Så gik de første 10 år på Norsminde Kro
For mange er den lille by, Norsminde, et forholdsvist uopdaget område af Danmark. Hvis det ikke var for kroen, lystbådehavnen og det lille hyggelige fiskehus, var der ikke meget over Norsminde. I anledning af at Søren Pedersen og Norsminde Kro fejrer 10-års jubilæum sammen, har vi på Aarhus Update valgt at lave et miniportræt af dem begge. I dag er Søren Pedersen synonym med Norsminde Kro.
Nordjyden som drog mod syd
Kender I ikke det med, at heldet følger den flittige? Søren Pedersen på Norsminde Kro er både flittig og vel også lidt heldig. I hvert fald går det ham godt derude ved fjorden, sådan cirka lidt syd for Aarhus. Historien om nordjyden, der kom ind med firetoget og blev hængende, er god. Vi kan godt lide historien om dem, der som unge er en smule utilpassede og alligevel klarer sig godt. Søren Pedersen kommer fra Hirtshals – en by hvor man ved, hvad stiv kuling og vestenvind betyder. Kærligheden til Vesterhavet er der stadigvæk, dog et langdistance forhold. Men der er ikke tvivl om, at fisk helst skal komme fra Vesterhavet eller Nordsøen – og gerne så friske som overhovedet muligt. Så uanset hvor gode og billige fiskene ved Norsminde Havn er, så serveres der ikke kattegatfisk på Kroen.
En spade er en spade
Søren Pedersen, er en mand med sine meningers mod. Han har en mening om mere end de fleste, og tør sige den højt. Det gør han ofte, men på den stille og rolige nordjyske måde gerne tilsat med en god portion ironi og sarkasme.
Vi møder op på kroen for at snakke lidt med Søren Pedersen om hans første ti år på kroen. Hvis man er journalist og er kommet for en historie, ja så er Søren Pedersen forrygende at snakke med. Han er en ivrig fortæller, og har en mening om mere end de fleste har. Den ligetil og direkte kommunikationsform er blevet hans varemærke. Søren Pedersen startede som 15-årig knægt som medhjælper på et hotel i Hirtshals. Branchen var spændende og tiltalende dengang – det er den i øvrigt stadigvæk. Han blev hængende, måske mest fordi der altid var fest eller gang i den. Efterfølgende blev det til en uddannelse som kok – og medarbejder på en del restauranter. I starten var det mere de nordjyske restauranter, som trak, men senere blev det de bedre restauranter i København. Søren Pedersen har blandt andet arbejdet på Krogs Fiskerestaurant og Restaurationen I i København.
Langsom mad
Norsminde Kro er for alvor kommet på det gastronomiske landkort. Det er der kun en, som kan tage æren for – og det er Søren Pedersen. At vi befinder os i den bedste klassen af danske restauranter, er jeg ikke i tvivl om. Jeg har spist mange gange på Norsminde Kro, dog flest gange i hans gourmetrestaurant. Det har endnu ikke fejlet, og vi er flere, som mener at kunne spore en fornyelse i køkkenet. Måske er det alle de lokale fødevareprojekter, som har gjort sit indtog, og har tvunget Søren Pedersen og kompagni til at tænke nyt og anderledes. Ellers så er det de unge kokketalenter, som Søren Pedersen har formået at tiltrække.
I dag ligger gourmetrestauranten i kælderen, og lever sit liv. Stedet er kendt både i indland og udland for den helt unikke stemning, store vinkort og ikke mindst maden.
Handlingens mand
Søren Pedersen har haft 10 år med vækst. Både hans Kro og andre forretninger har vokset støt og roligt. Umiddelbart ser det også ud til, at Søren Pedersen selv er vokset lidt i størrelse. Projekterne og arrangementerne er mange. Der sker noget hele tiden, faktisk kan det nogle gange undre en, hvor meget der sker i Norsminde. Man kan måske fristes til at tro, at det hele sker på kroen i Norsminde. Nogle af de arrangementer, som har været eller kommer på Norsminde Kro, er misundelsesværdige. Lad mig nævne, Mick Øgendahl, Mads Langer, Lars Hjortshøj, Tim Christensen, Sanne Salomonsen, plus diverse kendte kokke som gæster kroen for at vise, hvad de kan præstere. Udover det er der fast hver måned både kokke- og vinskole.
Som noget relativt nyt så arrangerer Søren Pedersen også vin- og gastroture til blandt andet Alicante. Det er noget, som er blevet lidt moderne blandt store mandlige eksilnordjyder, da Michael Larsen også har kastet sig over den niche.
På kanten af Aarhus S og tæt på vandet
Kroen derude ved fjorden er flot og velholdt i dag. Norsminde Kro var lettere forfalden, da Søren Pedersen overtog den i 2004. Måske er ordet lettere en underdrivelse, men forfalden var den. Der skulle en god mængde gå på mod og optimisme til for at få kroen til ligne noget igen. Der er sket meget på Norsminde Kro de sidste 10 år – det kan alle se, som kendte den gamle kro. Det er som om, kroen bliver bedre og bedre år for år. På en kro med så mange kvadratmeter er der altid noget, som skal laves eller ombygges. Der arbejdes hele tiden på at forny sig. Stilstand og nulvækst er vist ikke ord, som Søren Pedersen kender.
Lidt af det hele
Kroen er mere end blot en kro. Der er både kro, hotel, gourmetrestaurant, brasserie, kursuslokaler, konferencecenter, et tilhørende fiskehus, og sågar kan man også kalde Norsminde Kro for et badehotel, da der kun er 500 meter til en god strand. En stor del af de overnattende gæster benytter sig af naturen ved vandet.
