Hvorfor hedder det en flyverdragt?
Hvorfor kalder man en flyverdragt for en flyverdragt, når den bruges til at holde børn varme i om vinteren?
Betegnelsen flyverdragt kommer fra piloternes tøj omkring Første Verdenskrig, hvor piloterne fik heltestatus, så deres beklædningsgenstande blev inspiration til fremtidens børnetøj i en tid, hvor mange børn så op til piloterne. Flyverdragten har dog udviklet sig meget siden, så den i dag er blevet til de flyverdragter til børn, som mange af os kender.
Historien bag flyverdragten
De tidligste flyvemaskiner havde et åbent cockpit, der sådan set bare var en udhuling af flyet, hvor piloten sad på et sæde, kun omgivet af skroget. Der var altså hverken tag eller vinduer, der kunne beskytte piloten mod de lave temperaturer i de højere luftrum eller den vindmodstand, der automatisk nedkølede piloten i takt med fremdriften, stigninger og dyk.
For at undgå en nedkøling af piloterne udviklede man derfor en heldragt, som kunne hjælpe piloterne med at holde varmen. De blev løbende udviklet og foret med forskellige materialer, som gjorde, at piloten kunne holde på varmen, samtidig med at han havde en bevægelighed til at styre flyvemaskinen, affyre maskingeværet eller kaste bomber.
Den engelske Sidcot-flyverdragt, der blev udviklet af løjtnant Sydney Cotton, blev i 1917 forløberen for de flyverdragter, som vi kender i dag.
Sidcot-dragten vandt hurtigt indpas og blev populær blandt de engelske piloter. Flyverdragten blev dog hurtigt adopteret af tyskerne, efter de havde taget en britisk pilot til fange og set hans dragt.
Den tyske flyveres, Manfred von Richthofen, der var kendt som Den røde baron, havde for eksempel en flyverdragt på, inspireret af den engelske Sidcot-dragt, da han blev skudt ned ved Somme i april 1918. Det vidner lidt om, hvor hurtigt flyverdragten vandt indpas.
Udviklingen af flyverdragten
Mens en lang række teknologier og produkter ofte udvikles i forbindelse med krige, så er der mange af dem, der efterfølgende også får mere fredelige anvendelser. Det gælder også for flyverdragten.
Flyverdragter til børn i dag blevet en af de mest anvendte beklædningsgenstande, mens ungerne er i enten vuggestue eller børnehave. Her er børnene ofte iklædt en flyverdragt, når de er udenfor om vinteren.
Her er det netop den samlende og forede heldragt, der hjælper børnene med at holde varmen, da de er både bevægelige og varme, samtidig med at de i dag er så meget vind- og vandafvisende, at det er nemt for børn at lege frit i dem udenfor, uden de bliver kolde.
Mens de oprindelige flyverdragter hos piloterne var lavet i twill, er nutidens flyverdragter til børn ofte lavet af polyester, hvilket gør, at de er meget lettere og dermed mere velegnet til børn, end de oprindelige udgaver var.