Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

1. september 2020
Kl. 14.00

Sådan var livet under krigen – omvisning i særudstilling

Besættelsen af Danmark under 2. verdenskrig, modstandskamp og befrielse har efterladt mange historier for eftertiden på Djursland. Hør nogle af disse spændende krigshistorier, når der er omvisning i den aktuelle og meget velbesøgte særudstilling på Museum Østjylland:
Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland.
Særudstillingen sætter i ord, billeder og genstande fokus på de fem mørke år på Djursland – og på den længeventede befrielse. Billetter købes på museets hjemmeside.

 

Omvisning: Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland tirsdag den 1. september kl. 14 – 15.30 og torsdag den 10. september kl. 19 – 20.30 2020 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.
Billet 50 kr. Kan købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

 

Da museet vil kunne garantere en sikker og tryg omvisning i de lidt snævre rammer i udstillingen, er der mulighed for omvisning den 1. september eller den 10. september. Begge
gange med max. 10 deltagere. Det er museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning, der viser rundt og fortæller den 1. september. Den 10. september er det museumsinspektør Tina Bjerregaard, der overtager stafetten og fortæller udvalgte historier fra udstillingen. Begge museumsinspektører står bag tilrettelæggelsen af Under Krigen.

 

Høj levestandard under krigen

Selvom meget blev ændret, da tyskerne rykkede ind over grænsen den 9. april 1940, var meget samtidig det samme som før. Og skønt den tyske tilstedeværelse i form af kanonstillinger langs kysten, lytteposter og radarstationer var åbenlys, så fortsatte hverdagen for befolkningen på Djursland.

”Danskernes hverdagsliv blev naturligvis påvirket af besættelsen. Det var en tid præget af varemangel, rationering, luftalarmer, regler om mørklægning om aftenen og lukkede grænser. Men på trods af hårde tider var danskerne faktisk blandt de folk i Europa, som havde den højeste levestandard i krigsårene, ” fortæller Tina Bjerregaard.

 

Modstand og hårde skæbner

Til omvisningen kan du også høre historien om en af landets tidligste modtagergrupper, nemlig den lokale Hornsletgruppe, en søsterorganisation til den berømte Hvidstengruppe.

”Ligesom Hvidstengruppen led medlemmer af Hornsletgruppen en voldsom skæbne, da tre af gruppens medlemmer i foråret 1944 blev henrettet i Ryvangen og flere andre medlemmer
blev arresteret. Hornsletsgruppens historie og skæbne er en stærk fortælling, som i dag har sat sine spor i den lokale by, ” fortæller Rikke Alsbjerg Schøning.

I udstillingen kan du se afskedsbrevet, som Orla Andersen leder af Hornsletgruppen skrev til sin spejdertrop i Hornslet, aftenen inden han blev henrettet.

 

Byttede mennesker med våben

Modstanden mod besættelsesmagten begrænsede sig ikke kun til at modtage nedkastninger og lave sabotageaktioner. Grenaas beliggenhed gjorde havnen særlig nyttig i forhold til
transport af mennesker, der under krigen var nødt til at flygte til Sverige. Her blev Anholt brugt som mellemstation. De fiskekuttere, der sejlede ud med de flygtende, vendte ofte tilbage med både fisk – og nye forsyninger af våben!

 

Stor interesse for krigen

Under Krigen er historien om hverdagslivet under besættelsen, den stigende modstand, de tyske aktiviteter og ikke mindst om den dag, befrielsen endelig var en realitet.

”Det er nok de færreste i dag, som kan huske livet under besættelsen, men derfor er interessen for historierne om krigen og livet under besættelsen ikke aftagende – tværtimod! Flere af os har familiemedlemmer, som har fortalt om deres liv og hverdag under krigen. Om utryghed, knaphed og store spørgsmål om liv og død, frihed og kamp, ” forklarer Rikke Alsbjerg Schøning.

 

For mere information kontakt museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning på ras@museumoj.dk eller på 3071 6698.

 

Finder sted: Museum Østjylland