Råvarekvalitet er (næsten) alt
Når talen falder på råvarer, bliver Søren Pedersen mere bestemt i sin udtryksform. Han indrømmer, at det med at spise grønt er blevet trendy, i takt med at topkokkene i gourmetverdenen er blevet vilde med grøntsager og kan lave underværker ud af dem. Det er blandt andet en af grundene til af Norsminde Kro har deres egen gartner, som ligger tæt på kroen.
Det kan man kun have respekt for. De lokale råvarer betyder meget for Norsminde Kro. Søren Pedersen selv bruger en stor del af sin tid på nye tiltag med lokale råvarer fra egnen. Blandt andet har de egne køer, får, grise, bier og får lavet egne gedeoste. Frugter og grønsager er også lokalt dyrket. De hentes direkte fra jorden. Når det er sæson, kommer der grøntsager to gange om dagen. Så der er ikke noget kølehus eller cateringfirma, som kommer med grøntsager til to dage her. Det er back to basic.
Selvforsyning som de fleste kokke drømmer om
Leverandørerne til Norsminde Kro er på mange områder unikke. En del laver man selv på kroen, mens andre råvarer produceres i tæt samarbejde med lokale leverandører, som kender til kroen kvalitetskrav.
Søren Sørøver og Lone Landmand fra Brandbygegaard er blot et eksempel. De laver deres egen vin og grappa med videre. Ifølge Søren Pedersen laves noget af Danmarks bedste grappa her. Æg fra gårdens høns, som går mellem vinstokke og æbletræer, har længe stået højt på Søren Pedersens ønskeseddel.
Et andet eksempel er det hollandske par Alida og Edwaed, som driver gårdbutikken og mejeriet, Øko Ged og Grønt. Det er en økologisk gård med 170 malkegeder i Sondrup Bakker. Gedeosten laver de selv. Det er en hollandsk gedegouda, som laves i flere variationer, bl.a med brændenælde og ramsløg. Søren Pedersen har sine egne oste, som ligger på lager på gedemejeriet i Sondrup Bakker. Når de er optimalt modnet, kommer de på Norsminde Kro og bliver serveret for gæsterne. Søren Pedersens egne oste kan kun smages på Norsminde Kro. En anden leverandør er gartneren Peter Kirk, som driver et lille gartneri og en frugtplantage. Han leverer en stor del af alle de grøntsager og frugt, der bruges på Norsminde Kro.
Et tredje eksempel er kroens jerseykøer og lam. De går på forskellige marker i området. Det, at have sine egne dyr og lave noget kød man ved, hvor kommer fra, er en sjælden lykke, fortæller Søren Pedersen flere gange, dog ikke i træk. Han pointerer også, at dyr, som går på de store marker med udsigt til Samsø eller Marselisborgskoven, smager bedre end dem, som udelukkende har stået i en stald uden motion og frisk luft.
Styr på økonomien
Ingen gæld er et nøgleord for Søren Pedersen. Penge er afgørende, når man driver forretning – det er selvsagt. Mange iværksættere og erhvervsdrivende er måske mere kreative, end de er bogholdere. Søren Pedersen har den sjældne egenskab til både at være visionær og samtidig være bogholder. Han kan holde på pengene. Ikke kun for at sætte dem i banken, men løbende investere i forbedringer og nye projekter. Det er oplagt, at tro den nordjyske opdragelse har haft en vis indflydelse på den egenskab.
Man skal sprede sig
Søren Pedersen mener, at spredning af aktiviteter er sundt og giver en vis form for stabilitet. Så ud over Norsminde Kro er Søren Pedersen også med i en del andre forretninger, herunder er han medejer af restauranterne Canblau, Restaurant ET, TGV Café og et vinimportfirma. Det ser ud som om, at spredningen har givet gevinst. Flere af de restauranter han er medejer af, gør det godt, og er blandt de bedste restauranter i Aarhus. De er alle forskellige, men har hver deres berettigelse. De ligner ikke hinanden. Idéerne og koncepterne bag dem er forskellige. Det er netop det originale og forskelligheden, som gør det sjovt. Hvis vi alle gik og kopierede hinanden, var det da ikke sjovt, mener Søren Pedersen.
Hvad med de næste 10 år?
Krofatteren, som fylder godt i kroens lokaler, ser ud til at være i storform. Hans idéer og planer er ikke aftagende, nok nærmere tiltagende. Det ser også ud som om, gæsterne er tilfredse med kroen derude på kanten af Aarhus Kommune. Parkeringspladsen er pænt fyldt, også selvom det er uden for sæsonen. Der er for det meste godt med gæster på kroen. Krisen har ikke bidt sig fast herude – faktisk ser det ud som om, at finanskrisen gik uden om Norsminde. Alt lever i skønneste orden, og umiddelbart ser det ud som om, stamgæsterne er flere end hidtil. Lad os håbe at Norsminde Kro kan blive ved med at være omdrejningspunkt for kvalitet, god mad, koncerter, vinsmagninger, lokale og unikke råvarer, kokkeskole, stand-up, store gæstekokke, fester og ikke mindst fortsætte med at være en stjerne i den danske spisebibel.
De første 10 år på Norsminde Kro bliver fejret med forskellige arrangementer på kroen i januar måned. Der er blandt andet reception søndag den 19 januar fra 14 til 17 hvor alle er vedkommen. Der er samtidig en udgivelse af Norsminde Kros nye koge -og oplevelsesbog om kroen. Den sælges på denne dag signeret til en speciel pris på 348 kroner. Læs også: Anmeldelse af Norsminde Kro
Norsminde Kro – Logi, Brasserie & Restaurant
Gl. Krovej 2
8300 Odder
Email: norsminde@norsminde-kro.dk
Telefon: +45 86 93 24 44
Link til hjemmeside