ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Indeholder skadeligt stof: Avocadoer tilbagekaldes

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Har du købt avocadoer for nylig? Så er det en god idé at tjekke stregkoden.

Nordic Fruit tilbagekalder nemlig avocadoer, som er solgt i Rema1000-butikker landet over og via Nemlig.com. Det meddeler virksomheden i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at der er fundet for højt indhold af pesticidet chlorpyrifos i avocadoerne. Det betyder, at der kan være sundhedsmæssige risici ved at spise dem.

Derfor råder Fødevarestyrelsen til at levere produkterne tilbage i butikken, hvor de​ er købt eller kassere dem. 

Der er tale om avocadoer i pakker af 2 stk., som kommer fra Kenya og er pakket af Nature’s Pride BV. Kig efter nedenstående stregkoder:

Avocado Øko, 2stk
EAN-stregkode: 878963180111

Spisemodne Avocado, 2stk
EAN-stregkode: 87189633335566

I et opslag på Facebook skriver Rema1000, at avocadoerne har kunnet købes i kædens butikker i perioden 5. til og med 14. september.

Har du en bakke liggende, kan du kigge forbi din nærmeste Rema og få pengene tilbage – også selvom du ikke har kvitteringen.

Risikovurdering af chlorp​​yrifos:

EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoriet​) vurderer, at der ikke kan fastlægges nedre grænser for, hvornår pesticiderne chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl er skadelige at indtage via fødevarer. Det betyder i praksis, at ganske små mængder af stofferne kan skade mennesker. 

DTU Fødevareinstituttet har på den baggrund vurderet, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes ved indtag af fødevarer med restindhold af chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Stofferne har tidligere været lovlige at anvende i EU, men det er de ikke længere. Beslutningen om ikke at forlænge godken­del­sen af stofferne er truffet på baggrund af EFSA’s risikovurdering.​

Kilde: Fødevarestyrelsen

Del artikel