Kampen om den perfekte hotdog – DM 2013 på Tangkrogen
Årets hotdogkamp på Foodfestivalen i Aarhus blev en succes. Ikke kun set med deltagernes øjne, men også i gæsternes øjne. Det udviklede sig til et helt show, en slags cabaret, hvor nogle af gæsterne blev en del af forestillingen. Dagens konferencier var Timm Vladimir. Han går jo ikke ligefrem for, at være verdens kedeligste mand. Der kæmpes i to kategorier, en traditionel og en moderne. Det var klart sidstnævnte, der trak flest tilskuere. Grunden var nok, at det var nogle af landets absolut bedste kokke i vognene.
Hotdoggen – et stykke kulturarv
Dagbladet Børsens gastronomiredaktør og madanmelder, Ole Troelsø, er den rette ophavsmand til konkurrencen. Ole Troelsø har om nogen været manden, der holder fast i den danske kulturarv. Udover hotdog er smørrebrød hans hjertebarn. Han er Mr. Smørrebrød. Det var ham, der fik idéen med hotdog tilbage i 2008. Først hed konkurrencen Børsen Hotdog Challenge. Senere udviklede det sig til et nationalt mesterskab. I dag har mesterskabet så stor folkelig og gastronomisk interesse, at selv TV-avisen var med blandt journalisterne.
En dessert-hotdog fra Britisk topkok
Paul Cunningham serverede en hotdog, hvor pølsen var karamelis, og brødet var en friturestegt donut med citronsukker. En rigtig dessert-dawg. Den blev serveret med en damp fra tøris vældende op i luften, som i den grad hypede showet. Ketcuppen var hindbær-jordbærmarmelade fra egen have, der var lemon curd i stedet for den klassiske sennep og ristet ingefær i stedet for ristede løg. Paul Cunningham og hans team var iført heavy-militærbukser og alle iført sorte t-shirts påskrevet ‘Now I wanna be your Dawg’. En ung kvinde, faktisk Pauls sommelier på Henne Kirkeby Kro, stod på vognens tag og dansede. Det var svært, ikke at se på det.
Fransk hotdog fra mester Wassim
Andenpladsen gik til Wassim Hallal fra toprestauranterne Frederikshøj og Molskroen. Wassim havde skabt en smuk kreation af mørt gris, hvor brødet var en bakke. Toppen og låget var lavet af 15 centimeter langt flæskesvær. Wassims fransk hotdog var efter vores opfattelse i den grad vellykket. Enkelte af dommerne mente ikke, deres hotdog sad i skabet.
Hotdogkongen Miv
Canblau blev årets hotdogkonge. Grunden var, at det var Canblau, som havde solgt flest hotdog, og dermed tjent mest til Røde Kors. Mesteren hos Canblau var ingen mindre end årets kok 2013, Michael Miv. Her stod den på en spansk inspireret fusions-hotdog. Den var med en pølse lavet på spansk sortfodssvin, karljohan-remolade, en lettere sødlig løgmarmelade, peanut-creme og en sauce af ost. Flot smag, klart blandt dagens bedste, og klart vores favorit til en podieplads. Den blev serveret i en kvadratisk bakke med Canblaus farver. Sådan. Godt gået, Miv!
Grill-landsholdet
Deres bidrag hed Pulled Doggy. En ganske fast og velsmagende pølse med hakket pulled pork. Den var i en lun brioche, med en trøffelmayo-coleslaw. Smukt!
Deres kendte og i den grad velsmagende BBQ-sauce gav hotdoggen karakter. Der var også syltede rødløg og jalapenos-rogn i. På toppen var der en bacon/malt-crumble og friskrevet trøffel! Intet mindre end klasse. Smagsmæssigt synes jeg, den var helt suveræn, dog var min pølse for tør, desværre. Den hotdog bør der arbejdes videre med. Den har klassiker potentiale.
Brøndums i Skagen – Nu med hotdog
Næste dog var designet af Jack Kramer fra Brøndums. Når man kommer fra Skagen, skal der selvfølgelig fisk i. I dagens anledning var det en pølse på havtaskekæbe, god smag men lidt blid i det. Masser af frisk karse og et fast velsmagende brød. Smagsnuancerne fejlede ikke noget. Ros for en fiske-dog.
Indslag fra Bornholm
Årets kok fra 2012, Daniel Kruse fra Stammershalle Badehotel, var selvfølgelig også med. Her var pølsen på lam og æble i et røget brød. På toppen var der en løg-mayo, syltede perleløg, lidt Vesterhavsost, en crumble på flæskesvær, tørret rødbede, og ikke mindst en smuk ketchup-marengs. Klart en af de bedste, og var i vores top tre. Ikke bare smagen var god, men det var udseendet også. Den var smuk og indbydende at se på.
Michelinrestauranten Kiin Kiin
Kiin Kiin var den første danske restaurant med asiatisk køkken, der fik en michelinstjene. Så en tur til Asien var helt naturligt og ikke mindst spændende. Køkkenchefen på Kiin Kiin, Dak Laddaporn, bød på original thai-stemning med hendes ”Chiang Mai” hotdog. Pølsen var lavet på and og kylling. Der var chili og rødløg plus en masse grønne krydderurter. Smuk at se på men også frisk i sjælden grad. Serveringen var et stunt. Den kom i en osteklokke fyldt med røg. En velsmag, som kun det asiatiske køkken kan levere.
Martin Bjørn fra Brdr. Price
En østrigsk hotdog var konceptet. Faktisk med en wiener schnitzel i en lun brioche. Spændende og god idé. Den blev serveret med en friteret paneret pølse af kalveinderlår, ærtepuré, kartoffelchips og friskhøvlet peberrod. Egentlig ret simpelt. Smagen var god, rigtig set, men dog manglede der et syrlig element, hvilket gjorde, at hotdoggen ikke var blandt de bedste.
Den traditionelle konkurrence – med respekt for historien
Den klassiske hotdog i kategorien traditionel forløb mere stille og rolig. De fleste hotdog i denne kategori ligner noget, vi kender. Dog var der enkelte afstikkere.
Vinderen i traditionel hotdog gik til Brian Pedersen fra Pølsemageriet i Silkeborg, andenpladsen gik til Christian Melgaard fra Christians Pølsevogn. Tredjepladsen gik til sidste års vinder, Rene Christensen fra Trianglens pølsevogn i Silkeborg. Vores egen yndlings-hotdogsted, Havnens Perle stillede op med ejeren, Peter Lerdrup. Han havde ellers fornyet sin version med en chilipølse. Velsmagende, men desværre ikke nok til en podieplads.
Vi glæder os allerede til næste år. Stor ros til arrangørerne og Ole Troelsø, for hans idé. Tak for en super god dag i Aarhus.