kulturen og stednavne på Djursland, at han bragte dem med ind i sit litterære univers og nogler af verdens mest læste bøger, nemlig Hobbitten og Ringenes Herre.

De steder i Syddjurs Kommune, der har inspireret J.R.R. Tolkien, er altså nu blevet forsynet med skilte, der fortæller om sammenhængen mellem de virkelige steder og fiktionen.

En af årets bedste opdagelser: Verdenskendt avis hylder østjysk attraktion
Et af skiltene fortæller historien om ‘Helms Deep’ ved Jernhatten.

Det sidste af de i alt otte skilte blev sat op i juli, så nu kan du opleve samtlige inspirationskilder til det magiske univers på Djursland.

“Kigger man på et kort, er det slående, hvor mange steder og historiske sagaer fra Syddjurs, der dukker op i Tolkiens fortællinger.

Tolkien var selv sprogforsker og elskede at studere landkort. Og det er ret tydeligt, at han havde et godt øje til Syddjurs,” har Casper Clemmensen tidligere udtalt ifølge Syddjurs Kommune.

Her står de 8 skilte:

  • Eskerod (Esgaroth, søby i Tolkiens univers)
  • Kalø (Ingahil Grathmer, pseudonym for Dronning Margrethe)
  • Agri Bavnehøj (The Beacons of Gondor, fyrtårn i Tolkiens univers)
  • Toggerbo (Tookland, område i Tolkiens univers)
  • Isgård (Isengard, fæstning i Tolkiens univers)
  • Ellemandsbjerg (Elves, folk i Tolkiens univers)
  • Sletterhage fyr (Éowyn of Rohan, skjoldmø i Tolkiens univers)
  • Jernhatten (Helms Deep, kløft i Tolkiens Univers)

Serie kan skabe fornyet interesse

Målet med de nye skilte er at få borgere og besøgende i Syddjurs ud i den smukke natur, hvor de med udgangspunkt i Tolkien-fortællingen kan lære om både vores egen historie og om den fantasiverden, der er elsket af fans i hele verden.

En af årets bedste opdagelser: Verdenskendt avis hylder østjysk attraktion
Her befinder de nye skilte sig. Kort: Syddjurs Kommune

I september fik Amazons kæmpestore satsning ‘The Rings of Power’, som angiveligt er den dyreste tv-serie nogensinde, premiere.

Seriens handling foregår i Tolkiens univers, og det ventes at skabe en fornyet interesse for emnet, hvilket Syddjurs Kommune altså har forsøgt at komme i forkøbet.

Du kan se skiltenes placering og koordinater på det digitale kort her

Del artikel

Andre læser også