ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hvad er kryptovaluta & hvordan fungerer det?

Af Annoncør

Du har sikkert hørt om Bitcoin, men hvad er kryptovaluta egentlig? Læs med her og få svar på, hvorfor den digitale valuta er blevet så populær, og hvordan du selv kommer i gang med at investere i kryptovaluta.

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta. Dens værdi prissættes efter udbud og efterspørgsel. Man kan handle med en kryptovaluta og spekulere i dens værdi ligesom med fysiske valutaer eller aktier. Kryptovaluta er en decentral valuta, og handlen foregår via blockchain-teknologi – udenom bankerne. Der er altså ingen stater, nationalbanker eller centralbanker, som regulerer markedet. Der er ingen høje gebyrer eller ventetider, så transaktioner kan foregå hurtigt døgnet rundt. Samtidig er kryptovaluta beskyttet af kryptologi, hvilket gør det svært at snyde eller hacke.

Hvor mange kryptovalutaer findes der?

Bitcoin var den første kryptovaluta, som blev udviklet i 2009 af Satoshi Nakamoto. Siden er antallet af kryptovalutaer eksploderet, og ifølge CryptoRunner findes der langt over 7.000 kryptovalutaer i 2021. Nogle af de mest populære kryptovalutaer er Bitcoin, Ethereum, Ripple og Litecoin. Det er ikke muligt at forudse, hvilken kryptovaluta der bliver den største i fremtiden. Det bedste råd til investorer er derfor at følge markedet for kryptovaluta tæt.

Hvordan handler du med kryptovaluta?

Kryptovaluta handles som crypto-coins på kryptoplatforme. I Danmark er Etoro den bedste platform til handel med kryptovaluta. Derudover kan nævnes Coinbase, som er en god begynderplatform samt Binance, der er populær blandt mere erfarne investorer.

Fire enkle trin til at komme i gang:

  • Det første du skal gøre, når du gerne vil handle med kryptovaluta, er at lære markedet at kende. Lav en grundig research, før du f.eks. køber Bitcoin. Det er vigtigt at kende det aktiv, du investerer i.
  • Dernæst skal du oprette en wallet, dvs. en elektronisk pengepung. Det er her, du opbevarer din beholdning af kryptovaluta. En wallet bruges også til at sende og modtage kryptovaluta. Sikkerheden er høj, både med hensyn til opbevaring og transaktioner, så du behøver ikke at være nervøs for at miste dine penge. Alternativt kan du vælge at have din kryptovaluta på handelsplatformen, men det er ikke lige så sikkert.
  • Vi anbefaler, at du køber kryptovaluta via en godkendt handelsplatform eller kryptobørs. Undgå tvivlsomme websider med tilbud om f.eks. køb af Bitcoin. Du bør heller ikke falde for fristelsen til at købe kryptovaluta via Facebook, Twitter eller e-mails du får tilsendt fra ukendte firmaer eller personer.
  • Når du har oprettet en konto på en platform, skal du verificere den. Det gør du ved at uploade ID eller pas.

Hvilke fordele er der ved at investere i kryptovaluta?

Kontrol over egen handel og beholdning: Handel med kryptovaluta er et decentralt system, hvor transaktionerne foregår mellem to parter. Kryptovaluta kan ikke forfalskes, så du er sikret mod snyd. Du har kontrollen over din egen kryptovaluta-beholdning, som lagres i en såkaldt wallet, dvs. en elektronisk pengepung.

Anonymitet og åbenhed: Næsten alle brugere handler kryptovaluta anonymt, men alle transaktioner er offentlige. Dermed er markedet både gennemsigtigt, samtidig med at de enkelte købere og sælgere kan opretholde en anonymitet.

Slip for gebyrer: Du slipper for alle de gebyrer, som en bank eller mellemmand normalt vil opkræve dig. Gebyrerne på kryptovaluta er meget lave, endda helt gratis i nogle tilfælde.

Hurtige transaktioner: Takket være blockchain-teknologien kan du overføre kryptovaluta hurtigt, billigt og sikkert over hele verden. Der er ingen tredjepart, som blander sig. Der er ingen lukketider eller ventetider.

Hvilke ulemper er der ved kryptovaluta?

Markedet for kryptovaluta svinger meget. Der er derfor mulighed for at opnå store gevinster, men man kan også ende med at lide store tab.

Der findes en del falske websider, hvor du kan blive snydt. Derfor anbefaler vi, at du kun handler via godkendte platforme, hvor sikkerheden er høj.

Hvordan kan du investere mest sikkert i kryptovaluta?

Som investor er det ikke muligt at beskytte sig 100% mod tab. Men du kan selv gøre en del for at reducere risikoen for at komme galt afsted.

Du bør sætte dig grundigt ind i markedet for kryptovaluta, før du investerer. Tal f.eks. med en erfaren investor.

Vær opmærksom på, hvordan du lagrer dine kryptovalutaer. Før køb kryptovaluta skal du vælge en digital pengepung – en såkaldt wallet –hvor du lagrer din beholdning. Der findes forskellige sikkerhedsniveauer.

Spred dine investeringer. Det er et klassisk godt investeringsråd, som gælder uanset, om du invester i kryptovaluta eller andet.

Markedet for kryptovaluta svinger meget. Du skal derfor være forberedt på, at der kan komme op- og nedture. Du bør derfor kun investere penge, som du har råd til at miste. Til gengæld har du som investor også mulighed for at høste en stor gevinst.

Del artikel