Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Jørgen Leth: Spoken Words fra hjertet med flot lydkulisse

Af Pernille Søborg

Jørgen Leth sidder bare der og taler om stort og småt, alt og ingenting i Musikhuset i Aarhus. Ordene flyder ud af munden på ham i “Vi Sidder Bare Her”. Småfilosofisk vender og drejer Leth ting, vi andre ikke ænser, men nu genkender. Det understøttes på smukkeste vis af drømmende musik spillet af Mikael Simpson og Frithjof Toksvig.

 

5 ud af 6 stjerner

 

Midt på scenen står forskellige instrumenter og vigtigst af alt en læderstol med tilhørende bord. De to musikere kommer på scenen og slår tonen an. Til store klapsalver træder Jørgen Leth ind på scenen. Han sætter sig, tager en tår af vinen, åbner bogen og første fortælling er i gang. Jørgen Leths stemme omfavner rummet. Forventningerne er store til trio-konstellationen, der fremfører en kombination af spoken word og musik.

 

En slags vanvid

Albummet hedder “RAK-MA-GAK”, og titelsangen er en underfundig sag, en slags vanvid, der handler om at tale sort og være temperamentsfuld. I løbet af halvanden time kommer vi omkring emner som efterår, at cykle, den første forelskelse, at være alene, men ikke ensom, Leths kærlighed til Danmark og det at blive ældre. Leth fortæller på sin helt egen måde. Med god intonation og pauser giver det tid til refleksion hos publikum.
Øst for Paradis:

Formidabel fortællerstemme

Imellem numrene taler Jørgen Leth løst og fast om livet. En ærlig snak, der ikke er indstuderet, men kommer fra hjertet. Med hans karakteristiske, nasale stemme og entusiasme føres vi ind i det Leth´ske univers. Han fortæller om sit forhold til Aarhus. Om dengang han boede i Regenburgsgade – under krigen og om årene på Aarhus cyklebane, hvor Leths cykelinteresse skabtes. “Jeg er glad for at være tilbage i Aarhus – Min by. Vi skal nok få noget ud af denne her aften”. Der jubles i salen. Leth bliver grebet af sine lange anekdoter og udbryder “Undskyld… Vi skal videre”. Der grines i salen. Publikum nyder stemmen, indlevelsen og de meget lange historier.

 

Tilpasset lydkulisse

Jørgen Leth bakkes op af Simpson og Toksvig, der velvilligt træder i baggrunden og supplerer poeten med en nærmest mediterende lydkulisse. Der skabes et stemningsfuldt lydbillede. Det er musik, der understreger fortællingen med smukke, velspillede og stille harmonier. Det frembringes af tangentinstrumenter, guitar, programmeringer og ikke mindst mundharpe.

 

Leth er kult

De tre herrer er unikke. Det er tydeligt, de nyder at være sammen på scenen. De rammer en komisk nerve. Der bliver grinet og kommenteret undervejs. “Vi Sidder Bare Her” er en underholdende og anderledes teaterkoncert. Det er feel good der godt kunne have brugt lidt mere kant og bid.

 

Da det sidste nummer er spillet, er der stående bifald i salen. Aarhusianerne er vilde med Leth. Ingen tvivl om, at for en stor del af publikum er Jørgen Leth kult. Trioen vender tilbage til scenen og giver to ekstranumre. Det sidste nummer hedder Dans og ender ud med dans af Jørgen Leth. Publikum takker trioen med endnu et stående bifald, hujen og pift.

 

5 ud af 6 stjerner

 

 

Jørgen Leth: Spoken Words fra hjertet med flot lydkulisse

Del artikel

Andre læser også