Jul på Gammel Estrup
Oplev den ægte herregårdsjul på Gammel Estrup. Vær med, når herskab og tjenestefolk gør deres juleforberedelser. Se, hvordan både greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden. Køb juletræer og -gaver og smag på julen, når husjomfruen laver sulemad og julebag som på oldemors tid.
Det sker tirsdag-søndag:
Særudstilling: Jul for herskab og tjenestefolk 1918
Fra 26. november kan man opleve særudstillingen Jul for herskab og tjenestefolk anno 1918 i herregårdens sale og gemakker. Se pyntede juletræer og dækkede borde, som de så ud for både herskab og tjenestefolk. Og kom i den helt rette julestemning, når stuer og sale er pyntet særligt op til den store højtid.
I Herregårdskøkkenet og Folkestuen er der fuld gang i juleforberedelserne og klargøring til det store rykind af gæster, som tilbragte juletiden på Gammel Estrup. I Spisestuen er der dækket op til herskabets fornemme julemiddag, og i Riddersalen stråler juletræet. I stuerne kan man opleve, hvor grevefamilien drak sin kaffe efter middagen før juletræet blev tændt, og hvor børnene efter juletræsdansen nød deres gaver, og familien samledes om flygelet og sang julesange.
Juleklip
Se den lille modeljernbane i det Blå Tårnværelse og vær med til at klippe papirfigurer til banen.
Lav også dit eget historiske julepynt i Tårnbiblioteket på anden sal.
Skovarbejderjul
Besøg Skovarbejderhuset i Lunden og se hvordan skovarbejderfamilien holdt jul omkring 1930. Bemærk at parkering ved huset skal ske på vigepladsen.
Husjomfruens julebag
I Herregårdskøkkenet arbejder husjomfruen hårdt på at blive klar til jul. Husjomfruen bager julekager i alle afskygninger efter husjomfru Ottilie Olesens originale 100 år gamle opskrifter.
Man kan naturligvis købe julebag lavet i det gamle brændekomfur eller en kop kaffe fra Madam Blå.
Børnespor og nissejagt
Børn og barnlige sjæle kan følge det særlige børnespor rundt i juleudstillingen, hvor man får de gode historier om julen på herregården.
Gå også på opdagelse i kælderen og se, om du kan finde alle nisserne, der gemmer sig dernede.
Særligt i adventsweekenderne:
Julesul i Herregårdskøkkenet (2., 3. og 4. adventsweekend)
Julen har altid været en festtid, hvor man spiser godt, og før i tiden slagtede man altid en gris på herregården, når julen nærmede sig, for at sikre lækkert julesul til herskab og tjenestefolk. Selvom julegrisen ikke bliver slagtet på Gammel Estrup mere, så bliver museets gæster ikke snydt for at følge tilberedelsen af den klassiske julemad.
I de tre sidste adventsweekender kan man se, hvordan husjomfruen tryller klassiske retter som flæskesteg, frikadeller og medister frem på det store brændekomfur. Det er naturligvis muligt at købe en portion af lækkerierne – så længe lager haves.
Juleværksted
1. adventsweekend: Se hvordan herregårdsklejnerne bliver til. Køb lune klejner og få en opskrift med hjem.
2., 3. og 4. adventsweekend: Børn kan være med til at bage peberkagefigurer efter Gammel Estrups opskrift.
Julestue i herregårdskælderen
Få varmen i den hyggelige julestue med en kop varm kaffe eller kakao og kage bagt i Herregårdskøkkenets store brændekomfur. Eller prøv juleklassikeren Luthendrank, som er en forløber for dne moderne glögg.
Julestræssalg og husflid
I Borggården kan man købe husflid, juletræer, julepynt mm. af den lokale Lions Club forening – Svanerne.
Café i Orangeriet
I alle adventsweekenderne sælger spejderne fra Auning æbleskiver og varme drikke i Orangeriet i haven.
Klip også julepynt og hjælp med at pynte Orangeriets juletræ.