Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Jul i Den Gamle By: 400 års juletraditioner kan ikke tage fejl

Af anders@sommersangdigital.dk

 

Julen er traditionernes tid. Alt skal helst være, som det plejer. Netop dét budskab står tydeligt, når Jul i Den Gamle By åbner på lørdag. Julen bliver som den plejer med en tidsrejse i 400 års juletraditioner, lysende lanterner, rigtige æbleskiver, historisk julepynt og ægte julestemning. Dermed bliver julen den sammenholdskraft, som særligt i krisetider bliver forstærket.

 

Corona sætter sine spor

Til trods for julens ankomst i Den Gamle By, sætter den nuværende Corona-krise alligevel sine spor. ”Vi er ovenud lykkelige for at det ikke er gået os, som det er gået vores gode kolleger i England. Her er museerne netop blevet lukket på grund af Corona – nu for anden gang”, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Derfor er vi meget opmærksomme på, at alt skal være 110% i orden, når vores julegæster besøger Den Gamle By. Alle skal vide, at det er trygt at opleve julen, som den har udviklet sig gennem 400 år”.

 

Jul i Den Gamle By: 400 års juletraditioner kan ikke tage fejl

 

I år skal alle gæster reserve og købe billetter online, inden man møder op på museet. ”På den måde undgår vi alt for meget trængsel og alarm og vi sikrer, at der kun kommer så mange gæster, at der er god plads til alle. Faktisk lukker vi kun halvdelen af det antal gæster ind, som vi ellers har lov til. Så vi tager det meget seriøst”, slutter Thomas Bloch Ravn. 

 

Det bliver alligevel jul

Til trods for at de sædvanlige julefrokoster og juletræsfester er aflyst, så bliver det alligevel jul i de danske hjem fortæller Den Gamle Bys juleinspektør Anna Wowk Vestergaard. 

 

”Danskerne har af flere omgange været ramt af kriser i julen. Den spanske syge, den tyske besættelse, oliekrisen eller som nu, Corona. Her samles vi om julens traditioner og mærker den særlige kraft, hvis betydning man ikke skal undervurdere. Også selvom man ændrer på nogle af julens elementer”. 

 

Havregrynskugler og bilfrie søndage

Et godt eksempel på det er havregrynskuglen, som stammer tilbage fra anden verdenskrig. ”Havregrynskuglen kom faktisk til verden som erstatningskonfekt under besættelsen, da man ikke kunne skaffe chokolade og marcipan. I dag er de for mange blevet en uomgængelig juletradition”, fortæller Anna Wowk. 

 

Jul i Den Gamle By: 400 års juletraditioner kan ikke tage fejl

 

Julen i 1973 under oliekrisen var også anderledes. Bilfrie søndage, forbud mod vinduesbelysning og især den dyre opvarmning betød, at man lukkede dele af huset eller lejligheden af for at holde på varmen. Og senest i Corona-nedlukningen i foråret steg antallet af online initiativer såsom fællessang, smagninger og frokoster. ”Så julen i 2020 kommer til at ændre en smule på nogle af traditionerne. Men julen i sig selv bliver et lyspunkt for rigtig mange mennesker i år – også i Den Gamle By”, slutter juleinspektøren. 

 


3 hurtige om julen

  • Rosinen, som ikke må røres og først må spises, når træet er blevet vist (fra julesangen ”Højt fra træets grønne top”) er en særlig form for konfektrosiner, som blev tørret i klaser og derfor kunne hænges på juletræet. Konfektrosiner fremstilles stadig i dag, og Den Gamle By importerer dem direkte fra Malaga og sælger dem i købmandsgården.

 

  • Danmarks ældste julekalender er Børnenes Jule-kalender fra 1930. Kalenderen er en afrivningskalender på vers, som Den Gamle By har fået genoptrykt og sælger på museet. 

 

  • Julemærket er opfundet i Danmark. Det første mærke kom i 1904.

 

Jul i Den Gamle By: 400 års juletraditioner kan ikke tage fejl

 

 

 

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien