Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

KÅL i alle farver – Vil du smage på historien?

Af anders@sommersangdigital.dk

Årets første historiske madskole på Dansk Landbrugsmuseum tager sit udgangspunkt i kål – en af de eneste grøntsager, som endnu er at finde i haven. Grønkålen tåler nemlig fint frost, og den har derfor altid været en vigtig vitaminkilde midt om vinteren. Madskolen er for alle, der har lyst til at blive klogere på kålretter, hvad enten kålen er grøn, hvid eller rød. Fra museets omfattende samling af historiske opskrifter har vi udvalgt en række, som er særlig interessante – også i et moderne køkken. For selvom flere af retterne stammer fra brændekomfurets tid, så fungerer de fint i en nutidig sund kost.

 

Populære madskoler

Madskolen starter med et oplæg, hvor deltagerne bliver præsenteret for kålens kulturhistorie i Danmark. Dernæst skal vi have gang i gryder og pander, når der skal tilberedes retter, hvor forskellige slags kål er hovedingrediensen. Vi slutter af omkring spisebordet, hvor vi sammen vil nyde retterne og tale om anvendeligheden i forhold til vores egne køkkener. Madskolerne er meget populære og kræver derfor tilmelding senest torsdag den 14. januar 2016 til Anette Møller på asm@gl-estrup.dk. Pris pr. deltager kr. 450

 

Kålen blev langt op i 1900-tallet kaldt ”den nationale ret”

Hver gård havde i sin nyttehave en kålhave eller kålgård, en betegnelse som betød ”alt grønt som bruges til steg”. Egentlig blev kålen i 1100-årene indført af munkene. Først i løbet af 1300- og 1400-tallet nævnes kålhaver og gårde – omgivet af gærde og hegn, som derved kunne sikre ejerforholdet til haven. Og dette mente man alvorligt! Ifølge Jyske Lov 1241, blev tyveri af kål straffet som indbrudstyveri. Arbejdet i kålhaven havde sine faste rutiner. Man skulle helst så kålfrø i påsken, så blev kålen ikke angrebet af orm. Ofte var arbejdet i haven kvindens ansvar, men lige præcis i forhold til kålen måtte hun overdrage arbejdet til manden, idet man mente, at kålen ellers ikke ville sætte hoveder. Kål er sundt

Viden og praktisk madlavning er populært

Programmet for de historiske madskoler er klart, og det er spækket med interessante opskrifter, sjove tilberedninger og masser af brugbar ”knowhow”. Dansk Landbrugsmuseum tilbyder i 2016 en række spændende madskoler, hvor du kan blive klog på vores fælles danske madkultur og traditioner. Vi har været i museets omfattende arkiv og fundet de bedste opskrifter fra gamle danske kogebøger. Dem får du nu mulighed for at se og bruge i køkkenet.

 

Madskoler 2016:

Kål i alle farve den 21. januar
Kyndelmisse den 2. februar
1000 års madlavning den 28. februar
Det østjyske køkken den 10. marts
Da mor var barn den 14. april
Da mormor var barn den 12. maj
Da oldemor var barn den 9. juni

Del artikel

Andre læser også